Kediler incelendi... En saldırganı Van kedisi

Finlandiya'da Helsinki Üniversitesi 26 farklı ırktan 4 bin 300'den fazla kediyi inceleyerek Van kedisini 'en saldırgan kedi' olarak belirledi.

Kediler incelendi... En saldırganı Van kedisi

26 farklı ırktan 4 bin 300'den fazla kedi arasında en saldırgan olanı Van kedisi oldu.

NTV'de yer alan habere göre, Finlandiya'da Helsinki Üniversitesi bilim insanları, kedilerin karakterleri ve davranışları ile ilgili kapsamlı bir araştırma gerçekleştirdi. Yapılan çalışmada, oyunseverlik, korku ve tımar etme seviyeleri dahil olmak üzere yedi temel özellik incelendi.

Animals dergisinde yayımlanan araştırmanın bulgularında, yalnızca bireysel kedigiller arasında farklılık gösteren değil, aynı zamanda farklı ırklar arasında belirgin kişilik farklılıkları olarak kendini gösteren yedi temel kişilik ve davranışsal özelliği ortaya çıktığı belirtildi.

EN SALDIRGAN VAN KEDİSİ

Dünyada en önde gelen kedi türlerinden kabul edilen Türkiye'ye özgü Van kedisi de sıralamada yer alırken, "İnsanlara karşı saldırganlığı en yüksek olan bu türün diğer kedilerle sosyalliği de düşük puan aldı" ifadeleri kullanıldı.

EN KORKAK MAVİ RUS KEDİSİ

Araştırmanın başında yer alan Helsinki Üniversitesi'nden makale yazarı Hannes Lohi, 'En korkak cins Mavi Rus kedisi oldu" derken, "Habeş kedisi ise en az korkak cins oldu" diye konuştu.

EN ÇOK TEMİZLENEN SİYAM

"Bengal kedisi en aktif, Pers ve Egzotik türü ise en pasif kediler olarak tespit edildi" diyen Lohi, "En çok kendini temizleyen ırklar Siyam ve Balinese oldu" şeklinde konuştu.

Helsinki Üniversitesi'nden makale yazarı ve kedi davranışı uzmanı Salla Mikkola, "Köpeklerle karşılaştırıldığında, kedilerin davranışları ve kişiliği hakkında daha az şey biliniyor" derken, "Kedi sahiplerinden sorunlar ve risk faktörleriyle ilgili bilgi talebi geliyor. Davranışları izlemek ve kedilerin refahını artırmak için daha fazla araştırma gerekiyor" diye konuştu.

Mikkola, 'Kedilerle ilgili en yaygın davranışsal zorluklar, saldırganlık ve çeşitli yerlere dışkılama" diye konuştu.

Araştırmayı gerçekleştiren bilim insanları, kedinin evdeki diğer kedilerle iyi geçinip geçinmemesi, evi ziyaret eden yabancı kişileri her zaman dostane bir şekilde selamlayıp selamlamaması veya sıklıkla aniden koşu patlamaları sergileyip sergilemediği gibi konuları sıklıkla incelediklerini aktardı.

Araştırmacılar, bu aşamada farklı kedi ırkları arasında herhangi bir ikili karşılaştırma yapmadıklarının altını çizerken, Mikkola, "Irklar arasında kişilik özellikleri açısından farklılıklar olup olmadığına dair kabaca bir fikir edinmek istedik" dedi.

Salla Mikkola, 'İlerideki çalışmalarda, özellikleri ve sorunlu davranışları etkileyen faktörleri incelemek için daha karmaşık modeller kullanacağız" derken, "Bu modellerde, cinsinin yanı sıra kedinin yaşı, cinsiyeti, sağlığı ve çok çeşitli çevresel faktörleri de dikkate alacağız' diye konuştu.

Tüm Dünya haberleri için tıklayın