Elektrik fatura düzenlemesi nasıl olacak? Elektrik fatura indirimi geldi mi?

Elektrik faturalarına indirim yapılması bekleniyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, bugün düzenlenecek olan Kabine toplantısında elektrik faturalarının düşmesi yönündeki yeni formülleri masaya yatıracak. Peki, Elektrik fatura indirimi geldi mi? Elektrik fatura düzenlemesi nasıl olacak?

Elektrik fatura düzenlemesi nasıl olacak" Elektrik fatura indirimi geldi mi"

Elektrik fatura indirimi hakkında son dakika gelişmeleri takip ediliyor. Elektrik faturalarında artan şikayetler üzerine bugün düzenlenecek olan Kabine Toplantısı ile beraber konunun gündeme gelmesi bekleniyor. Peki, Elektrik fatura indirimi geldi mi? Elektrik fatura düzenlemesi nasıl olacak?

ELEKTRİK FATURA İNDİRİMİ GELDİ Mİ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kabine sonrası, "Geçtiğimiz yıl hane başına 5 bin lira enerji desteği verdik. Yılbaşı itibarıyla tarifelerde yapılan düzenlemelere rağmen haneleri desteklemeye devam ediyoruz. Geçtiğimiz Kabine toplantısında 150 olan en düşük kilovatı yükseltmiştik. Ocak ayı itibarı ile yüzde 64'ünün düşük tarifeden faydalandığını gördük. Bugünkü toplantıda vatandaşlarımızı daha da rahatlatacak yeni adımların kararını aldık. 210 kilovat saate kadar düşük tarife rakamları ilgili kurumlarımız tarafından yeniden değerlendirilecek. Küçük esnafı koruyacak şekilde benzer bir kademelendirme yapılacaktır. Dernekler, vakıflar, cemevleri dahil, konut tarifesinden sayılacaktır.

"Sivil toplum kuruluşlarının elektrik aboneliği, ticarethane statüsünden konut statüsüne dönüştürülecektir. Elektrikte 210 kilovatsaate kadarki düşük tarife ve 210 kilovatsaatin üzerindeki yüksek tarife rakamları, vatandaşımız lehine yeniden değerlendirilecektir. Ticari işletmelerimiz için de küçük esnaf ve sanatkarı koruyacak şekilde benzer bir kademelendirme yapılacaktır. Sosyal güvenlik şemsiyemizin etkisini genişletecek 15 milyar liralık yeni bir sosyal destek paketiyle ilgili hazırlıklara başlanması talimatını verdik" dedi.

ELEKTRİK FATURA DÜZENLEMESİ NASIL OLACAK?

Yenişafak'ın haberine göre, ilk etapta 150'den 210 kilovatsaat çıkarılan kademenin yeniden düzenleneceği belirtiliyor. İkinci formül ise elektrikte KDV indirimi. Elektrik faturalarına mevcutta yüzde 18'lik bir KDV uygulanıyor. Bu oranın düşürülmesi gündemde. Küçük esnafa yönelik bir formül üzerinde de çalışılıyor. Buna göre, faturalandırmanın tüketim ya da cirosuna göre belirlenmesi üzerinde duruluyor.

ALT LİMİTİ DEĞİŞEBİLİR

Elektrikte 1 Ocak itibariyle kademeli faturalandırılmaya geçilmişti. Bu uygulamada tüketim 150 kWh'ye kadar farklı sonrasında ise farklı hesaplanıyordu. İlk faturaların gelmesiyle birlikte şikâyetler artmış, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın devreye girmesiyle tarifelerde 150 olan kademe şubat başında 210 kilovatsaate çıkarılmıştı.

İlk adım bu şekilde atılırken sürdürülen diğer çalışmalar için Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın elektrik faturalarına ilişkin yeni bir düzenleme yapılacağını söyledi. Ardı ardına gelen açıklamadan sonra gözler elektrik faturalarında yapılacak düzenlemeye çevrildi. Çalışmada 210 olan kilovatsaat miktarının daha da artırılacağı belirtiliyor.

ELEKTRİK FATURASINA KDV İNDİRİMİ

İkinci formül ise KDV düzenlemesi. Hâlihazırda faturalarda tüketiciden yüzde 18 KDV tahsil ediliyor. Bu ücretin yeniden düzenlenmesi ve düşürülmesi de seçenekler arasında. 200 liralık bir faturanın 36 lirası KDV'den kaynaklanıyor.

ESNAFIN GELİRİNE GÖRE HESAPLANACAK

Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Elektrik faturalarında yeni adımlar kesinlikle atılacak. Cumhurbaşkanımız da talimatlarını veriyor. Vatandaşlarımızı enflasyona ezdirmeyeceğiz" ifadelerini kullanarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu konuya ilişkin düzenleme yapılacağını açıkladığını anımsatmıştı.

Kullanılan kilovat saat kotasının 150'den 210'a çıkartılmak suretiyle nispi de olsa bir rahatlamanın olacağını aktaran Kalın, "Cumhurbaşkanımız talimatlarını verdi, süreci yakından takip ediyor. Burada temel ilke vatandaşımızı enflasyona ezdirmeyecek adımları ivedi şekilde atmak. Neticelerini yakın zamanda göreceğiz. Vatandaşın yükünü hafifletecek yeni adımlar atılacak" dedi.

Tüm Ekonomi haberleri için tıklayın