Kargoyu fırsata çevirdi, rakiplerinden ayrıştı

THY, pandemide rakiplerinin önüne geçmeyi başardı. THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı, özellikle kargoyu fırsata çevirdiklerini belirterek, “Dünyada her 20 kargodan birini biz taşıyoruz. Tıbbi malzeme taşımasında ise ilk üçe girdik” dedi.

Kargoyu fırsata çevirdi, rakiplerinden ayrıştı

YAŞAR KIZILBAĞ

Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı M. İlker Aycı ‘en zor yılımız’ dediği 2020’de krizi fırsata çevirmek için yoğun bir çaba gösterdiklerini söyledi. Basınla sohbet toplantısı düzenleyen Aycı, pandemide yüzde 60 düşen hava trafiği nedeniyle dünyadaki havayolu şirketlerinde 4.8 milyon kişinin işsiz kalacağına dikkat çekerek, “Biz farklı bir yol tercih ettik. Kimseyi geride bırakmadık. 60 bin çalışanımızın özverisiyle ücret indirimine giderek kimseyi işten çıkarmadık” dedi.

GİDERLERDE %53 TASARRUF

Alınan tedbirlerle kriz başındaki nakit pozisyonlarını koruduklarını anlatan Aycı, rakiplerinin hem işçi çıkardığını hem de milyarlarca doları bulan devlet desteği aldığını hatırlatarak, “Biz ekibi dağıtmadığımız için avantajlı duruma geçtik. Ayrıca giderlerde yüzde 53 tasarruf sağlamayı başardık” dedi. Aycı, 2020’yi rakiplere göre çok az zararla kapatacaklarını söyledi.

KARGODA 6. SIRAYA ÇIKTIK

Bu süreçte kargoyu fırsata çevirdiklerini belirten Aycı, “Turkish Cargo ciddi büyüme kaydetti. Pazar payı yüzde 5’e çıkarak 6. sıraya yükseldi. Dünyada her 20 kargodan birini biz taşıyoruz. Tıbbi malzeme taşımasında ise ilk 3’teyiz. Sadece 25 kargo uçağını değil 50 yolcu uçağını da kargo için kullandık. 5 yıl önce hedefimiz kargoda 2023’te ilk 3’e girmekti. Bu konuda iddialıyız” dedi. Yolcu uçaklarında ise şu an bile 102 ülkeye seferleri olduğunu anlatan Aycı, nisanda turizm sezonunun açılmasıyla 2019’daki kapasitenin yüzde 70’ini yakalamayı planladıklarını da anlattı.

GELİŞTİRDİĞİMİZ KASLARI AYRI AYRI UÇURACAĞIZ

Pandemide THY’nin değerini muhafaza etmeyi başardığını da anlatan Aycı, ayrıca bir teknoloji şirketi kurduklarını, Turkish Cargo’yu ve AnadoluJet’i şirketleştirme çalışması yaptıklarını söyledi. Aycı, “Tescili kısa sürede yapılacak. Artık geliştirdiğimiz kasları ayrı ayrı uçuracağız” dedi. İlker Aycı, bu şirketlere daha kuruluş aşamasında bile ortaklık teklifleri geldiğini de vurguladı.

BM’DEN TEŞEKKÜR MEKTUBU ALDIK

Yıllık bilançonun mart ayında belli olacağını belirten Aycı, “Meselemiz rakam değil insani” diye konuştu. Pandemi dönemi yaptıkları operasyonla toplam 140 bin kişiyi aileleriyle buluşturduklarını anlatan Aycı, “Uçuşlarımızdan bazılarında sadece 10 öğrenciyi yurda getirdik” dedi. Sadece Türkler değil bir çok ülke vatandaşını da taşıdıkların belirten Aycı, “Başta BM olmak üzere birçok ülkeden teşekkür mektupları aldık. Yerimizi de saygınlığımızı da koruduk” diye konuştu.

BU DA MI GOL DEĞİL!

İstanbul Havalimanı’nın Avrupa’nın en yoğun havalimanı olduğunu da belirten İlker Aycı, “Bu da mı gol değil” diyerek taşınma sürecinde yapılan eleştirileri hatırlattı. Aycı, İstanbul Havalimanı bize muhteşem bir partnerlik yaptı” dedi.

AŞI İÇİN HER GÜN UÇAĞIMIZ VAR

İlker Aycı, aşı taşıma işinin kendileri için yeni olmadığını da belirterek, “Deneyimimiz var. Dünyanın en çok yerine ulaşan kargo şirketi biziz. Birileri sayı spekülasyonu yapıyor ama önemli değil. Bugüne kadar yaklaşık 10 milyon aşı getirdik. Merak etmeyin Çin’den her gün uçağımız var. Birkaç milyon aşıyı anında getirebiliriz” dedi. Aycı, Türkiye’nin aşılamada ilk 10’da olduğunu da kaydetti. 

Tüm Ekonomi haberleri için tıklayın