Bankalar cezayı en fazla öteleme ihlalinden yedi

BDDK'nın mayıs ayında bankalara kestiği 330 milyon liralık cezanın ayrıntıları belli oldu. Cezalar ağırlıklı olarak salgında vatandaşın istediği öteleme ya da esnek ödeme taleplerinin karşılanmamasından kesildi.

Bankalar cezayı en fazla öteleme ihlalinden yedi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Kovid-19’la mücadele döneminde bankalara gelen şikayetleri cezasız bırakmazken, mayıs ayında bu yana bankalara kesilen ceza 330 milyon lirayı buldu. BDDK, 15 Mayıs’ta 15 bankaya 19.7 milyon lira, 29 Mayıs’ta ise 18 bankaya 102.1 milyon lira ve son olarak 9 Temmuz’da 7 bankaya 204.7 milyon lira, 26 Haziran’da ise banka dışı 16 mali kuruluşa 2.1 milyon lira idari para cezası uygulamıştı. Bankacılık kaynaklarından edindiği bilgiye göre cezalara konu olan aykırı işlemleri 10 başlıkta yoğunlaşıyor.

TALEPLER KARŞILANMADI

Kaynaklar, şikayete konuların başında salgın nedeniyle iş veya gelir kaybına uğradığını ifade eden vatandaşların öteleme, yapılandırma ve ödemede esneklik sağlanmasına yönelik taleplerinin karşılanmaması olduğunu belirtti. Kaynaklar, “2-3 ay sonraya balon ödeme şeklinde öteleme ve öteleme sonunda tahakkuk eden tüm faizin tek seferde balon ödeme yoluyla tahsilinin önerilmesi. Ayrıca, kullanılan faiz hesaplamasının tüketiciyi koruma mevzuatına da aykırı şekilde kredinin efektif faiz oranını artırması ve sözleşme koşullarını tüketici aleyhine ağırlaştırması da aykırılıklar arasında bulunuyor” dedi.

PİYASA RAYİCİNİN ÜZERİNDE FAİZE CEZA 

Kaynaklar, maaşını PTT’den alan emekli müşterilere kullandırılan kredilerin öteleme ya da yapılandırma taleplerinin gerekçesiz reddedildiğini belirtti. Kaynaklar, piyasa rayicinin üzerinde faiz oranları ve masrafların teklif edilmesinin yanı sıra talep ve şikayetin dikkate alınmaması veya kredi talebi bulunan müşteriyi vazgeçirici nitelik taşıyan çok sayıda engel çıkarılmasının da şikayete konu edildiğini sözlerine ekledi. 

Tüm Ekonomi haberleri için tıklayın