Mozzarella'ya Diyarbakır'dan rakip

İtalyan mozzarellaya karşı Diyarbakır'dan mandarella. Diyarbakırlı kadınlar eğitimini alarak ürettikleri ve ‘mandarella' adıyla satışa sunacakları peynirle İtalya'nın ünlü ‘mozzarella'sına rakip oluyor. Mandarellanın dünyaya açılması da hedefleniyor.

Mozzarella'ya Diyarbakır'dan rakip

Diyarbakırlı kadınlar aldıkları eğitimle manda sütünden İtalyanların dünyaca ünlü mozzarella peynirini üretecek. GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi (UTAEM) öncülüğünde, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Diyarbakır Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği, Dicle Üniversitesi (DÜ) Veteriner Fakültesi işbirliğiyle 'Kırsalda Kadınlar Mozzarella Peyniri Üretiyor Projesi' hayata geçirildi. Projeyle Türkiye'de manda varlığı bakımından önemli illerden Diyarbakır'da yetiştiricilerin elde ettikleri sütten daha çok kazanç elde etmeleri, üretilen peynirde markalaşmanın sağlanması amaçlanıyor. Projeyle 18-45 yaş arası 48 kadına mozzarella peyniri yapımıyla ilgili teorik eğitimler yaşamlarını sürdürdükleri kırsal mahallelerde, uygulamalı eğitimler de Diyarbakır Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği bünyesinde faaliyet yürüten bir süt işleme tesisinde verildi.

KADINLAR ÜRETİP SATIYOR

Kadınlar üretecekleri peyniri 'Mandarella' markasıyla kurulacak kooperatif aracılığıyla satışa sunacak. GAP UTAEM Müdürü Mehdi Sümerli, kadınların aldıkları eğitimle bulundukları yerlerde mozzarella peynirini üretmelerinin ve pazara sunmalarının amaçlandığını belirterek, "Asıl hedef kooperatifleşerek üretilen ürünleri markalaştırmak ve pazara sunmak" diye konuştu. Diyarbakır Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüseyin Yılmaz ise, "Manda sütü ve süt ürünleri anlamında Türkiye'de lider olmak istiyoruz. Uluslararası arenada da yer almak istiyoruz" dedi.

HEDEF ULUSLARARASI PAZARLAR

GAP UTAEM'de görevli veteriner hekim ve proje koordinatörü Yezdan Uzunoğlu da, "Hedefimiz 3 yıl içinde Diyarbakır'daki manda sütünün en az yüzde 50'sinin mozzarella peynirine dönüşmesini sağlamak, bu peyniri hem ulusal hem de uluslararası pazarda satışa sunmak" diye konuştu. Kursiyerlerden Ayten Katar, "Mozzarella peynirinin yapımıyla ilgili eğitim aldık. Şimdiden sofralarımızda yerini aldı" dedi. Hatice Bakar da yaklaşık 30 yıldır ailece manda yetiştiriciliği yaptıklarını belirterek, "Bütün raflarda ürünlerimizle önde olmak istiyoruz. İtalyanlar yapmışsa biz de yapabiliriz" değerlendirmesinde bulundu.

  • mozzarella
  • mandarella
  • peynir
Tüm Ekonomi haberleri için tıklayın