Savunma Politikası Analisti Oğuz: “Bugün S-400 sorunu çözülse, yarın yeni bir yaptırım tehdidi olacak”

ABD'de Joe Biden'ın göreve gelmesiyle Türk-Amerikan ilişkilerinde yeni bir dönemin de başlaması bekleniyor. Yeni süreci değerlendiren Savunma Politikası Analisti Turan Oğuz, başta S-400 olmak üzere Türkiye ile ABD arasındaki çeşitli meseleler çerçevesinde ABD'nin konuyu sürekli değiştirip saptırdığına işaret ederek yaşananları “Whataboutism” kavramıyla açıkladı.

Savunma Politikası Analisti Oğuz: “Bugün S-400 sorunu çözülse, yarın yeni bir yaptırım tehdidi olacak”

AKSAM.COM.TR

ABD’de Joe Biden’ın başkanlık koltuğuna oturmasıyla birlikte Türk-Amerikan ilişkilerinde de yeni bir dönemin başlayacağı düşünülüyor. Savunma Politikası Analisti Turan Oğuz, Türkiye ile ABD arasındaki son gerilimlerin kaynağı olarak gösterilen S-400 ile ilgili bir değerlendirmede bulunarak “Whataboutism” kavramına atıf yaptı.

Şahsi bloğunda konuyla ilgili bir makale yayımlayan Oğuz, “Bu akşam S-400 sorunu çözülse, yarın sabah tamamen başka bir konuda bir yaptırım tehdidi Demokles’in Kılıcı gibi başımızın üzerinde yine sallanıyor olacak.” ifadelerini kullandı.

Bu nedenle Türkiye ile ABD arasındaki esas meselenin S-400 olmadığını, hatta tam tersine S-400’ün aslında “en kolay çözülebilecek sorunlardan biri” olduğunu belirten Oğuz, tüm sorunların bütüncül bir yaklaşım çerçevesinde çözüme ulaştırılması gerektiğini savundu.

“‘WHATABOUTİSM’ KAVRAMI ABD’YE YÖN VERİR HALE GELDİ”

Son dönemlerde ABD’de yeniden sık kullanılmaya başlanan bir kavram bulunduğunun altını çizen Turan Oğuz, “Whataboutism… Sözlük anlamı ‘Ya’ veya ‘Ne dersin’. Bizim konumuz olan türde ise tartışırken karsınızdakinin size ‘Ya buna ne dersin?’ deyip tamamen farklı bir şey sorması şeklinde kullanılıyor. Yani kabaca konuyu değiştirip saptırmak için kullanılıyor.” ifadelerini kullandı.

İlk çıkışı 1970’lerin ortalarını bulan kavramın, Sovyetler Birliği tarafından ciddi bir propaganda yöntemi olarak bolca kullanıldığını vurgulayan Oğuz, “Trump ile birlikte tekrar popüler olan bu kavram, zamanla Türkiye-ABD ilişkilerine de yön verir hale geldi.” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’nin “S-400 ve F-35’ler birbirini etkilemez. Gelin teknik bir inceleme heyeti kurup inceleyelim.” teklifinin ABD tarafından yanıtsız kaldığını, daha sonra ise ABD tarafından söylem değiştirilerek “NATO müttefikimiz olan Türkiye’nin rakibimiz Rusya ile birlikte hareket etmesi kabul edilemez.” denildiğini hatırlatan Oğuz, şunları kaydetti:

“F-35 bilgilerini tehlikeye atacak bir hava savunma sistemi aldığımız için değil, sözde stratejik bir Rus silahı aldığımız icin CAATSA yaptırımları başlatıldı. Tam anlamıyla bir whataboutism…”

Tüm Dünya haberleri için tıklayın