16 Ocak Dolar kuru son dakika dolar ne kadar Dolar Euro kuru Merkez Bankası faiz kararı

16 Ocak dolar ne kadar? Dolar kurundaki hareketlilik sürerken dolar kaç lira oldu? Dolar Euro döviz kurları ve ne kadar olduğu konusunda ekonomi piyasasını yakından takip eden vatandaşlar araştırmalar yapıyor. Sadece dolar alıp satanların değil, aynı zamanda dövizle alışveriş yapmak durumunda olanların da araştırdığı Dolar Euro kuru fiyatları hakkında en güncel bilgilere sayfamızdan ulaşabilirsiniz.16 Ocak dolar kaç TL oldu? 1 Kasım'dan beri ilk kez gün içinde 5.5450 seviyesini aşan dolar/TL 5.45'in altında güne başladı. Piyasalar bugün açıklanacak olan Merkez Bankası'nın faiz kararını bekliyor.

16 Ocak Dolar kuru son dakika dolar ne kadar Dolar Euro kuru Merkez Bankası faiz kararı

Hafta başında tansiyonu yükselen dolar 16 Ocak Çarşamba sabahına sakin başladı. Dolar güne 5.45'ten uyanırken yurt içi piyasalarda Merkez Bankası'nın açıklayacağı faiz kararında olacak. 16 Ocak Dolar kuru ne kadar? Dolar fiyatlarında son durum nedir? Dolar Euro döviz kuru 16 Ocak dolar kaç lira oldu? Piyasaları sarsan FED açıklamasının ardından yeni haftanın ilk gününde Dolar kuru fiyatları borsaları yakından takip edenlerin ilk araştırdığı konuların başında geliyor. 16 Ocak Çarşamba Dolar Euro kuru fiyatlarındaki hareketlilik göze çarpıyor. Dolar Euro döviz kuru son dakika kaç lira oldu? Dolar ne kadar? Dolar fiyatlarındaki hareketliliği sayfamızdan takip edebilir ve güncel Dolar Euro kuru fiyatları hakkında bilgi edinebilirsiniz. Amerikan doları (simge: $; kod: USD), Amerika Birleşik Devletleri'nin resmî para birimidir. ABD doları diye de adlandırılır. Dünyada en yaygın kullanılan dövizdir.2004 yılında dünyada dolaşımda yaklaşık 950 milyar Amerikan doları olduğu tahmin edilmektedir.

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu toplantısı sonrasında faiz kararını açıkladı. Merkez Bankası faizleri sabit tuttu.

PPK toplantısı sonrası Merkez Bankası'ndan yapılan açıklama şöyle: 

"Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 24 düzeyinde sabit tutulmasına karar vermiştir.

Son dönemde açıklanan veriler ekonomideki dengelenme eğiliminin belirginleştiğini göstermektedir. Dış talep gücünü korurken finansal koşullardaki sıkılığın da etkisiyle iktisadi faaliyetteki yavaşlama devam etmektedir. Cari dengedeki iyileşme eğiliminin sürmesi beklenmektedir.

İthal girdi maliyetleri ve iç talep gelişmelerine bağlı olarak enflasyon görünümünde bir miktar iyileşme gözlenmekle birlikte fiyat istikrarına yönelik riskler devam etmektedir. Bu çerçevede Kurul, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar sıkı parasal duruşun korunmasına karar vermiştir.

Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları, para politikası kararlarının gecikmeli etkileri, maliye politikasının dengelenme sürecine vereceği katkı ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir.

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır."

ALTIN FİYATLARI NE KADAR OLDU - TIKLA ÖĞREN 

Dolar/TL ne kadar oldu? 

KURDA TRUMP OYNAKLIĞI 

Öte yandan haftabaşında ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye ile ilgili ekonomik yaptırım açıklamaları ile 5.54 seviyesini test eden Dolar/TL'de dün tansiyon düşmüştü. Önceki gün akşam saatlerinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında gerçekleşen telefon görüşmesinin ardından dolar /TL 5.43 TL'ye kadar çekilmiş dün de 5.46 seviyelerinde hareket etmişti .

BREXIT ANLAŞMASI REDDEDİLDİ

Sterlin/dolar paritesi, İngiltere'de Theresa May hükümetinin Brexit anlaşmasının parlamento oylamasında reddedilmesinin ardından sert düştü. May, Brexit anlaşması oylamasını 432'ye 202 oyla kaybetti. Sterlin/dolar paritesi oylamanın ardından 1.2670'e kadar geriledikten sonra bu sabah kaybını yüzde 0.1'e kadar indirdi. Parite 1.2841'e çıktı. İşte dolardaki son durum:

