Kamuda güvenlik uyarısı: Uygulamalarda ‘gizli' verileri paylaşmayın!

WhatsApp'ın güvenlik güncellemesi sonrasında kamu kurumlarının bilgilendirme grupları yerli yazılımlara yönelirken; Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi hazırladığı Bilgi ve İletişim Güvenliği Rehberi'nde bu konuda uyarılarda bulundu.

Kamuda güvenlik uyarısı: Uygulamalarda ‘gizli' verileri paylaşmayın!

OSMAN NURİ CERİT

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi hazırladığı Bilgi ve İletişim Güvenliği Rehberi’nde, kamu kurumlarının yerli olmayan mobil uygulamalar üzerinden gizlilik dereceli veri paylaşımı yapmaması ve haberleşmemesi gerektiği belirtildi. Kurumsal haberleşme amacıyla sunucuları ‘kurum kontrolünde olan’ mesajlaşma uygulamalarının kullanılması gerektiği ifade edilen rehberde, “Kurumun kendine ait bir haberleşme uygulaması yoksa mesajlaşma amacıyla sunucuları yurtiçinde bulunan yerli ve milli uygulamalar tercih edilmelidir” denildi. Rehberde, kullanılan uygulamalardan gönderilen mesaj, sesli ve görüntülü aramaların uçtan uca şifrelenmesi gerektiği anlatıldı. Rehberde, kritik verilerin yurtiçinde depolandığı ve yurtdışında barındırılmayacağı garanti altına alınan uygulamaların tercih edilmesi gerektiğine dikkat çekildi.

İŞLETMESİ VE YÖNETİMİ YEREL

Rehberde şöyle denildi: “Kritik veri içeren her türlü sesli, yazılı ve görüntülü haberleşme uygulamalarında, kaynak kodları kurum tarafından talep edildiğinde denetlenebilen işletmesi ve yönetimi yerel olarak yapılabilen yerli ve milli uygulamalar tercih edilmelidir.” 

Tüm Ekonomi haberleri için tıklayın