Elektrik faturası nasıl hesaplanır? Kademeli elektrik tarifesi nedir, nasıl hesaplanır?

1 Ocak itibarıyla başlayan kademeli elektrik tarifesi beraberinde soruları da getirdi. 'Kademeli elektrik tarifesi nedir, nasıl hesaplanır?' sorusunun cevabı merak edilmeye başlandı. Günlük olarak 5 kWh'a kadar yapılan kullanımlar düşük tarifeden, 5kWh'ı aşan kullanımların ise yüksek tarifeden hesap edildiği sistemde fatura kademeli olarak hesaplanıyor.

Elektrik faturası nasıl hesaplanır" Kademeli elektrik tarifesi nedir, nasıl hesaplanır"

Yeni yıl ile uygulanmaya başlanan Kademeli elektrik tarifesi vatandaşların dikkatini çeken konulardan birisi oldu. Elektrikte kademeli tarifenin detaylarının nasıl olduğu ve faturaların nasıl hesaplandığı kafalardaki soru işaretlerine neden oldu. Peki, Kademeli elektrik tarifesi nedir, nasıl hesaplanır?

KADEMELİ ELEKTRİK TARİFESİ NASIL HESAPLANIR?

Kademeli elektrik tarifesinde fatura hesaplaması yapılırken; günlük 5 kWh'a kadar olan tüketimleriniz için düşük kademe birim fiyatı uygulanır. İlgili fatura dönemindeki toplam tüketimden düşük kademe tüketim miktarı çıkartılır ve kalan kısım yüksek kademeden hesaplanarak faturanıza yansıtılır. Yönetmelik gereği elektrik sayaçları 25-35 gün aralığında okunur ve aylık toplam tüketiminizin okuma gün sayısına bölünmesi ile ortalama günlük tüketim miktarınız belirlenir.

Örneğin 25 günlük bir faturanızda 200 kWh elektrik tükettiğinizi düşünelim. 25 gün x 5 kWh'lık kısım, yani 125 kWh'lık tüketiminiz düşük kademe olarak kabul edilir ve düşük kademe birim fiyatından hesaplanır. Sınırın üzerinde kalan, yani 75 kWh'lık tüketiminiz ise yüksek kademe birim fiyatından hesaplanır. İki tüketimin toplamına, mevzuat gereği alınması zorunlu vergi kalemleri dahil edilerek toplam faturanız oluşturulur.

ALT TARİFE VE ÜST TARİFEDEKİ ELEKTRİK FİYATLARI NE KADAR?

Elektrik dağıtım şirketleri alt kademede kWh başına 137 kuruş, üst kademede ise 206 kuruş olarak ücretlendirme yapıyor. Bu fiyatlar dağıtım şirketinin tarifesine göre birkaç kuruş fark edebilir.

  • kademeli elektrik
  • kademeli elektrik tarifesi
  • elektrik faturası hesaplama
Tüm Ekonomi haberleri için tıklayın