EYLÜL AYINDAN BUGÜNE DEĞİŞTİRMİYOR

TCMB son olarak 13 Eylül’deki PPK toplantısında döviz kurundaki hareketlerin de etkisiyle fiyat artışlarının alt kalemler bazında genele yayılan enflasyon riskine vurgu yaparak politika faizinde beklentilerin üzerinde bir artışa gitmişti. TCMB bir hafta vadeli repo ihale faizini yüzde 17.75’ten yüzde 24’e yükseltmişti. Eylül 2018’den bugüne ise TCMB para politikasında değişikliğe gitmedi.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, “2019 TCMB’nin faiz indirimleri yapacağı bir yıl olacak. Ancak bu indirimlere ne zaman başlayacağı çok önemli. Bugün atılacak bir adım piyasalarda erken olarak nitelendirilerek önemli bir satış baskısını beraberinde getirebilir” dedi ve ekledi:

“Bizim beklentimiz yılın üçüncü toplantısında 25 Nisan’da TCMB’nin faiz indirimlerine başlayacağı yönünde. Burada siyasilerin talepleri de çok önemli. Bugün ise bankanın önümüzdeki dönemde yapacağı indirimlere piyasayı hazırlamak adına PPK metninde yapacağı değişiklikleri izleyeceğiz.”

TL, haftanın ilk işlem gününde dolar karşısında ABD Başkanı Donald Trump’ın Türkiye’ye yönelik ekonomik tehdit içeren açıklamalarıyla sert değer kaybetmiş ardından ise iki liderin telefon görüşmesi ardından yapılan açıklamalarla yeniden iyimser bir seyir izlemişti.

Küresel piyasalarda ise ABD’de faiz oranı vadeli işlem piyasaları 2019 için daha fazla artırım fiyatlamıyor. Ancak Fed’in nasıl adım atacağı hala yakından izleniyor. Ticaret savaşları ve Brexit süreci de küresel piyasaların gündeminde kalmaya devam ediyor.

Asya borsaları dün Çin’in yavaşlayan ekonomisini destekleyeceği sinyalini vermesiyle yükseldikten sonra İngiltere parlamentosunun Avrupa Birliği’nden ayrılma tasarısını büyük farkla reddetmesinin ardından bugün soluklandı.

Doları ve altını olanlar dikkat! 

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından, belirlenen bankalar aracılığıyla yarından itibaren altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası talep toplama işlemleriyle euro ve dolar cinsinden devlet tahvili ihracına başlanacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın internet sitesinde yer alan duyuruya  göre, bireysel yatırımcılara sunulan finansman araçlarının çeşitlendirilmesi ve  yatırımcı tabanının genişletilmesi amacıyla 17-21 Aralık'ta talep toplama  yöntemiyle euro ve dolar cinsinden devlet tahvili ihracı gerçekleştirilecek.  Senetler, 28 Aralık Cuma günü yatırımcıların hesaplarına aktarılacak.

Söz konusu devlet tahvilleri, 1 yıl (364 gün) vadeli ve 6 ayda (182  gün) bir kupon ödemeli olarak ihraç edilecek. Euro cinsi devlet tahvilinin 6  aylık kupon oranı yüzde 1,25, yıllık getiri oranı yüzde 2,50 olarak  belirlenirken, dolar cinsi devlet tahvilinin 6 aylık kupon oranı yüzde 2, yıllık  getiri oranı ise yüzde 4 olacak.

Euro ve dolar cinsi devlet tahvilleri, bireysel yatırımcılara  satılacak. Senetler için talep toplama işlemleriyle senetlerin ihracı, kupon  ödemeleri ve itfası Akbank, Denizbank, QNB Finansbank, Türk Ekonomi Bankası,  Garanti Bankası, Halk Bankası, İş Bankası, Vakıflar Bankası, Ziraat Bankası, Yapı  ve Kredi Bankası aracılığıyla gerçekleştirilecek.

Euro ve dolar cinsinden ihraç edilecek senetler için asgari talep  tutarı 10 bin euro/dolar olacak. Senetler bin euro/dolar ve katları şeklinde  ihraç edilecek. Senetler yatırımcılar tarafından vadesinden önce işlemiş faiz  getirisi üzerinden bin euro/dolar ve katları olacak şekilde sadece senetlerin  satın alındığı aracı bankalara satılabilecek. Euro ve dolar cinsi devlet  tahvilleri mevcut vergi mevzuatına tabi olarak Gelir Vergisi Kanunu'nun ilgili  maddesi uyarınca vergilendirilecek.

ALTIN TAHVİLİ İHRACI BAŞLIYOR 

Öte yandan, Hazine ve Maliye Bakanlığınca yarın itibarıyla Türkiye  genelinde etaplar halinde Altın Tahvili ve Altına Dayalı Kira Sertifikası talep  toplama işlemleri ve ihracı gerçekleştirilecek.

