İhracatta tarihi rekor

Tarihi eşik aşıldı. Eylülde ihracat % 30 artışla 20.8 milyar dolara ulaştı. Böylece 20 milyar dolarlık eşik aşılarak aylık bazda tüm zamanların rekoru kırıldı. 12 aylık ihracatta ise OVP'deki 211 milyar dolarlık hedef şimdiden aşıldı.

İhracatta tarihi rekor

Türkiye, ihracatta tarihî bir eşiği daha geçti. İhracat eylülde geçen yılın aynı ayına göre, yüzde 30'luk artışla 20 milyar 783 milyon dolara ulaştı. Bu rakam aynı zamanda Cumhuriyet tarihinin en yüksek aylık ihracatı oldu. Yılın ilk 9 ayında yüzde 36'lık artışla 161 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren Türk ihracatçısı, son 12 ayda ise 212.2 milyar dolarlık ihracat yaptı. Böylece Orta Vadeli Plan'da (OVP) öngörülen 211 milyar dolarlık yıllık hedef de aşılmış oldu.

İTHALAT YÜZDE 12 ARTTI

İhracat rakamlarını Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle ile birlikte açıklayan Ticaret Bakanı Mehmet Muş "Cumhuriyet tarihimizde ilk kez aylık bazda 20 milyar dolar eşiğini aştık" dedi. Muş'un verdiği bilgiye göre ithalat ise eylül ayında geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 12 artışla 23.4 milyar dolar oldu. Böylece eylül ayında dış ticaret açığı önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 46.4'lük düşüşle 2.6 milyar dolar olarak gerçekleşti. İhracatın ithalatı karşılama oranı da yüzde 88.9'a ulaştı. Muş, bir zamanlar bu oranın yüzde 50'li seviyelerde olduğunu belirtti. İhracatçıların gösterdiği özverinin farkında olduklarını belirten Muş "Sayın Cumhurbaşkanı'mızın 2 hafta önce müjdesini verdiği İhracatı Geliştirme Fonu'nu kurguladık. İşte bu fon ile tamamen ihracat odaklı ve sadece ihracatçılarımıza hizmet verecek bir finansman imkanını sunuyor olacağız" dedi.

YENİ BİR LİGE ÇIKTIK

TİM Başkanı ismail Gülle ise "Aylık 20 milyar dolar sınırını aşarak ihracatta yeni bir lige çıktığımızı bir kez daha tescilledik. Son 13 ayın 11'inde ihracat rekorları kırdık. Ayrıca ihracat birim fiyatımızda da oldukça pozitif bir ivme görmekteyiz. Birim ihracat değerimiz ocak-eylül döneminde yüzde 14 artışla 1,22 dolara yükseldi" dedi.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş dış ticaret verilerini TİM Başkanı İsmail Gülle ile birlikte düzenlediği toplantıyla açıkladı.

2026'DA 300 MİLYAR DOLARA ULAŞACAĞIZ

Pandeminin dünyada milyonlarca cana mal olmasının yanı sıra, küresel ticaretin dengelerini de alt üst ettiğinin altını çizen TİM Başkanı Gülle şunları söyledi: "İhracatçılarımız sayesinde, küresel krizlerde üretimini aksatmamayı, siparişleri yetiştirmeyi başaran tek ülke olarak öne çıktık. Dünya bunun farkında. Fuarlarımızda görüyoruz ki, yabancılar sırada bekliyor. Şu an tam kapasite çalışmamız, gelen taleplere yetişemememiz daha başlangıç. İnşallah 2026'da, 5 sene gibi kısa bir sürede 300 milyar dolara ulaşacağız."

1558 FİRMADAN İHRACATA 'MERHABA'

İhracata duyulan yoğun ilgi, eylül ayında ihracatçı firma sayısına da yansıdı. Tam 1.558 firma ilk kez ihracat ailesine katıldı. Yeni firmalar eylül ayında 83,6 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Yılbaşından bu yana ihracat yapan firma sayısı 13 bin 600'ü ilk defa olmak üzere toplam 84 bin oldu.

Tüm Ekonomi haberleri için tıklayın