Konteyner sorunu üretimle aşılacak

İhracatta konteyner krizi için iki bakanlık devreye girdi. İhracatçının bulmakta zorlandığı bulsa bile içindeki malın değerini de geçen konteynerin üretimine devlet teşvik verecek.

Konteyner sorunu üretimle aşılacak

YAŞAR KIZILBAĞ

Dünyada sadece 4-5 firmanın tekelinde olan ve son dönemlerde ihracatçıya maliyeti 2 bin dolardan 8 bin dolara kadar çıkan konteyner üretimi için harekete geçildi. İhracatçının malını göndermek için bulmakta zorlandığı, bulsa bile içindeki malın değerini de geçen konteyner üretimine devlet teşvik verecek. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, önce prefabrik imalatı yapan firmalarla ardından da Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’la görüştüğüe dikkat çekerek, “Konteyner ve vagon imalatına teşvik verelim dedik. Onlar da aynı fikirdeler” diye konuştu.

MALIN BEDELİNİ AŞIYOR

Sadece Türkiye değil tüm dünyada bir arz eksikliği olduğunu belirten Bakan Pekcan “Bunu tamamlamamız lazım. Konteyner bulan şanslı firmalar malını gönderiyor ama geri gelmediği için lojistik firmalarına, mal bedelini de aşan çok ciddi demorajlar ödemek zorunda kalıyorlar. Çünkü gemi geri gelmiyor. Boş göndermek istemiyorlar” diye konuştu. “Bizde zaten dünya çapında prefabrik üreten, konteyner üreten firmalar var” diyen Pekcan sadece bu ürünlerin basınç ve hidrolik testi gibi önemli ürünlerin taşınmasıyla ilgili hidrolik testlerini geçmeleri gerektiğini söyledi. Pekcan “Test laboratuvarları yok. Ama üretimi yapan, o laboratuvarı da yapar bence” ifadelerini kullandı.

ÇİN TRENİYLE MALİYET DÜŞECEK

Çin’e ihracat treninin devreye girmesinin önemli olduğunu söyleyen Pekcan, “Seferler şubattan itibaren artmaya başlayacak. Uzakdoğu’ya deniz yoluyla 35-40 günde gidiliyordu. Trenle 13 günde sevkiyat yapılıyor olması büyük avantaj. Seferler arttıkça maliyet de navlun da düşecektir. Demiryolu bizim ihracatçımız için avantajlı hale gelecek. Zaten Çin bizim hedef ülkelerimiz arasında. Çin’e yapılan ihracatlarda da devlet desteklerimizi beş puan fazla uyguluyoruz” dedi.

SELVA SINIR KAPISI’NIN AÇILMASINDAN MEMNUNUZ

Suudi Arabistan’ın Katar ile arasındaki Selva Sınır Kapısı’nı açmasını da değerlendiren Pekcan, “Katar’ın zaten Arap ülkeleriyle serbest ticaret anlaşması vardı, sınırların kapalı olması anlaşılabilir değildi. Biz de memnuniyet duyuyoruz. Her zaman bölgeyle ticari ilişkilerimize, tarihi bağlarımıza önem verdik. Vermeye devam edeceğiz. Ticaretimizi aksatmaksızın sürdürme gayreti içinde olacağız. Pandemiye rağmen bölge bizim en çok ihracat yaptığımız yerler arasında” dedi. Pekcan Irak’la diplomatik ilişkilere de değinerek “Amacımız Irak ile ticareti eski düzeyine getirebilmek. Ortadoğu hem mal hem hizmet ihracatında olmazsa olmaz pazarlarımızdan” ifadelerini kullandı. Bakan Pekcan, ilki geçen hafta ABD’ye açılan Türk Ticaret Merkezleri’ne ilişkin de, “Afrika, Avrupa, Rusya’da da çalışmalarımız var” dedi.

Tüm Ekonomi haberleri için tıklayın