Faiz ile geri alınıyor! Sigortalı çalışanlar dikkat: Emekliliğiniz iptal olabilir!

Emekli olmak için gün sayan milyonlarca emekli adayının dikkat etmesi gereken bazı hususlar bulunuyor. Sosyal Güvenlik Kurumu, kendisini bir yerde çalışıyormuş gibi gösteren kişilerin tespit edilmesi durumunda emekliliklerini iptal ediyor. SGK, bu durumun tespiti halinde savcılığa suç duyurusunda bulunuyor ve o tarihe kadar ödenmiş olan emekli aylıkları faiziyle geri alınıyor.

Faiz ile geri alınıyor! Sigortalı çalışanlar dikkat: Emekliliğiniz iptal olabilir!

Sigortalı bir işte çalışıp emekli olmayı bekleyen milyonlarca çalışanı ilgilendiren prim günü detayı emekliliğin iptaline yol açabiliyor. Bir yerde çalışmadığı halde kendisini çalışıyormuş gibi gösterenlerin hem yatırdıkları primler yanıyor, hem de emeklilikleri iptal ediliyor. Ayrıca SGK, hem sahte sigorta yaptıran kişi, hem de sahte sigortalı gösterilen şirket sahip ve yetkilileri hakkında cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunuyor.

EMEKLİLİĞİNİZ İPTAL EDİLİR

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), fiilen SSK statüsünde çalışmadıkları halde kendilerini SSK'lı gösterenleri tespit ettiğinde prim günlerini siliyor ve yatırdıkları primleri kuruma gelir kaydediyor. Sahte sigorta yaptırmış olduğu emekli olduktan sonra ortaya çıkanların emekliliği iptal ediliyor ve o tarihe kadar ödenmiş olan emekli aylıkları faiziyle geri alınıyor.

Bu süreçte SGK tarafından karşılanan sağlık hizmetlerinden yararlanmışlarsa sağlık harcamaları da faiziyle birlikte tahsil ediliyor.

SGK ayrıca, hem sahte sigorta yaptıran kişi, hem de sahte sigortalı gösterilen şirket sahip ve yetkilileri hakkında cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunuyor. Sahte sigorta yaptıranlar ve onları sahte sigortalı gösterenler hakkında Türk Ceza Kanunu'nun "resmi belgede sahtecilik", "resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan" ve "özel belgede sahtecilik" hükümleri kapsamında işlem yapılıyor. Resmi belgede sahtecilik suçunda 2 yıldan 5 yıla kadar; yalan beyanda 3 aydan 2 yıla kadar, özel belgede sahtecilikte de 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası uygulanıyor. İşletmelere ayrıca sahte sigortalı gösterdikleri her ay için, asgari ücret tutarında para cezası veriliyor.

Bu nedenle, erken emekli olmak için fiilen çalışılmadığı halde kendini SSK'lı göstermekten kaçınmak gerekir. Fiilen SSK statüsünde çalışanlar açısından ise bir risk bulunmuyor.

2008 SONRASI İŞE GİRENLERDE SON 7 YIL KURALI YOK

Son 7 yıl kuralı sadece 30 Nisan 2008 tarihinden önce sigortalı çalışmaya başlayanlar hakkında uygulanıyor. 1 Mayıs 2008 tarihinden sonra sigorta girişi olanlar birden fazla statüde çalışmışlarsa tüm çalışma yaşamları boyunca en çok hangi statüde çalışmışlarsa o statüden emekli olabiliyorlar. Hizmet süreleri eşit olanlar ise en son çalıştıkları statüye göre emekliliğe hak kazanıyorlar.

Dolayısıyla, sigorta girişi 1 Mayıs 2008 tarihi ve sonrasında olanların erken emeklilik amacıyla BAĞ-KUR'dan SSK'ya geçiş yapmalarının bir faydası bulunmuyor. (Habertürk)

  • emeklilik iptali
  • sosyal güvenlik kurumu
  • emeklilik
Tüm Ekonomi haberleri için tıklayın