İşte ilk Kovid 19 aşısı: Sputnik V

Tüm dünyanın nefesini tutarak beklediği ilk koronavirüs aşısı haberi Rusya'dan geldi. Devlet Başkanı Putin, resmi olarak tescillenen aşıyı kızı üzerinde denedi. Klinik testlerin ardından seri üretime geçilecek.

İşte ilk Kovid 19 aşısı: Sputnik V

Koronavirüsü salgınında vaka sayısı 20 milyonu geçerken, pandemiden en çok etkilenen ülkelerden Rusya ‘ilk aşıyı’ resmi olarak tescillediklerini açıkladı. Moskova’daki Gamaleya Enstitüsü’nde geliştirilen ve iki aydan kısa bir süredir insanlar üzerinde denenen Kovid-19 aşısına Rusya Sağlık Bakanlığı’ndan onay çıktı. Putin, “En yakın zamanda seri üretime başlanacağını umuyorum. Benim kızım da aşı oldu” dedi.

1 MİLYAR DOZ SİPARİŞ

Aşının alıcı antikor ve hücresel bağışıklık oluşturduğunu belirten Putin, aşılamadan sonra kızının ateşinin 38 dereceye çıktığını, ertesi gün ateşinin 37 derecenin biraz üstünde olduğunu ifade etti. Rusya

Doğrudan Yatırım Fonu Başkanı Kirill Dimitriev, “Sputnik V” adı verilen aşının klinik testlerinin yakında başlayacağını belirterek, “Üretimi evrensel onayın alınmasıyla birlikte kasımda başlayacak. Dünyanın farklı bölgelerinden 1 milyar dozluk aşı talebi geldi. Bu aşı çok güvenli. Kendim de denedim, yan etkisi olmadı” dedi. Gamaleya Araştırma Enstitüsü tarafından üretilen Rus aşısına yurt dışında büyük ilgi olduğunu belirten Dmitriev, “20 ülkeden 1 ön talepler aldık” dedi.

2 YIL BAĞIŞIKLIK SAĞLIYOR

Rusya Sağlık Bakanı Mihail Muraşko, aşının iki aşamalı uygulamasının 2 yıla kadar bağışıklık sağladığını açıkladı. 

WEB SİTESİ DE YAYINA GİRDİ

Aşının web sitesi www.sputnikvaccine.com da yakın zamanda yayına girdi. Sitede aşının tüm özellikleriyle ingilizce olarak bilgi bulmak mümkün. Rusya Doğrudan Yatırım Fonu tarafından Gamalaya Enstitüsü’ne yaptırılan aşının nasıl oluşturduğuna dair bilgiler de verilmiş. Burada gen ayrıştırma teknolojisi ile iki vektörlü geliştirme ile diğer 165 aşı arasından nasıl ayrıştırıldığı da bilimsel bir dille anlatılıyor.

DSÖ: YETERLİLİK İÇİN İNCELEME SÜRÜYOR 

Dünya Sağlık Örgütü Sözcüsü Tarık Jasareviç, “Rus sağlık yetkilileriyle Kovid-19 aşısının tescil alma süreciyle ilgili yakın temastayız. Aşının DSÖ ön yeterliliğini sağlamasıyla ilgili görüşmeler sürüyor. Bu ön yeterlilik, aşının tüm güvenlik ve etki verilerinin titizlikle incelenmesini kapsıyor” açıklamasını yaptı. 

Tüm Dünya haberleri için tıklayın