Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu: Cari açık düzeliyor

Ekonominin yumuşak karnı cari işlemler dengesi ağustosta 10 ay sonra fazla verdi. TBMM'de vekillere sunum yapan Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu yılın geri kalanında da fazla beklediklerini söyledi.

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu: Cari açık düzeliyor

Merkez Bankası ağustos ayı ödemeler dengesi verilerini dün açıkladı. Turizm gelirleri ve güçlü ihracat etkisiyle sınırlı bir açık vermesi beklenen cari işlemler dengesi, ağustos ayında 528 milyon dolar fazla verdi. Böylelikle Ekim 2020'den bu yana ilk fazla kaydedildi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda milletvekillerinde bir sunum yapan Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu cari açıkta düzeltmenin başladığını belirterek cari dengede görünen iyileşmenin fiyat istikrarı için önemli olduğunu vurguladı.

POZİTİF ETKİLEYECEK

İhracattaki güçlü artış eğiliminin, aşılamadaki kuvvetli ivmenin turizmi canlandırmasıyla yılın geri kalanında cari işlemler hesabının fazla vermesinin beklendiğini belirten Kavcıoğlu altın ithalatındaki düşüşün katkısıyla da cari işlemler dengesinin iyileşmekte olduğunu kaydetti. Kavcıoğlu, olumlu dış talep koşulları ile uygulanmakta olan sıkı para politikasının da cari dengeyi pozitif etkilediğini söyledi.

GÖSTERGELER GÜÇLÜ

Kavcıoğlu öncü göstergelerin yurt içinde iktisadi faaliyetin üçüncü çeyrekte dış talebin de etkisiyle güçlü seyrettiğine işaret ettiğini söyledi. Kavcıoğlu, enflasyonun oynak bir seyir izlemekte olduğunu kaydederek "Para politikasında bundan sonra da riskleri gözeten bir yaklaşımı sürdüreceğiz" dedi.

İŞSİZLİK ORANI AYNI KALDI

İşsizlik oranı, ağustosta bir önceki aya göre değişim göstermeyerek yüzde 12.1 seviyesinde gerçekleşti. Söz konusu dönemde işsiz sayısı 3 milyon 965 bin kişi oldu. İşsizlik oranı geçen yılın aynı ayına göre ise 0.9 puan azaldı. Genç nüfusta işsizlik oranı da önceki aya göre 0.1 puan düştü.

YILI TARİHİ REKOR REZERV İLE KAPATIRIZ

Merkez Bankası'nın rezervleriyle ilgili soru üzerine Şahap Kavcıoğlu "Yılı tarihi rekor rezerv ile kapatacağız" dedi. Kavcıoğlu bu hafta açıklanacak olan rezerv rakamının ise 123.5 milyar dolar seviyesine yükseldiğini belirtti. Şahap Kavcıoğlu önümüzdeki süreçte Merkez'in rezerv birikimini artırmayı sürdüreceklerini söyledi.

EKONOMİSTLER: DÜŞÜŞ SÜRECEK

Cari işlemler hesabının ağustosta 10 ayın ardından ilk kez 528 milyon dolar fazla vermesiyle yıllıklandırılmış cari işlemler açığı 23 milyar dolarla 13 ayın en düşük seviyesine gerilerken, turizm gelirlerindeki artış ve ihracattaki güçlü seyrin desteğiyle cari dengede iyileşme eğiliminin devam edeceği öngörülüyor. Ekonomist Haluk Bürümcekçi "Turizm ve taşımacılık gelirlerinde gözlenen toparlanma sayesinde yıllık cari açıkta düşüşün devam edeceğini düşünüyoruz. Enerji ve diğer emtialar ithalatında fiyat etkisi kaynaklı artışa karşılık, altın ithalatındaki azalış ve turizm net gelirlerindeki toparlanma birbirini telafi edebilir. Bu bağlamda, cari açığın ne boyutta azalacağı açısından esas belirleyici iç talep ve ekonomik aktivitenin seyri olacak" dedi. Bu arada ağustosta net hata noksan kaleminden 4.45 milyar dolarlık girişe dikkat çeken ekonomistler bunun birçok kaynaktan olabileceğine dikkat çekti. Bu kaynaklar arasında varlık barışı da telaffuz edildi.

Tüm Ekonomi haberleri için tıklayın