Merkez, cephaneliğine 100 ton altın taşıdı

Geçtiğimiz yıl altın rezervini yükseltmeye başlayan Merkez Bankası alımlarını hızlandırdı. Banka, son 2.5 ayda piyasadan doğrudan 100 ton altın aldı. Bunun yanında İngiltere’de muhafaza edilen yaklaşık 60 ton altınını da Türkiye’ye getirdi. 

Merkez, cephaneliğine 100 ton altın taşıdı

SELİM KARAHAN

İngiltere’den de 60 ton geldi! 

Merkez Bankası uzun yıllardır görülmemiş bir biçimde altın rezervlerini artırmak üzere yoğun çalışmalarda bulunuyor. Merkez sadece son 2.5 ayda piyasadan yaklaşık 100 tonluk altın aldı. Son haftalarda da alımlar iyice hızlandı. Konuya yakın kaynakların AKŞAM’a verdiği bilgiye göre söz konusu altın alımları herhangi bir aracı kullanılmadan gerçekleştirildi. Merkez’in altın rezervleriyle ilgili attığı adımlar bununla da sınırlı kalmadı. Son 3 ayda İngiltere Merkez Bankası’nın depolarında muhafaza edilen yaklaşık 60 ton altın da Türkiye’ye getirildi.

363 TONU BANKALARIN 

Bu adımlar Merkez Bankası’nın geçen yıldan itibaren değişen altın politikasının son halkaları oldu. Merkez Bankası’nın altın rezervleri 2017 sonu itibarıyla 565 tona ulaşmış durumda. Ancak bu rezervin 363 tonu bankaların zorunlu karşılıklar için Merkez Bankası’na yatırdığı altınlardan oluşuyor. Kalan 202 tonu ise tamamen Merkez’in mülkiyetinde bulunuyor.

KARŞILIKLA YÜKSELDİ 

IMF ve Dünya Altın Konseyi’nin(WGC) verilerine göre 2011’in ikinci çeyreği itibarıyla Merkez’in resmi altın rezervleri 116.1 ton seviyesinde bulunuyordu. Söz konusu dönemden sonra ise hızlı bir artış yaşanmaya başladı. 6 yılda yaşanan bu yüzde 384’lük artış Merkez Bankası’nın yaptığı alımlardan değil bankaların zorunlu karşılıklarından geldi.

17 YIL SABİT KALMIŞTI 

Merkez Bankası geçtiğimiz yılın ikinci çeyreğiyle beraber rezerv politikasında önemli bir değişikliğe gitti. WGC verilerine göre 200 yılındaki 0.3 tonluk düşüşün ardından Merkez’in miktar olarak altın rezervlerinde 2001-2017 arasında herhangi bir değişim yaşanmadı. Söz konusu rakam uzun yıllar 116.1 tonda sabit durdu. Ancak geçtiğimiz yıl altın rezervlerini artırma kararı alan Merkez hızlı bir şekilde alımlara başladı. 

Cumhurbaşkanı etkisi

ALB Forex Altın ve Emtia Piyasaları Müdürü Volkan Kuğucuk, bankalardaki altın hesaplarındaki yükselişin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın döviz yerine altın tasarrufu yapma çağrısıyla başladığını söyledi. Bunun dışında elinde tasarrufu olan ve faize duyarlı yatırımcıların bankaların altın depolarına yöneldiğini belirtti.

Rusya’nın ardından ikinci

Merkez Bankası 2017’nin ilk çeyreğini de sessiz geçirdikten sonra mayıs itibarıyla altın toplamaya başladı. Mayıs-aralık arasında 86 ton altın satın aldı. Bu her ay yaklaşık ortalama 11 ton altın aldığı anlamına geliyor. Merkez, 86 tonla geçen yıl 223 ton altın alan Rusya Merkez Bankası’nın ardından en çok altın alan 2. merkez bankası oldu. Zorunlu karşılıklar dahil edildiğinde Türkiye dünyada rezervinde en çok altın tutan 10. ülke konumuna yükseldi. 

Banka hesapları rekor kırdı

Son dönemde altına artan talep Merkez Bankası’yla sınırlı kalmadı, vatandaş da bu ‘güvenli limana’ yöneldi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, kıymetli maden depo hesaplarının tutarı, geçen yıl yüzde 38’lik artışla 24 milyar 103 milyon liraya ulaşarak tüm zamanların en yüksek seviyesinde gerçekleşti. Bu rakamın 23 milyar 474 milyon lirası yurtiçi, 629 milyon lirası ise yurtdışı yerleşiklerin hesaplarından oluştu. Hesapların büyüklüğü153.6 ton düzeyinde gerçekleşti.

Tüm Ekonomi haberleri için tıklayın