Tunus'ta 4 milletvekili polisle tartıştığı gerekçesiyle hapse girdi

Tunus'ta, havalimanında güvenlik güçleriyle tartıştıkları için haklarında dava açılan ve Askeri Mahkeme'de yargılanan 4 milletvekiliyle avukatlarına 3 ile 6 ay arasında değişen hapis cezaları verildi.

Tunus'ta 4 milletvekili polisle tartıştığı gerekçesiyle hapse girdi

AA

Konuya ilişkin milletvekillerinin savunma ekibinde yer alan avukat Selim Dilo, sosyal medya hesabı Facebook'tan açıklama yaptı.

Dilo, Tunus Havalimanında güvenlik güçleriyle tartıştıkları gerekçesiyle haklarında dava açılan, Onur Koalisyonu Başkanı Seyfeddin Mahluf ile milletvekilleri Mahir Zeyd, Muhammed Affas, Nidal Suudi ve avukat Mehdi Zağrubi hakkında hapis cezaları verildiğini aktardı.

Kapatılan Tunus Parlamentosunda 18 milletvekili bulunan Onur Koalisyonu lideri Mahluf'un 5 ay hapis cezasına çarptırıldığını belirten Dilo, milletvekilleri Zeyd ile Afas'ın 3'er ay, Suudi'nin 5 ay, avukat Zağrubi'nin ise 6 ay hapis cezası aldığını kaydetti.

Dilo, kararın temyiz hakkının bulunup bulunmadığına ilişkin bilgi vermedi.

HAVALİMANI OLAYI

Tunus Havalimanı'nda Mart 2021'de yaşanan olayda güvenlik görevlilerinin, hakkında yurt dışına çıkış yasağı olmayan ve yasal herhangi bir engeli bulunmayan bir kadının ülke dışına çıkışına "keyfi" bir şekilde engel olduğu belirtilmişti.

O sırada havalimanında bulunan Onur Koalisyonu Başkanı Mahluf ve beraberindeki milletvekilleri duruma müdahale ederek, kadının hakkını savunduklarını açıklamıştı.

Havalimanındaki bu anlaşmazlığın ardından, devrik Cumhurbaşkanı Zeynel Abidin bin Ali döneminde uygulanan; "terör şüphesi bulunanların ülke dışına çıkışının engellenmesini" öngören bir prosedürün yürürlükte olduğu ortaya çıkmıştı.

Terörle ilişkili olduğu gerekçesi ile Tunus Askeri Mahkemesi tarafından "havalimanı olayına" ilişkin soruşturma başlatılmış; Mahluf ve yardımcısı Suudi tutuklu, diğer milletvekillerinin ise tutuksuz yargılanmasına karar verilmişti.

Askeri Mahkemede görülen davada, 17 Ocak'ta tüm sanıkların tutuksuz yargılanmasına hükmedilmişti.

Tüm Dünya haberleri için tıklayın