Şaşırtmadılar, darbeciyi tanıdılar

Anayasal darbeyle sarsılan Tunus'ta mecliste bulunan 15 partiden en çok sandalyeye sahip olan 10'u darbeye karşı açıklamalarda bulundu. Partiler demokrasiye ve devrim yasalarına acilen dönülmesi çağrısı yaptı. Öte yandan Tunus'ta darbeye karşı halkın tepkisi sürerken ABD ve Avrupa Birliği, yine darbecilerden yana tavır koydu.

Tunus'ta Cumhurbaşkanı Kays Said'in meclisin tüm yetkilerini dondurup milletvekillerinin dokunulmazlığını askıya alması ve mevcut Başbakan Hişam el-Meşişi'yi görevden almasıyla gerçekleşen anayasal darbeye mecliste 15 partiden 10'u karşı çıktı. 53 milletvekiliyle temsil edilen parlamentonun birinci partisi Nahda Hareketi, Tunus'un Kalbi, Demokratik Akım Partisi, Tunus İşçi Partisi, Tunus Cumhuriyet Partisi ve Onur Koalisyonu gibi partiler, Said'in darbe girişimini sert dille eleştirerek anayasal güvence altındaki demokrasiye geri dönülmesi çağrısında bulundu. Partiler halkı devrimi savunmaya çağırdı.

'HALK' PARTİLERİNDEN DESTEK

Parlamentoda 15 milletvekili bulunan Halk Hareketi Partisi ise Cumhurbaşkanı Said'in aldığı kararların anayasaya uygun olduğunu, ülkenin bütünlüğünü, ülke güvenliğini ve bağımsızlığını korumak ve devlet mekanizmasının normal işleyişini sağlamak için hukuk ve anayasa çerçevesinde sorumluluğunun gerektirdiği üzere hareket ettiği kaydedildi. Halk Akımı Partisi de darbe için "Devlet kurumlarının iktidar koalisyonunun krizlerinden kurtarılması için siyasi ufuk adımı" ifadesini kullandı.

MECLİS OTURUMLARI OFİSTE

Meclisin meşruiyete bağlı olduğunu ve meclis için bir ofis kurarak oturum düzenlediklerini ifade eden Nahda Hareketi lideri ve Meclis Başkanı Gannuşi, burada "darbenin kınanması ve halkın barışçıl yollarla karşı çıkmaya, dünyanın Tunus'un demokrasi sürecine destek vermeye çağrılması" için kararlar aldıklarını belirtti.

TANKLARIN ÖNÜNDE HUMMALI BEKLEYİŞ

Meclis binası önünde toplanan Nahda Hareketi destekçileri darbe destekçileriyle çatışmaya girdi. Meclis kapısındaki askeri tank da dikkat çekti. Nahda Hareketi destekçileri meclis önünde vardiyalı bekleyişlerini dün de sürdürdü.

ABD'DEN DARBEYE ÜSTÜ KAPALI ONAY

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Tunus Cumhurbaşkanı Said ile telefonda görüştü. Said ile Tunus'taki durumu ele aldıklarını kaydeden Blinken, Tunus demokrasisine desteğini bildirdi. Blinken, daha sonra "Cumhurbaşkanı Said'i Tunus'ta yönetimin temeli olan insan hakları ve demokratik teamüllere bağlı kalması konusunda teşvik ettim" dedi. Blinken ayrıca Said'e tüm siyasi aktörler ve Tunus halkı ile açık diyaloğu sürdürmesi çağrısında bulundu.

AB'Lİ MICHEL'DEN DARBECİYE TELEFON

AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said ile görüştü. Tunus'taki durumu Said ile derinlemesine ele aldığını bildiren Michel, ülkedeki istikrar ve demokrasinin korunmasının bölgenin önceliği olduğunu söyledi.

BM'DEN DARBECİ İLE UZLAŞIN ÇAĞRISI

Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, Tunuslu siyasi liderleri, anlaşmazlıkları diyalog ve uzlaşma yoluyla çözmeye teşvik ettiklerini söyledi. Hag, "Tüm taraflar hukukun üstünlüğüne, hak ve özgürlüklere saygı duymalı" dedi.

TÜRKİYE TUNUS HALKININ YANINDA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Tunus Dışişleri Bakanı Osman el-Cerendi ile telefonda görüştü. Çavuşoğlu, görüşmede, Türkiye'nin Tunus'un istikrarı ile huzuruna verdiği önemi ve Tunus halkına olan desteğini vurguladı.

Tüm Dünya haberleri için tıklayın