İsrail şiddetinin son kurbanı... Kapsamlı soruşturma çağrısı

Katar merkezli Al Jazeera televizyonunun deneyimli saha muhabiri Şirin Ebu Akile, İsrail askerlerinin bu sabah işgal altındaki Batı Şeria'da bulunan Cenin Mülteci Kampı'na düzenlediği baskını takip ettiği sırada İsrail askerlerinin açtığı ateşle öldürülmüştü. ABD ve AB yapılan bu saldırıyı kınarken Hollanda, Estonya ve İtalya'dan Şirin Ebu Akile'nin ölümüne ilişkin kapsamlı soruşturma istedi.

İsrail şiddetinin son kurbanı... Kapsamlı soruşturma çağrısı

AA

Katar merkezli Al Jazeera kanalının deneyimli saha muhabiri Şirin Ebu Akile, İsrail askerlerinin bu sabah erken saatlerde işgal altındaki Batı Şeria'da bulunan Cenin Mülteci Kampı'na düzenlediği baskını takip ederken İsrail askerlerinin açtığı ateşle öldürülmüştü.

Görevi sırasında ve üzerinde "basın" yazılı çelik yelek giydiği halde, İsrail askerleri tarafından gerçek mermiyle açılan ateş sonucu başından ağır yaralanan Akile yaşamını yitirmişti.

BEYAZ SARAY'DAN SORUŞTURMA ÇAĞRISI

Beyaz Saray Sözcü Yardımcısı Karine Jean-Pierre, Al Jazeera televizyonu muhabiri Şirin Ebu Akile'nin, işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin kentinde görevi sırasında öldürülmesini şiddetle kınadı ve olayın soruşturulması çağrısında bulundu.

Jean-Pierre, ABD Başkanı Joe Biden'ın uçağında Chicago ziyaretine eşlik eden gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Al Jazeera Muhabiri Ebu Akile'nin öldürülmesine ilişkin Jean-Pierre, "Al Jaazeera muhabiri ve Amerikan vatandaşı Şirin Ebu Akile'nin öldürülmesini şiddetle kınıyoruz ve ailesine baş sağlığı dileklerimizi iletiyoruz. Ölümüne yol açan olayların ortaya çıkarılması için esaslı bir soruşturma çağrısı yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

Jean-Pierre, basına yönelik saldırıların soruşturulması ve bunun suçlularından hesap sorulmasının önemine işaret ederek, ABD'nin basın mensuplarının korkmadan işlerini yapmalarını sağlamak için çalışmaya devam edeceklerini vurguladı.

Söz konusu olayın Biden'ın gelecek ay İsrail'e yapacağı iddia edilen ziyareti etkileyip etkilemeyeceğinin sorulması üzerine Jean-Pierre, "Bu konuda şu anda verecek bir bilgi yok." dedi.

- İsrail askerlerinin baskınını takip ederken yaşamını yitirmişti

Katar merkezli Al Jazeera televizyonunun deneyimli saha muhabiri Şirin Ebu Akile, İsrail askerlerinin bu sabah işgal altındaki Batı Şeria'da bulunan Cenin Mülteci Kampı'na düzenlediği baskını takip ettiği sırada, İsrail askerlerinin açtığı ateşle başından ağır yaralanmıştı.

Görevini yaptığı sırada ve üzerinde "basın" yazılı çelik yelek giydiği halde, İsrail askerleri tarafından gerçek mermiyle vurulan Ebu Akile yaşamını yitirmişti.

Ebu Akile'nin yanında bulunan gazeteci Ali es-Sumudi de sırtından yaralanmıştı. Hastaneye kaldırılan Sumudi'nin durumunun stabil olduğu bildirilmişti.

İSRAİL ŞİDDETİNİN SON KURBANI: "KUDÜS'ÜN KIZI" ŞİRİN EBU AKİLE KİMDİR?

Cenin'de İsrail baskınını takip ederken görev sırasında öldürülen ve kendisini "Kudüs'ün kızı" olarak tanımlayan Şirin Nasri Ebu Akile, 3 Ocak 1971'te Kudüs'te Hıristiyan bir ailede dünyaya geldi.

Kudüs'ün Beyt Hanine beldesinde Rahibat el-Verdiyye Lisesi'nden mezun olduktan sonra Bilim Teknoloji Üniversitesi'nde mühendislik okumak için ailesinin isteğiyle Ürdün'e gitti. Yaklaşık bir yıl mühendislik eğitimi aldıktan sonra kendi ifadesiyle "insana yakın olmak amacıyla" bölümünü değiştirerek yine Ürdün'deki Yermuk Üniversitesi Gazetecilik ve Medya Bölümü'nden mezun oldu.

