Gelir İdaresi Başkanlığı hazırlık yapıyor... İhracat ve üretim yapana 1 puanlık vergi indirimi

Şirketler 1 Ocak 2022'den itibaren üretim ve ihracat faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları için 1 puanlık indirimden yararlanabilecek.

Gelir İdaresi Başkanlığı hazırlık yapıyor... İhracat ve üretim yapana 1 puanlık vergi indirimi

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), Kurumlar Vergisi Genel Tebliği'nde değişikliğe gidiyor. Taslağa göre ihracat yapan kurumların münhasıran ihracattan, sanayi sicil belgesine haiz ve fiilen üretim faaliyetiyle iştigal eden kurumların da münhasıran üretim faaliyetinden elde ettikleri kazançları için Kurumlar Vergisi oranı 1 puan indirimli olacak. Bu kazançların ihracata isabet eden kısmı için ayrıca indirim uygulanmayacak.

1 OCAK'TAN İTİBAREN GEÇERLİ

Hesap dönemi olarak takvim yılını kullanan mükellefler 1 Ocak 2022'den itibaren üretim ve ihracat faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları için 1 puanlık bu indirimden yararlanabilecekler. Yurtdışından satın alınan malların Türkiye'ye girmeksizin başka bir ülkedeki müşteriye satılmak suretiyle ihraç edilmesi halinde de bu faaliyetten elde edilen kazanç için 1 puan indirimden yararlanılabilecek. Mükelleflerce üretilen ürünlerin satışından elde edilen kazancın bir kısmı veya tamamı ihracattan kaynaklansa bile bu kazanca üretim faaliyetinden elde edilen kazanç olarak kurumlar vergisi oranı 1 puan indirimli olarak uygulanacak.

9 MAYIS SON GÜN

Payları, Borsa İstanbul Pay Piyasası'nda ilk defa işlem görmek üzere en az yüzde 20 halka arz edilen kurumların, paylarının ilk defa halka arz edildiği hesap döneminden başlamak üzere beş hesap dönemine ait kurum kazançlarının tamamına kurumlar vergisi oranı 2 puan indirimli olarak uygulanıyor. Bu şekilde ilk defa halka arz edilen kurumlarda üretim ve ihracat faaliyetiyle iştigal edilerek bir kazanç elde edilmesi halinde, bu kurumların tüm matrahları için 2 puan indirim hesaplandıktan sonra üretim faaliyetleri ile ihracat faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları için 1 puan indirim daha uygulanacak. Taslağın geliştirilmesi ve yayımlanmaya hazır hale getirilmesi için GİB tarafından çalışmalar devam ederken, taslakta yer alan konuların geliştirilmesi, değiştirilmesi veya katkıda bulunulması ile ilgili görüş ve öneriler 9 Mayıs'a kadar GİB'e iletilebilecek.

İHRACATÇININ SORUNU ÇÖZÜLÜYOR

İhracatçıların istekleri doğrultusunda hazırlanarak TBMM'ye sunulan 12 maddelik kanun teklifi ile ihracatçıların önemli sorunları çözüm bulacak. Düzenlemeyle Türkiye'de gerçekleştirilen fuarların iç alanlarında yapılan ilan ve reklamlar, ilan ve reklam vergisinden muaf tutulacak. Ayrıca, iflas eden, ölen, ticareti terk eden ve son 5 yılda ihracat yapmayan üyelerin borçları, genel kurullarda alınacak kararla terkin edilebilecek. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, "Son 2 yılda hükümetimize ilettiğimiz 122 talebinin tamamı, ivedilikle çözüme kavuştu. Yeni kanun teklifindeki taleplerimiz de yakında hayata geçecek" dedi. Gülle "Hatırlanacağı üzere, son zamanlarda İstanbul'da düzenlenen ve yurtdışından gelen yabancı müşterilerin de bulunduğu uluslararası fuarlarımıza belediye ekiplerinin ilan ve reklam vergisi için baskın yapmaları hoş bir görüntü yaratmamıştı. Bu konudaki taleplerimizi hükümetimize ve Ticaret Bakanlığımıza iletmiştik. Artık Türkiye'de gerçekleştirilen fuarların düzenlendiği iç alanlarda yapılan ilan ve reklamlar, ilan ve reklam vergisinden muaf tutulacaktır" diye konuştu.

10 MİLYAR DOLAR ARTIDAYIZ

TİM Başkanı İsmail Gülle, "2022 yılı hedefimiz olan 250 milyar dolara ulaşmak için ihracatımızı geçtiğimiz yıla göre her ay 2,1 milyar dolar artırmamız gerekiyordu. Son rakamların neticesinde, 250 milyar dolara giden yolda ilk çeyrekte 10 milyar dolar artıdayız" dedi.

  • gelir idaresi başkanlığı
  • ihracat
  • üretim
  • vergi indirimi
Tüm Ekonomi haberleri için tıklayın