GittiGidiyor gitti

Dünyanın en büyük e-ticaret şirketlerinden eBay, 2011'de satın aldığı GittiGidiyor'u kapatıyor. Bu kararı ‘zor fakat stratejik' olarak değerlendiren eBay, 18 Temmuz'dan itibaren alıcıların yeni alım yapamayacağını duyurdu.

GittiGidiyor gitti

Küresel e-ticaret devlerinden eBay, Türkiye'deki pazaryeri şirketi GittiGidiyor'u kapatacağını duyurdu. eBay tarafından dün yapılan açıklamada, eBay'in 2011 yılında GittiGidiyor'un çoğunluk hissesini satın aldığı ve şirketi bağımsız bir platform olarak işlettiği hatırlatıldı. eBay'in ticari operasyonlarını küresel ölçekte düzenli olarak gözden geçirdiği aktarılan söz konusu açıklamada, "eBay, bu zor fakat stratejik kararı pazardaki rekabet dinamiklerine dayanarak almıştır. eBay, platformun taşınmasına yardımcı olmak için GittiGidiyor alıcıları ve satıcılarıyla yakın işbirliği içinde çalışacak ve onlarla daha ayrıntılı bilgi paylaşacak" ifadelerine yer verildi.

5 EYLÜL'E KADAR ERİŞİM

Dün itibarıyla satıcıların artık yeni ürün listeleyemediği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "18 Temmuz'dan itibaren alıcılar yeni satın alımlar yapamayacak. Alıcılar ve satıcılar GittiGidiyor'daki 'Hesabım' sayfalarına 5 Eylül 2022'ye kadar erişim sağlayabilecek. GittiGidiyor'un kapatılmasının eBay'in ikinci çeyrek veya tüm yıla ait sonuçları üzerinde önemli bir etkisi olması beklenmiyor. Referans olarak, GittiGidiyor, eBay'in 2022 yılının ilk çeyreği sonundaki konsolide aktif alıcı sayısına yaklaşık 4 milyon aktif alıcıyla katkıda bulunmuştur."

ZOR ANCAK STRATEJİK

Küresel operasyonlarını düzenli olarak gözden geçirdiğini belirten eBay, bu zor ancak stratejik kararı piyasada devam eden rekabetçi dinamikler temelinde aldığını vurguladı. GittiGidiyor'un kapatılması Ebay'ın ikinci çeyrek sonuçlarına veya mali yılın tamamı için sonuçlara ciddi bir etki yapmayacak. Türkiye'de e-ticaret pazaryerlerinde toplam 472 bin 604 işletme faaliyet gösteriyor. Bu pazaryerleri içinde son dönemde hızla büyüyerek Türkiye'nin ilk 'unicorn'u olan Trendyol ve diğer bir unicorn Hepsiburada dikkat çekiyor.

GittiGidiyor, en son ünü oyuncu Elçin Sangu'yla yeni bir reklam kampanyasına başlayarak pazarda rekabet gücünü artırmaya çalışmıştı.

2011'DE eBAY SATIN ALMIŞTI

GittiGidiyor.com, alıcılarla satıcıları buluşturan bir e-ticaret sitesi yaratmak üzere yola çıkan Serkan Borançılı, Burak Divanlıoğlu ve Tolga Kabataş tarafından kuruldu. 2011 yılından bu yana bir eBay şirketi olan GittiGidiyor, 2016 yılında ise iLab Ventures'in kalan yüzde 7 oranında hissesini almış ve yüzde 100 paya ulaşmıştı. eBay'ın sadece yüzde 7 hisse için 80 milyon TL ödediği iddia edilmişti. GittiGidiyor birinci çeyrek sonu itibarıyla eBay'e yaklaşık 4 milyon aktif alıcı kazandırmıştı.

600 MİLYAR LİRAYA KOŞUYOR

2021'de 381.5 milyar liraya ulaşan e-ticaret hacminin bu yıl 600 milyar lira seviyesini zorlaması bekleniyor. Pazar büyürken, son dönemde artan haksız rekabet ve tekelleşme şikayetleri üzerine Ticaret Bakanlığı harekete geçerek, önemli kriterler belirlemişti.

  • gittigidiyor
  • ebay
  • eticaret
Tüm Ekonomi haberleri için tıklayın