Kanal İstanbul'da ana ihale hazırlığı

Kanal İstanbul Sazlıdere Köprüsü'nde çalışmaların hızla sürdüğünü belirten Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu “Kanal İstanbul'un gerekli yapılarını bir bir hayata geçirirken, projenin işletme planlarını hazırlıyoruz” dedi.

Sazlıdere Köprüsü'nün temelinin atılmasıyla çalışmaların başladığı Kanal İstanbul projesinde yeni bir sürece daha giriliyor. Dev projenin ana ihalesi için hazırlıklar başladı. Kanal İstanbul Projesi kapsamında yapımı devam eden, Başakşehir-Kayaşehir-Bahçeşehir arasındaki ulaşımı sağlayacak Sazlıdere Köprüsü şantiyesinde incelemelerde bulunan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kuzey Marmara Otoyolu'nun ve Kanal İstanbul Sazlıdere Köprüsü'nün yapım çalışmalarının her gün hız kazanarak devam ettiğini belirterek, "Kanal İstanbul'un gerekli yapılarını bir bir hayata geçirirken sektör paydaşlarımızın görüşlerini de alarak Kanal İstanbul'un işletme planlarını hazırlıyoruz" dedi.

204 BİLİM İNSANI VAR

Karaismailoğlu, Kanal İstanbul'un, sürdürülebilir yeni nesil bir ulaştırma sistemi oluşturulmasında önemli bir görevi yerine getireceğini, mühendislik çalışmalarında 204 bilim insanının görev aldığını söyledi. Bakan Karaismailoğlu, Kanal İstanbul ile Türkiye'nin deniz yolu taşımacılığındaki rolünün güçleneceğini, uluslararası ulaştırma ve lojistik koridorlarından daha fazla pay alacağını ve küresel ticarette daha etkin rol oynayacağına dikkat çekti.

445 KM'YE ULAŞACAK

Karaismailoğlu, her geçen gün büyüyen İstanbul'un ulaşım ihtiyaçlarının arttığını belirterek, şu bilgileri verdi: "Kuzey Marmara Otoyolu kapsamına Başakşehir, Ispartakule ve Hadımköy kesimini de dahil ettik. 45 kilometrelik Başakşehir-Hadımköy Nakkaş kesimiyle otoyolun toplam uzunluğu 445 kilometreye ulaşacak. Başakşehir-Hadımköy Nakkaş yoluna Hasdal-Başakşehir Kavşağı yoluyla doğrudan bağlantı sağlayacağız. Başakşehir, Kayaşehir Ispartakule, Bahçeşehir, Hadımköy gibi yerleşimler ve bu civardaki sanayi bölgeleri arasında doğu-batı yönünde yeni bir ulaşım aksı oluşturacağız. Böylece İstanbul'un en yoğun trafiğine sahip Mahmutbey Kavşağı'ndaki yoğun trafik oldukça rahatlayacaktır."

PROJEDE İKİNCİ ADIM: HIZLI TREN KESİMİNİN TEMELİ ATILACAK

Bakan Karaismailoğlu, Başakşehir-Hadımköy kesiminin en önemli yapısının Kanal İstanbul Sazlıdere Köprüsü olduğunu belirterek, 2x4 şeritli, 440 metre orta açıklığa ve 210 metre yan açıklığa sahip köprünün 196 metre yüksekliğinde iki adet kulesinin bulunacağını söyledi. Hem otoyolun hem de köprünün yapım çalışmalarının her geçen gün hız kazanarak devam ettiğini vurgulayan Karaismailoğlu, şöyle konuştu: "Kanal İstanbul'daki ikinci adımımız da bir diğer ulaşım geçişi olan; Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren hattının başlangıç kesimi olan Halkalı-Ispartakule arası hızlı tren kesimine de başlıyoruz. Buranın da temelini yakında atacağız. Plan ve program içerisinde bir taraftan Kanal İstanbul'un gerekli yapılarını bir bir hayata geçirirken diğer taraftan sektör paydaşlarımızın görüşlerini de alarak Kanal İstanbul'un işletme planlarını hazırlıyoruz."

ÖNEMİNİ ANLAMIYORLAR

12. Ulaştırma ve Haberleşme Şurası'nda Kanal İstanbul'un hem Türkiye hem de Türk boğazlarını kullanan ülkeler için ne kadar önemli olduğunu paylaştıklarını hatırlatan Karaismailoğlu, şöyle devam etti: "Onlar bu projenin önemini anladı ama maalesef ülkemiz muhalefetindekiler anlamadı ya da anlamak istemiyor. Türkiye'nin önüne duvar örmeye çalışıyorlar."

Tüm Ekonomi haberleri için tıklayın