Dışa bağımlılığı bitirmek için harekete geçildi: Açığı kapatabiliriz

Ceviz üreticileri ithalatı azaltıp, ihracatçı hale gelebilmek için harekete geçti.

Dışa bağımlılığı bitirmek için harekete geçildi: Açığı kapatabiliriz

Milliyet

Ceviz ihtiyacının yüzde 70'inden fazlasını ithal eden Türkiye'de ceviz üreticileri güç birliği yaptı. Korumacı bir politikayla cevizde hem ihtiyacın karşılanacağı, hem de ihracatçı hale gelinebileceği vurgulandı

Milliyet'te yer alan habere göre Türkiye, çok önemli bir ceviz tüketicisi konumunda bulunuyor. Çin ve İran'dan sonra en çok ceviz tüketen ülke. Ancak tükettiğinin sadece üçte birine yakınını üretebiliyor. İhtiyacın yüzde 70'inden fazlası ithalatla karşılanıyor. En çok ithalat ABD ve Şili'den yapılıyor. Çin'den ithalat da gittikçe artıyor. Üreticiler cevizde dışa bağımlılığı bitirmek amacıyla biraraya geldi. Üyelerine ait 1 milyon ceviz ağacı olan ve 20 bin ton üretim hedefi koyan Ceviz Üreticileri Derneği, devletten 'korumacı' bir strateji oluşturmasını bekliyor. Buna göre, 10 - 15 yıllık 'kuvvetli' bir destekle cevizde yerli üretimin hem tüketimi karşılayacağı, hem de çok büyük bir ihracat potansiyeline ulaşacağı ifade ediliyor.

'POTANSİYELİ KULLANALIM'

Ceviz Üreticileri Derneği Eş Başkanı Ömer Ergüder ceviz hasadında düzenlediği basın buluşmasında Türkiye'nin ceviz ithalatının 250 milyon doları aştığını söyledi.

Yerli üretimin kalitesi ve aromasıyla ithallerden ayrıştığını vurgulayan Ergüder şunları ifade etti:

"Kaliforniya, Şili ve Çin'den gelen tonlarca ceviz, uzun yola dayanması için uygulanan işlemlerle geliyor; nemi azaltılıyor. Tadı, aroması, kalitesi düşük olan bu ürünler, giderek topluma alıştırılıyor. Ceviz 10 yılda geri dönüşü olan bir ürün, bugünden başlayıp 10 yıllık kuvvetli bir destekle iç açığı kapatıp, ihracatçı da oluruz."

Özellikle Paris İklim Anlaşması'nın imzalanması ardından gelişen sürece ve iklim krizine dikkat çeken Ergüder, "Hemen yanımızdaki Avrupa neden ABD'ye, Şili'ye gitsin? Bizim yüksek kalite yerli üretimimiz, Avrupa ve Orta Doğu için vazgeçilmez hale gelebilir. Ancak hızlı hareket etmeliyiz. Çünkü biz daha planımızı yapmadan Ukrayna, Gürcistan, Ermenistan, Özbekistan gibi ülkeler de bu potansiyeli görerek kendilerini geliştirmeye başladı" dedi.

'FİYATLARA ALIŞTIRIYORLAR'

Dünya ceviz piyasasında fiyatlarda Kaliforniya'nın belirleyici olduğunu anlatan Ergüder, yerli ürünün bunun 3 - 5 lira üzerine satıldığını anlattı. Ergüder, "Şu anda ilk hasat yerli cevizler 33 - 35 lira bandında satılıyor. 40 - 43 lirayı bulmasını bekliyoruz. Örneğin Çin; Kaliforniya ve Şili gibi profesyonel şekilde ceviz üretimi de yapmıyor; ormanlık alanlarda yetiştiriliyor. Koşullarının nasıl olduğunu, kalitesini bile bilmediğimiz bir ceviz. Ama fiyatı uygun diye büyük alım grupları onları tercih ediyor; toplumu hem bu düşük kalite tada, hem de bu fiyatlara alıştırıyorlar" diye konuştu.

İŞTE BEKLENEN DESTEKLER

Yeterli büyüklükte uygun araziler oluşturulmalı.

İthal edilen ya da transit geçiş sağlanan ülkelerden gümrük vergisi artırılıp, korumacı bir strateji oluşturulmalı.

Ülkeye yasadışı yollardan giren kuruyemişlerin kontrol altına alınması için ihtisas gümrükleri belirlenmeli.

Uygun kredi desteği sağlanmalı ve vadeler ürün bazlı uzatılmalı.

Mahsul desteği gibi imkanlarla ürünün kayıt altına alınması sağlanmalı, doğru veriler oluşturulmalı.

MODERN YÖNTEMLE ÜRETİM

Ceviz Üreticileri Derneği Eş Başkanı Hakkı Akhan'ın bölgedeki ceviz hasadına da katıldık. Modern tesiste; toplama ve işleme aşamalarının tümü sağlanıyor. Haritası çizilen ve konumlandırılan ağaçlara, gerekli miktarda gübre ve su veriliyor; bu kaynakların en verimli şekilde kullanılması sağlanıyor. Makineli tarım yapılsa da toplama işlemi kimi zaman insan eliyle yapılıyor.

  • ceviz üretimi
  • ceviz
  • ceviz ihracatı
Tüm Ekonomi haberleri için tıklayın