Yunanistan'da Mısır endişesi! Kahire Akdeniz'de Ankara'ya kapı araladı

Yunan basını, Akdeniz'de Türkiye'nin kıta sahanlığına uygun bir şekilde hidrokarbon ihalesine çıkan Mısır'ın, “Türkiye ile anlaşmaya açık kapı bıraktığını” yazdı.

Yunanistan'da Mısır endişesi! Kahire Akdeniz'de Ankara'ya kapı araladı

Atina'da yayımlanan Yunan Kathimerini gazetesi, Mısır'ın Akdeniz'de yaptığı enerji ihale duyurusunu, "Kahire'den Ankara'ya açık kapı" başlığıyla haberleştirdi. Haberde, Kahire hükümetince yayımlanan ihale haritasında, batıdaki bölgelerin Yunanistan ve Mısır arasında imzalanan MEB anlaşmasına göre belirlendiği, 28. meridyenin doğusunda yer alan bir parselin ise Türkiye'nin, Türkiye-Libya anlaşmasını imzalamasından birkaç gün önce BM'ye bildirdiği Türk kıta sahanlığının güney sınırlarında son bulduğu belirtildi.

AÇIKLAMA İSTENDİ İDDİASI

Haberde, "Mısır'ın bu tercihi, Mısır-Türkiye ilişkilerinin iyileştiği yönünde bir unsur olarak değerlendirilmese de, Kahire'nin gelecekteki görüşmeler için kapıları açık tutmaya yönelik bilinçli bir tercihidir" ifadesine yer verildi. Yunan The Indicator haber portalı da konuya ilişkin, "Mısır Doğu Akdeniz'de Türkiye ile anlaşıyor" başlığını attı. Portal, Mısır'ın, gelecekte Yunan çıkarlarına zarar verecek şekilde deniz bölgelerinin sınırlandırılması konusunda Türkiye ile anlaşmaya vardığına dair, Atina'nın diplomatik servislerine bilgiler geldiğini yazdı. Resmi olarak açıklanmasa da Yunan Dışişleri bu konuda Mısır'dan izahat istedi.

TÜRKİYE'YE GÖRE İHALE

Mısır'ın Akdeniz'de, Süveyş Körfezi'nde ve çöl bölgesinde, 24 parsel için ihale duyurusunda bulunduğu aktarılan haberde, "Ancak sorun şu ki Akdeniz'deki parsellerden biri, ana hatları Yunanistan ile düzenlendiği şekliyle değil, Türkiye ile düzenlendiği gibi belirleniyor" denildi. Mısır 18 Şubat'ta ilan ettiği ve 1 Ağustos'ta sona erecek ihalede, 18 numaralı parselin bulunduğu bölgeyi, Türkiye'nin 13 Kasım 2019'da BM'ye bildirdiği kıta sahanlığı sınırlarını dikkate alarak belirledi.

Tüm Dünya haberleri için tıklayın