‘Fahiş fiyat alarmı' kuruluyor

Gıda Komitesi toplantısında, 3 bakanlığın ortak onayıyla Erken Uyarı Sistemi kurulacak. Tüm ürünler tarladan markete kadar kayıt altına alınacak, ürün fi yatındaki her eklenti takip edilecek.

‘Fahiş fiyat alarmı' kuruluyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gıda fiyatlarındaki artışın önlenmesine dönük talimatı sonrası toplanan Gıda Komitesi harekete geçti. Önceki gece toplanan Gıda Komitesi, ‘Erken Uyarı Sistemi’nin devreye sokulmasını kararlaştırdı. Sistem, tarladan etiket fiyatına tüm aşamaların kayıt altına alınarak anında ilgili kurumları uyararak harekete geçmesini öngörüyor. Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın ev sahipliğinde, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal ile Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel’in de katılımıyla yapılan toplantıda gıdada son aylarda alınan tedbirlerin fiyatlar üzerindeki etkileri ele alındı.

DENETİMLER ARTACAK

Toplantıda tarımsal ürünler ve gıda piyasalarındaki gelişmeler konusunda eşzamanlı kararlar almaya fayda sağlayacak bir ‘Erken Uyarı Sistemi’nin oluşturulmasına ilişkin teknik altyapı çalışmaları Komite’ye sunuldu ve kurumlar arası işbirliğinin çerçevesi belirlendi. İşbirliği çerçevesinde gümrük vergilerinden fiyat denetimlerine uygulanan pek çok tedbirin sıkılaştırılması bekleniyor.

DÖRT KOLDAN ÖNLEM

Komite daha önce de gıda fiyatlarında kalıcı düşüş sağlayacak, bir dizi adım atmıştı. Bu doğrultuda Ticaret Bakanlığı 81 ilde eşzamanlı denetimler yapmıştı. Yeni tedbirlerin artırılması bekleniyor.

ERKEN UYARI SİSTEMİ NASIL ÇALIŞACAK?

Erken Uyarı Sistemi, fiyatlama davranışlarının takibini öngörüyor. Sistemle hem üretim hem toptan hem de perakende aşamasında bütün zincirdeki fiyat süreci anlık takip edilecek. Tarladan reyona 3 aşamalı elde edilecek tüm bilgiler anından ilgili kurumlara raporlanarak aktarılacak. Böylece kararlar hızlı alınacak. Veri aktarımı arttıkça fiyat denetimine dönük karar alma etkinliği artacak. Sistemle tarladaki arz eksikliğini de tespit edecek.

Tüm Ekonomi haberleri için tıklayın