Rota Çin yerine Türkiye... Dünya devlerinin siparişi Anadolu'ya

Çin ve Hindistan'dan vazgeçen hazır giyim devleri Anadolu'ya yöneldi. Kahramanmaraş TSO Başkanı Balcıoğlu “Önceden 1-2 firmayla çalışan H&M, Zara gibi büyük gruplar şimdi 10-12 firmayla çalışıyor” dedi.

Rota Çin yerine Türkiye... Dünya devlerinin siparişi Anadolu'ya

YAŞAR KIZILBAĞ

Tekstil ve hazır giyimde Çin ve Hindistan'dan vazgeçen büyük alım grupları siparişlerini Türkiye'ye kaydırıyor. Bu durum son açıklanan sanayi üretim rakamlarına da yansıdı. Tekstil ürünleri üretim endeksi, serinin açıklanmaya başlandığı 2005 yılından bu yana en yüksek değere ulaştı. Tesisler tam kapasite çalışırken bugüne kadar Anadolu'ya nadir uğrayan büyük alım grupları özellikle Gaziantep ve Kahramanmaraş'taki üreticilerin kapısını çalıyor.

H&M VE ZARA GELDİ

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şahin Balcıoğlu, büyük grupların siparişlerinin Türkiye'ye kaydığını belirterek "H&M, Zara gibi büyük gruplar önceden 1-2 firmaya sipariş veriyordu. Şimdi 10-12 firmaya iş yaptırmaya başladılar" dedi. Aynı zamanda Moteks Modern Tekstil, Çabasan Tekstil Boya gibi şirketleri de bünyesinde bulunduran BLC Group'un da Yönetim Kurulu Başkanı olan Balcıoğlu, büyük grupların tekstil dışında da siparişlerini Anadolu'ya kaydırdığını söyledi.

ÜRETİCİYE UYARI

Balcıoğlu bir de uyarıda bulundu. "Bu uluslararası şirketleri kaçırmamamız lazım. Geri getiremeyiz" diyen Balcıoğlu kaliteden taviz verilmemesini istedi. BLC Group Yönetim Kurulu Üyesi Aykut Balcıoğlu ise "Dünya devleriyle çalışırken hata yapma lüksünüz yok" dedi.

Avrupa'nın örgü merkezi

Şahin Balcıoğlu, Kahramanmaraş'ta birçok ilklere imza atmış bir isim. Kahramanmaraş'ta ilk AŞ'yi 1980'da kuran Balcıoğlu, yine ilk teşvik belgesi alan, ilk akreditif açan ve bölgeye ilk örgü makinesini getiren isim. Balcıoğlu bugün Kahramanmaraş'ın Avrupa'nın örgü merkezi olduğunu belirterek "Bugün dünyada üretici sipariş verirken Kahramanmaraş'a fiyat sormak zorunda" diyor. Balcıoğlu ayrıca Türkoğlu OSB'deki yatırımlarının sürdüğünü de belirterek ayrıca Türkiye'nin ilk kompozit ahşap panel fabrikasını da kurduklarını söyledi. Balcıoğlu 179 bin metrekarelik alana sahip Avrupa'nın en büyük extrem parkını kurduklarını da belirterek 'zorbing' ve 'zip coaster' gibi oyunların sadece Kahramanmaraş'ta olduğunu söyledi.

Tüm Ekonomi haberleri için tıklayın