114 ülkeye kuru incir ihraç ettik

Türkiye, tüm semavi dinlerde kutsal meyve olarak kabul edilen, noel sofralarının vazgeçilmezi kuru incirde başarılı bir ihracat sezonunu geride bıraktı.

114 ülkeye kuru incir ihraç ettik

Türkiye, 2020/21 sezonunda 72 bin 145 ton kuru incir ihraç ederken 256 milyon 915 bin dolarlık döviz geliri elde etti. Kuru incirin ihraç fiyatı ton başına 110 dolar değerlendi. Kuru inciri Türkiye'nin prestij ürünlerinden biri olarak tanımlayan Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep, yaptığı açıklamada, ihracata bağımlı bir ürün olan kuru incir hak ettiği değerden ihraç edilmesi için Türk ihracatçıları olarak büyük bir çaba içinde olduklarını belirterek, 2014'te yılında yakalanan 76 bin 901 ton'luk ihracat seviyesinden sonra en başarılı ikinci sezona imza attıklarını dile getirdi.

ABD BİRİNCİLİĞE ÇIKTI

2020/21 sezonunda 85 bin ton olan rekoltenin yüzde 85'ini ihraç ettiklerini belirten Celep, "Türk incirini 114 ülkeye ulaştırdık. Dünyanın en büyük gıda ithalatçısı ABD'de Türk gıda ürünlerinin daha fazla tüketilmesi amacıyla, Türk gıda ürünlerini tanıttığımız TURQUALITY Projesi yürütüyoruz. Bu sezon ABD'ye kuru incir ihracatımız yüzde 14'lük artışla 33 milyon dolardan, 38 milyon dolara yükseldi. ABD en çok kuru incir ihraç ettiğimiz ülkeler sıralamasında üçüncülükten birinciliğe yükseldi. Önümüzdeki yıllarda ABD'ye kuru incir ihracatında 50 milyon doları geçmeyi hedefliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Tüm Ekonomi haberleri için tıklayın