Poset kullanımı 15 günde %75 azaldı 

Kutay Kartallıoğlu, 1 Ocak’tan itibaren CarrefourSA’da poşet kullanımının % 75 azaldığını belirterek, “Keşke plastik poşet kullanımı tamamen yasaklansa” dedi. 

Poset kullanımı 15 günde %75 azaldı 

1 Ocak’ta başlayan marketlerde ücretli poşet uygulaması, sonuçlarını vermeye başladı. CarrefourSA Genel Müdürü Kutay Kartallıoğlu, son 15 günde poşet kullanımının yüzde 75 azaldığını söyledi. Kartallıoğlu,  “Bence Türkiye bu uygulama için geç bile kaldı. Keşke devletimiz plastik poşet kullanımını tamamen yasaklasa” diye konuştu. Kartallıoğlu, marketlerin poşet satışından para kazandığına dair yanlış bir izlenim oluştuğunu ancak, bunun doğru olmadığını, poşet parasının 15 kuruşunun devlete gittiğini söyledi. 

2019’DA YATIRIMA DEVAM 

Kartallıoğlu, 2018’in ikinci yarısının zor geçtiğini, tüketicilerin tasarrufa gittiğini belirterek, “Et alan tavuk almaya başladı. Tüketiciler 5 yerine 1 litrelik paketlere yöneldiler. 2019 da kolay bir yıl olmayacak. Ancak biz yatırımlarımıza devam edeceğiz. Mağaza açmaya devam edeceğiz. Ayrıca dijitalleşme konusunda önemli yatırımlarımız olacak. 2019’da toplam yatırımlarımızın yüzde 50’si dijital dünyaya yönelik yatırımlar olacak” dedi.   

500 ton ürün kurtarıldı

CarrefourSA’nın 2012 yılından bu yana Temel İhtiyaç Derneği (TİDER) ile birlikte yürüttüğü çalışmalar hakkında da bilgi veren Kartallıoğlu, “Yoksulluk sınırı altında yaşayan insanların temel ihtiyaçlarına ulaşmalarını sağlayan işbirliği kapsamında 6 yılda 500 ton ürünün israftan kurtarıldığını ve ihtiyaç sahibi 20 bin kişiye ulaştırıldığını söyledi.   

Dünyaya örnek olacak bir model

TİDER Kurucu Başkanı H. Serhan Süzer de, şunları söyledi: “TİDER’de entegre çalışan iki vizyonumuz var. Birincisi israfı önlemek, ikincisi de ihtiyaç sahiplerinin kendi ayaklarının üzerinde durmalarını sağlamak. Bu entegre modelle Global Foodbanking Network’ten (GFN) 2017’de inovasyon ödülü aldık. TİDER’in entegre modelinin dünyada da kullanılacağını düşünüyorum.” 

TiDER’e bağışla israfa savaş açtı

TİDER’e desteğin, bu yıl da artarak süreceğini vurgulayan Kutay Kartallıoğlu, israf konusundaki verilerin korkutucu bir düzeyde olduğunu ve bu oranının düşürülmesi için tüm insanlığa görev düştüğünü söyledi. Kartallıoğlu, “2015 yılından itibaren son kullanma tarihi geçmemiş ancak satış vasfını yitirmiş ürünleri TİDER’e bağışlıyoruz” dedi 

Tüm Ekonomi haberleri için tıklayın