'Evini satamayanlar mecbur fiyat indirecek'

Kredilerin ucuzlamasını fırsat bilen bazı ev sahibi ve inşaatçılar zam yaptı. Ancak İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa'ya göre ağustosta talep düşecek ve evini satamayanlar mecbur fiyat indirecek...

'Evini satamayanlar mecbur fiyat indirecek'

1 Haziran-10 Temmuz aralığında kullanılan konut kredisi 35 milyar lirayı geçti. Sektör temsilcilerine göre ulaşılan bu kredi hacmi temmuzda da yeni bir satış rekorunun kırılacağının habercisi niteliğinde. Ancak ağustosta satış rakamı düşmeye başlayacak ve şişirilen fiyatlar da inecek. Fiyatlarla ilgili öngörüde bulunan İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, fiyatlarda henüz geriye doğru gidişin olmadığını ancak bu konuda beklentilerinin bulunduğunu söyledi. Aşa “Evini satamayan kişi mecbur fiyatı indirecek. Türkiye’de konut almak isteyen milyonlar var. Bu kesim uygun fiyat ve ödeme koşullarıyla konut almayı sürdürecek” dedi.

AĞUSTOSTA DÜŞER

Aşa, düşük oranlı kredi kampanyası sayesinde haziranda konuta başlayan ilginin devam ettiğini belirterek, temmuzda hazirandaki hareketliliğin sürdüğünü söyledi. Temmuzda konut satış istatistiklerinde haziran rakamlarının aşılabileceğini dile getiren Aşa “Ancak ağustosla birlikte azalmaya başlayacağını düşünüyorum. Bunun en büyük sebebi fırsatçı ev sahipleri ve gayrimenkul şirketleri. Fiyatları aşırı artırmaları ve gerçek değerinin çok üstünde bedel istemeleri konutun satılmamasına neden oluyor. Ev arayan kişi de bu yüzden vazgeçiyor” dedi. Aşa, başlangıçtaki aşırı ilginin başvuran herkesin kredi alamaması nedeniyle de azaldığını kaydederek, şu anda gerçek alıcıların konut için arayışını sürdürdüğünü anlattı.

27 BİN KİŞİ ZAM YAPTI

Konut fiyatları 1 Haziran’da devreye giren kredi kampanyası sonrası artmaya başlamıştı. Bu konuda Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) bir arıştırma yapmış 27 bin mal sahibinin zam yaptığını duyurmuştu. TÜGEM Başkanı Hakan Akdoğan “Bu dönem fiyat artırmak için fırsat görülmekten ziyade elden çıkarmak için bir fırsat olarak görülmeli” ifadelerini kullanmıştı.

ZAMLI EVLER 1.5 AYDIR ALICI BEKLİYOR!

1 Haziran’da devreye giren ucuz kredisi kampanyası sonrası bir gecede yüzde 30 zam yapıldı. Ancak 1.5 ay geçmesine rağmen internette birçok konut ‘zamlı fiyatla’ alıcı bekliyor. 

Son 1.5 ayda evini satamayan bazı satıcılar fiyat indirimine başladı.

40 GÜNDE 35 MİLYAR LİRALIK KONUT KREDİSİ KULLANDIK

Konut sektöründe kamu bankalarının düşük maliyetli destekleri etkisini göstermeye devam ederken, ülke genelinde yaklaşık 1,5 ayda kullanılan konut kredi tutarında rekor kırıldı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre 2018 yılı sonunda 188.5 milyar lira olan konut kredileri bakiyesi, 2019 sonunda 10.2 milyar lira artarak 198,7 milyar liraya yükseldi. Yılın ilk çeyreğinde konut kredileri 12.3 milyar liralık yükselişle 211 milyar liraya ulaştı. Yılın ikinci çeyreğinde ise konut kredileri 19,9 milyar artışla 230.9 milyar liraya çıktı. 1 Haziran-10 Temmuz itibarıyla konut kredi bakiyesinde 35 milyar lirayla tüm zamanların en yüksek artışı görüldü. Konut kredi bakiyesi 10 Temmuz itibarıyla 246 milyar liraya ulaştı. Yıl başından bu yana konut kredi bakiyesi de 47.6 milyar lira arttı.

Tüm Ekonomi haberleri için tıklayın