Doğum borçlanması 2022 ne kadar oldu? Doğum borçlanması nasıl hesaplanır?

Asgari ücretin artmasıyla beraber doğun borçlanması da gündeme geldi. Dün Başkan Recep Tayyip Erdoğan, '2022 yılında asgari ücretin en alt rakamı 4 bin 250 lira olarak uygulanacaktır' dedi. Doğum borçlanması 2022 ne kadar oldu? Doğum borçlanması nasıl hesaplanır? İşte konuya dair tüm merak edilenler...

Doğum borçlanması 2022 ne kadar oldu" Doğum borçlanması nasıl hesaplanır"

Başkan Erdoğan, 2022 yılında asgari ücretin en alt rakamı 4 bin 250 lira olarak uygulanacağının altını çizdi. Bununla beraber bazı kalemlerde de değişiklik yaşandı. Peki, Doğum borçlanması 2022 ne kadar oldu? Doğum borçlanması nasıl hesaplanır?

2022 DOĞUM BORÇLANMASI NE KADAR?

2022 doğum borçlanması belli oldu. 2021'de doğum ve askerlik borçlanması günlük en düşük 38,15 lira, en yüksek ise 286,20 lira olmuştu. Asgari ücretin açıklanmasıyla beraber yeni rakamlar ise en düşük 57.43 lira en yüksek 430.8 lira oldu.

DOĞUM BORÇLANMASI NASIL HESAPLANIR?

Doğum borçlanması, prime endeksli günlük kazanca bağlı olarak hesaplanmaktadır. Günlük kazancınızın %32'sini bulup bunu doğum borçlanması talep ettiğiniz gün miktarıyla çarparak borç miktarını bulabilirsiniz.

DOĞUM BORÇLANMASI NASIL YAPILIR?

İlk defa 5510 sayılı Kanuna göre hizmet akdiyle çalışanlar ve kendi nam ve hesabına bağımsız çalışmaya başlayan sigortalılar, 2925 sayılı Kanuna tabi sigortalılar ile mülga 506 sayılı Kanun, 1479 sayılı Kanun ve 2926 sayılı Kanununa tabi olan sigortalılar ve hak sahipleri, sigortalının en son çalışmasının/hizmetinin geçtiği sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine başvurarak,Kamu görevlileri (kamu görevlileri sigortalıları veya hak sahipleri "SGK Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Tescil ve Hizmet Daire Başkanlığı Mithatpaşa Caddesi No:7 Sıhhıye/ANKARA" adresine borçlanma talep dilekçesiyle veya e-devlet kanalıyla başvuruda bulunarak doğum borçlanması yapabileceklerdir.Doğum borçlanması talebinde bulunan kadın sigortalının işvereninden belge istenilmeksizin Kurum hizmet kayıtlarından tespiti yapılarak işlem sonuçlandırılacaktır.

Askerlik borçlanması 2022 ne kadar oldu? Askerlik borçlanması hesaplama nasıl yapılır?

2022 GSS primi ne kadar oldu? Genel Sağlık Sigortası (GSS) primi nedir?

Tüm Ekonomi haberleri için tıklayın