Moderna'dan koronavirüsün Omicron varyantına ilişkin açıklama... Üretim aylar sürer

Güney Afrika Cumhuriyeti ve Bostvana'da ortaya çıkan ve hızla dünyaya yayılan koronavirüsün Omicron varyantına ilişkin Moderna'dan açıklama yapıldı. ABD merkezli ilaç firması Moderna'dan yapılan açıklamada, Omicron varyantına karşı yeni aşının geliştirilmesinin gerektiği bildirildi. Şirket CEO'su Bancel, Omicron'a özel aşının, yüksek miktarlarda üretilmesinin aylar süreceğini vurguladı.

Moderna'dan koronavirüsün Omicron varyantına ilişkin açıklama... Üretim aylar sürer

AA

ABD ilaç firması Moderna, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) Omicron varyantına karşı yeni bir aşı geliştirmesi gerektiğini açıkladı.

AA'nın aktardığı habere göre, Moderna Üst Yöneticisi (CEO) Stephane Bancel, Financial Times gazetesine verdiği mülakatta, söz konusu varyanttaki mutasyonların, Omicron'un mevcut aşıların sağladığı korumadan kaçmasına yardımcı olduğunu söyledi.

Bancel, bu nedenle de yeni bir aşı geliştirmesi gerektiğini ifade etti.

Omicron'a karşı yeni bir aşı geliştirmenin aylar alabileceğine dikkati çeken Bancel, bu varyantın, Kovid-19'un insan hücrelerine tutunmasını ve nüfuz etmesini sağlayan diken proteininde birçok mutasyona neden olduğunu belirtti.

Bancel, mevcut aşıların gelecek yıl değiştirilmesi gerekebileceğini kaydetti.

OMİCRON'A ÖZEL AŞININ YÜKSEK MİKTARLARDA ÜRETİMİ AYLAR SÜRER

Bancel, Kovid-19 ile mücadele adına bağışıklık sistemini güçlendirmek için halihazırdaki aşıların diken proteinini hedef aldığını vurguladı.

Bilim insanlarının, Omicron varyantındaki 50 mutasyondan 32'sinin diken proteininde olması nedeniyle endişelendiğini aktaran Bancel, uzmanların, 1 veya 2 yıl daha bu kadar çok mutasyon geçiren bir varyant görülmeyeceğine dair görüşlerini paylaştı.

Bancel, mevcut aşıların Omicron karşısındaki etkisine dair verilerin iki hafta içinde hazır olması gerektiğine dikkati çekti.

Omicron'a özel aşının, yüksek miktarlarda üretilmesinin aylar süreceğini vurgulayan Bancel, bu süre zarfında, yaşlı veya bağışıklık sistemi zayıf olanlara kuvvetli bir hatırlatma dozu yapılabileceğini belirtti.

Bancel, Moderna'nın 2022'de 2-3 milyar doz aşı üretilebileceğini düşündüğünü söyledi.

Tüm Dünya haberleri için tıklayın