Söz konusu senetler için talep toplama işlemleriyle senetlerin ihracı,  kupon/kira ve anapara ödemeleri ve senetlerin vadeden önce satış işlemleri Ziraat  Bankası, Ziraat Katılım Bankası, Halk Bankası, Vakıflar Bankası, Vakıf Katılım  Bankası, Kuveyt Türk Katılım Bankası (6.etaptan itibaren talep toplamaya  başlayacak) aracılığıyla gerçekleştirilecek.

Senetler 2 yıl (728 gün) vadeli olacak, ilgili etaba ilişkin talep  toplama dönemini takip eden hafta çarşamba günleri yatırımcıların hesaplarına  aktarılacak, yatırımcısına her 6 ayda bir altınfiyatına endeksli yüzde 1,2  (yıllık yüzde 2,4) getiri sağlayacak. Getiriler yatırımcıların hesaplarına Türk  lirası cinsinden ödenecek.

Yatırımcıların vade sonunda anaparalarını 1 kilogramlık külçe altın  veya darphane tarafından üretilen çeyreklik Cumhuriyet ziynet altını olarak talep  etmeleri durumunda söz konusu taleplerini belirlenen ve her bir etap için geçerli  olan fiziki altın talep etme dönemlerinde aracı bankalarına başvurarak iletmeleri  gerekecek. Söz konusu tarihler arasında fiziki altın talep etmeyen yatırımcıların  anaparaları vade sonunda, banka hesaplarına gram altın olarak hesaben  ödenecek.

AMERİKAN DOLARI

Amerikan doları (simge: $; kod: USD), Amerika Birleşik Devletleri'nin resmî para birimidir. ABD doları diye de adlandırılır. Dünyada en yaygın kullanılan dövizdir.2004 yılında dünyada dolaşımda yaklaşık 950 milyar Amerikan doları olduğu tahmin edilmektedir. Bu miktarın 2/3'ü ABD dışındadır. Bazı ülkeler Amerikan dolarını kendi resmi para birimleri olarak kullanmakta, bir kısım ülkede fiili tedavüldeki (de facto currency) para birimi, Britanya denizaşırı ülkelerinde ise tek para birimi olarak kullanılır (Britanya Virjin Adaları ve Turks ve Caicos Adaları)

Yeni kıtada kâğıt para dönemi 1600'lü yılların sonlarında İngiliz kolonilerinde askeri maliyetleri karşılamak içim basılan banknotlar ile başlamıştır. İlk banknot 1690 yılında Massachusetts Körfezi Kolonisi'nde basılarak dolaşıma çıkmıştır. Kağıt para çıkarma yöntemi diğer Kolonilerce de kısa sürede benimsenerek yaygınlaşmıştır. ABD Kongresi, 1781 yılında yeni hükümetin mali operasyonlarına destek olmak amacıyla, Philadelphia'da bulunan The Bank of North America'yı ilk ulusal banka ilan eder. 1792'de kabul edilen Tedavüle Para Çıkarma Kanunu ile ABD Darphanesi kurulur ve federal para sistemi çerçevesinde her birinin değeri altın, gümüş veya bakır üzerinden saptanan farklı değerdeki madeni paraların basımına başlanır.

1785 yılında ABD Kongresi Doları ABD'nin para birimi olarak kabul eder. Federal hükümet ülke genelinde ilk kâğıt parayı 1861 yılında dolaşıma çıkarır. İç Savaşı finanse etmekte zorlanan Kongre ABD Hazinesine faiz getirisi olmayan vadesiz banknot ihraç etme yetkisi verir. Bu banknotlara, renkleri dolayısıyla "yeşil" adı takılır. 1913'te çıkarılan Amerikan Merkez Bankası Kanunu, Amerikan Merkez Bankasını (Federal Reserve Bank) ülkenin merkez bankası ilan eder. Banka, Amerikan Merkez Bankası Banknotları (Federal Reserve Notes) adlı yeni bir parayı dolaşıma sunar. "Tanrıya Güveniyoruz" (In God We Trust) ibaresi tüm banknotlar üzerinde kullanımı 1955'te kanunla zorunlu kılınmıştır.

AVUSTRALYA DOLARI

Avustralya doları (para birimi kodu AUD), 1966 yılından itibaren Avustralya'nın para birimidir. Ayrıca Christmas Adası, Cocos Adaları, Norfolk Adası ve bağımsız Pasifik Ada ülkeleri Kiribati, Nauru ve Tuvalu'nun para birimidir. Genelde dolar işaretiyle ($) kısaltılır. Alternatif olarak A$ veya $A, $AU veya AU$ yazılarak diğer dolar para birimlerinden ayırt edilir.

Avustralya doları dünya çapında Amerikan doları, Euro, İngiliz sterlini, Japon yeni ve Kanada doları'ndan sonra en çok işlem gören para birimidir. Yabancı döviz işlemlerinin %4-5'ini temsil etmektedir

Tüm Ekonomi haberleri için tıklayın