İhracatta tarihi başarı

İhracatta bir ilk. İhracatta peş peşe rekorlara imza atan Türkiye'nin dünya ihracatından aldığı pay Cumhuriyet tarihinde ilk kez % 1'in üzerine çıktı. Yeni kurulan ‘İhracatı Geliştirme AŞ' de, finansmana erişimi kolaylaştırarak, rekorları destekleyecek.

İhracatta tarihi başarı

Geçtiğimiz cuma günü, bir günde 1.5 milyar dolar ihracatla rekor kıran Türkiye, yeni bir rekora daha imza attı. Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Türkiye'nin dünya ihracatından aldığı payın Cumhuriyet tarihinde ilk kez yüzde 1'in üzerine çıktığını bildirdi. Muş, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "Türkiye'nin dünya ihracatından aldığı pay Cumhuriyet tarihinde ilk kez yüzde 1'in üzerine çıktı. Bu rakam, 1980'de yüzde 0.14, 2000'de yüzde 0.43 idi. Artık Türk ürünleri, dünyanın dört bir yanına ihraç ediliyor. Bu başarı Türkiye'nin" dedi. İhracatta rekorlar sürerken, ihracatçıya yönelik destekler de artıyor.

KEFALET TİM'DEN

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Eximbank, Ticaret Bakanlığı'nın koordinasyonunda İhracatı Geliştirme Anonim Şirketi'ni (İGE) kurdu. TİM Başkanı İsmail Gülle, "İhracatçının iki temel sorunu vardı. Birincisi, kredi, ikincisi de teminat mektubu oluşturmak. İGE sayesinde ihracatçılar teminatsız TİM'in kefaletiyle oluşacak bir sistemle krediye direkt ulaşabilecek ve çok büyük hacimleri kullanabilecek" dedi. İhracatçıların krediye erişimleri kefaletle sağlanacak.

KREDİ İÇİN FABRİKAYI İPOTEK VERMEYECEK

Salgın süreciyle Türkiye'nin dünyada önemli bir tedarik üssü haline geldiğini vurgulayan Gülle, "Gelecek dönemde de dünya tedarikini karşılamamız gerekiyor. Bu, ancak yeni yatırımlarla mümkün. Şirket, yeni yatırımlar için, KOBİ'ler başta olmak üzere ihracatçı şirketlere finansman desteği sağlayacak. Şirketimiz, 300 milyar dolara gidecek hedefte ihracatçının elini rahatlatacak. Türk ihracatçısı, finansmanı düşünmeden ihracat yapacak." Böylece ihracatçılar, kredi almak için fabrikasını, arsasını bankaya ipotek vermek zorunda kalmayacak.

Tüm Ekonomi haberleri için tıklayın