Kartlı harcamalar 55 milyar TL'yi geçti

Bankalararası Kart Merkezi verilerine göre kasımda kartlarla 181 milyar TL tutarında ödeme gerçekleşti. İnternetten kartlı ödeme tutarı ise kasımda geçen yıla göre yüzde 90 oranında bir artışla 55 milyar TL'yi geçti.

Kartlı harcamalar 55 milyar TL'yi geçti

Bankalararası Kart Merkezi'nin (BKM) açıkladığı verilere göre kasım sonu itibarıyla Türkiye'de 83,4 milyon adet kredi kartı, 148,6 milyon adet banka kartı ve 55,7 milyon adet ön ödemeli kart kullanılıyor. 2020 yılının kasım ayıyla kıyaslandığında kredi kartı adedinde yüzde 11'lik, banka kartı adedinde yüzde 4'lük, ön ödemeli kart adedinde ise yüzde 33'lük artış yaşandı. Toplam kart sayısı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 oranında artış göstererek 287,7 milyon adede ulaştı.

YÜZDE 66 ARTTI

Kasım ayında kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 66 artarak 181,3 milyar TL oldu.

3.4 MİLYARI ÖN ÖDEMELİ

Kasım ayındaki kartlı ödeme tutarının 148,9 milyar TL'si kredi kartlarıyla yapılırken, 29 milyar TL'sinde banka kartları, 3,4 milyar TL'sinde ise ön ödemeli kartlar kullanıldı. Kredi kartı ile ödemelerde önceki yılın aynı dönemine göre büyüme oranı yüzde 64, banka kartı ile ödemelerde yüzde 69 olurken, ön ödemeli kartlarla yapılan ödemelerde ise bu oran % 208 olarak gerçekleşti. Kasımda her 3 TL'lik kartlı ödemenin 1 TL'si internetten gerçekleşti.

Konaklama sektörü önde

Kasımda yapılan internetten kartlı ödemelerin sektörel dağılımı incelendiğinde en fazla artış erken rezervasyonların yapılmaya başlandığı turizm sektöründe görüldü. Konaklama sektöründe internetten kartlı ödeme tutarı, geçen yılın aynı dönemine göre % 355 artışla 196 milyona ulaştı.

En fazla satış 26 Kasım'da oldu

Her yıl tüm dünyada kasım ayının dördüncü cuma gününe denk gelen ve Türkiye'de "Süper Cuma", "Muhteşem Cuma" ve "Efsane Cuma" gibi isimler de verilen alışveriş festivalinde bu yıl da mağazalar ve e-ticaret siteleri birçok indirim kampanyası sundu. Perakendeciler tarafından yapılan indirimler tek bir gün yerine ilgili dönemi içeren haftaya yayılırken yine de kasım ayında ve 2021 yılında en fazla internetten kartlı ödemenin gerçekleştiği günler 26 Kasım Cuma ve 11 Kasım Perşembe oldu.

Tüm Ekonomi haberleri için tıklayın