Orta Asya'nın en yüksek binasını Türkler inşa ediyor

Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te modern bir kent kuruluyor. 80 hektarlık ‘Tashkent City'de konutlar, oteller parklar, şehrin ilk AVM'si ve Orta Asya'nın en yüksek binası bulunuyor. Bu projelerde Türklerin imzası var.

Orta Asya'nın en yüksek binasını Türkler inşa ediyor

ŞENAY BÜYÜKKÖŞDERE

Kardeş ülke Özbekistan'ın başkenti Taşkent'in yeni ve modern bir yüze kavuşması için başlatılan büyük çaplı projede Türk şirketlerin imzası var. 2017 yılında başlayan Tashkent City projesi, şehrin kalbini 8 parsele bölüyor. Bu parsellerde oteller, konutlar, şehir parkı ve şehrin ilk alışveriş merkezi inşa ediliyor. Toplamda 266.5 metre yüksekliğiyle Orta Asya'nın en yüksek binası olacak Nestone da yine projenin içinde yer alıyor. Ve 80 hektar alan üzerine inşa edilen Tashkent City mimarisinden yatırımcısına ve cephe giydirmesine kadar Türk firmalar tarafından inşa ediliyor.

ŞEHRİN İLK AVM'Sİ

Moskova City'in bir benzeri olan Tashkent City projesinin 3 ile 4'üncü parselinde yer alan ve Türk mimarları tarafından tasarlanan projelerin cephe sistemlerini Reynaers Alüminyum Türkiye tedarik ediyor. 2024'te tamamlanacak Nestone'nın projesi ve yapımı ise Özgüven Mimarlık ve Murad Buildings ortaklığıyla gerçekleştiriliyor. Proje tasarımı da Özgüven Mimarlık tarafından yapılan binanın Cephe Danışmanlığını FMT Mühendislik üslenmiş. Yatırımcı, yüklenici, mimarlık ve mühendislik çözümlerini Türklerin gerçekleştirdiği yapının maliyeti 170 milyon dolar. Şehrin ilk AVM'si olacak Tashkent Mall'da ise Öncüoğlu Mimarlık imzası bulunuyor. Ve yine giydirme cephe sistemleri Reynaers'e ait.

RADARIMIZA ALMALIYIZ

Projenin olduğu alanı 2019'da satın alarak bölgeye girdiklerini söyleyen Özgüven Mimarlık'ın Kurucusu Özgür Özgüven, Nestone'da konut, ofis, otel ve ticari alanların bulunduğunu belirtti. Şehirde 50 bin yeni konuta ihtiyaç olduğunu söyleyen Özgüven, "Ülkede her türlü yatırıma ihtiyaç var. Türk yatırımcılar Özbekistan'ı radarına almalı" dedi.

1200 TON ALÜMİNYUM GİTTİ

Taşkent'te yürüttükleri projeler hakkında bilgi veren Reynaers Alüminyum Türkiye Genel Müdürü Zafer Güldoğan, şunları söyledi: "Belçika menşeili alüminyum sistem firması Reynaers Alüminyum'un Türkiye ofisi olarak Avrupa başta olmak üzere dünyanın birçok yerinde uygulayıcı partnerlerimizle beraber proje yapıyoruz. Reynaers, yapıların cephelerinde kullanılan alüminyum sistemlerinin tasarımını ve tedariğini gerçekleştiriyor. Yatırımcı, mimar ve tüm proje aktörleriyle beraber süreci yürütüyoruz. Özbekistan'da inşaatı devam eden bu iki proje için yaklaşık 1200 tonluk alüminyum tedarik edildi."

ÜLKEDE EN ÇOK TÜRKLER ŞİRKET KURDU

Türkiye Taşkent Büyükelçisi Olgan Bekar da iki ülke arasında dış ticaretin ilk 10 ayda 3 milyar dolara ulaştığını söyledi. İki ülke arasında dengeli bir ticaret olduğunu da belirten Bekar, "Türkiye ülkenin en fazla ticaret yaptığı 4'üncü ülke. Bu yıl kurulan yabancı şirketlerin çoğu da Türklere ait" ifadelerini kullandı.

Tüm Ekonomi haberleri için tıklayın