Karabağ'ın inşasında Türkler rol oynayacak

İşgalden kurtarılan Karabağ'ın yeniden inşası sürecinde Türk şirketleri önemli rol oynayacak. Belirlenen hedefler arasında iki ülke arasındaki ticaret hacmini 2.5 milyar doların üzerine çıkarmak ve Azerbaycan'da TEKNOFEST düzenlemek de var.

Karabağ'ın inşasında Türkler rol oynayacak

ÖZGÜL ÖZTÜRK

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de, İslam İşbirliği Gençlik Forumu (ICYF) ve Azerbaycan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme Ajansı (KOBİA) tarafından 'Azerbaycan Yatırım ve Kültür Zirvesi' düzenlendi. Bakanlar, hükümet yetkilileri, uluslararası örgütlerin temsilcileri start-up'lar, uluslararası yatırımcılar ve gençlik temsilcilerinin bir araya geldiği zirvede, Karabağ'ın yeniden inşasında İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerin etkin rol oynaması için atılacak adımlar konuşuldu. Zirvenin açılışında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, şunları kaydetti:

2.5 MİLYAR DOLARLIK TİCARET

"Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ticaret hacmi 2.5 milyar dolar civarında. Bu rakamın artması gerekiyor. Bunun için demiryolu ulaşımının aktif hale getirilmesi, ortak girişim sermayesi fonunun kurulması, teknoparklar arası işbirliğinin artırılması ve TEKNOFEST etkinliğinin Azerbaycan'da da düzenlenmesi gibi projelerimiz var." Türkiye Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Göksel Aşan da işgalden kurtarılan bölgelerin kalkınmasında KOBİ'lerin, tarımın ve demiryollarının önemine işaret etti. Azerbaycan Ekonomi Bakanı Mikayıl Cabbarov, "Azerbaycan işgalden kurtarılan bölgenin kalkınması için geniş kapsamlı işler gerçekleştiriyor. Dost ülkelerin iş adamlarını yanımızda görmek isteriz" dedi.

50 START-UP BİR ARAYA GELDİ

ICYF Başkanı Taha Ayhan da, İİT üyesi ülkelerin girişimcilerinin 30 yıldan sonra işgalden kurtarılan Karabağ topraklarının ihyası için bir araya getirdiklerini belirtti. Ayhan, "İstiyoruz ki gençler, iş adamları Karabağ zaferine sahip çıktıklarını göstersin" dedi. Etkinlikte 50 start-up bir araya gelerek çalışmalarını sergiledi.

Bakü'de düzenlenen 'Azerbaycan Yatırım ve Kültür Zirvesi'nde Bilal Erdoğan da konuşma yaptı.

BU DAYANIŞMA ÖRNEK OLSUN

Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan ise, toplantının ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Karabağ zaferinin 'tek millet iki devlet' anlayışının güzel bir tezahürü olduğunu söyledi. İşgalden kurtarılan toprakların uzun yıllar boyunca işlenmediğini hatırlatan Bilal Erdoğan, şunları kaydetti: "Toprakların gerçek sahiplerine dönmesiyle kısa zamanda yapılan altyapı ve üstyapı projeleri çok kıymetli. Bu bölgenin turistik potansiyelinin ne kadar yüksek olduğunu görüyoruz. Türkiye ile Azerbaycan'ın dayanışmasının ne kadar muvaffak olduğunu gördük. Ümit ediyorum ki, bu dayanışma İİT bünyesindeki Müslüman ülkeler arasında da olsun. Türk Konseyi ülkeleri arasında da benzer dayanışmanın tezahürlerini görmek istiyoruz."

Tüm Ekonomi haberleri için tıklayın