Mezuniyetinin ardından, resmi Filistin'in Sesi Radyosu ile Monte Carlo Radyosu'nda çalıştı. Başarısı kendisini 1997'de Katar merkezli Al-Jazeera televizyon kanalına taşıdı. Aljazeera'nın ilk nesil saha muhabirlerinden 51 yaşındaki gazeteci, İsrail'in işgal altındaki topraklarda Filistin halkına yönelik saldırılarını kayıt altına almak için uzun süredir bölgede çalışmalar yürütüyordu.

Filistin'de 2000 yılındaki ilk İntifada olaylarını, İsrail'in Cenin ve Tulkerm bölgelerine 2002'deki büyük baskınlarını ve Gazze'ye çeşitli süreçlerdeki saldırılarını takip etti. İsrail'in Askalan Hapishanesi'ndeki 2005 yılında ilk kez Filistinli mahkumlarla yaptığı röportajlarla dikkati çekti.

Filistin'deki sıcak gelişmeleri takiple tanınan ve bekar olan Ebu Akile, bugün İsrail ordusunun Cenin mülteci kampına baskını sırasında başından ağır yaralandıktan sonra kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

ABD, AL JAZEERA MUHABİRİNİN ÖLDÜRÜLMESİNİ ŞİDDETLE KINADI

ABD Dışişleri Bakanlığı, Al Jazeera televizyonu muhabiri Şirin Ebu Akile'nin, işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin kentinde görevi sırasında öldürülmesini şiddetle kınadı ve olayın soruşturulması çağrısında bulundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, olaydan derin üzüntü duyduklarını belirtti.

Price, "Amerikalı gazeteci Şirin Ebu Akile'nin Batı Şeria'da öldürülmesini şiddetle kınıyoruz. Soruşturma, hızlı ve esaslı şekilde yapılmalı ve sorumlular hesap vermeli. Onun ölümü, dünyanın her yerindeki basın özgürlüğüne bir darbedir." ifadelerini kullandı.

Katar merkezli Al Jazeera televizyonunun deneyimli saha muhabiri Şirin Ebu Akile, İsrail askerlerinin bu sabah işgal altındaki Batı Şeria'da bulunan Cenin Mülteci Kampı'na düzenlediği baskını takip ettiği sırada, İsrail askerlerinin açtığı ateşle başından ağır yaralanmıştı.

Görevini yaptığı sırada ve üzerinde "basın" yazılı çelik yelek giydiği halde, İsrail askerleri tarafından gerçek mermiyle vurulan Ebu Akile yaşamını yitirmişti.

Ebu Akile'nin yanında bulunan gazeteci Ali es-Sumudi de sırtından yaralanmıştı. Hastaneye kaldırılan Sumudi'nin durumunun stabil olduğu bildirilmişti.

İSRAİL ORDUSU: ALJAZEERA MUHABİRİNİ ÖLDÜREN KURŞUNUN KAYNAĞI HENÜZ TESPİT EDİLEMEDİ

İsrail Genelkurmay Başkanı Aviv Kohavi, İsrail askerlerinin işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin kentine düzenlediği baskını takip ettiği sırada öldürülen Aljazeera'nın deneyimli kadın muhabiri Şirin Ebu Akile'yi "öldüren kurşunun kaynağının henüz tespit edilemediğini" belirtti.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, ordunun Cenin'e düzenlediği operasyon ve Aljazeera televizyonunun Filistinli muhabiri Ebu Akile'nin vurularak öldürülmesi değerlendirildi.

Bazı şüphelilerin gözaltına alınması için Cenin'e operasyon düzenlediği ve bu sırada İsrail askerleriyle Filistinli silahlı gruplar arasında çatışma çıktığı ifade edildi.

Cenin Mülteci Kampı'ndaki operasyon sırasında "bir gazetecinin vurulduğu" ifade edilirken, söz konusu gazeteciye kimin ateş açtığı ise belirtilmedi.

Kadın gazetecinin ölümünün ilk andan itibaren araştırıldığı ve Filistin tarafına iş birliği talebinde bulunulduğu ancak karşı taraftan yanıt alınamadığı kaydedildi.

İsrail ordusunun açıklamasında ayrıca Ebu Akile'nin ölümünden dolayı üzüntü duyulduğuna işaret edilerek, "terör unsurlarının ateş açtığı noktalara girerken ve bu noktalarda kalırken tedbir alınması gerektiği" ifade edildi.

İsrail Genelkurmay Başkanı Kohavi de Ebu Akile'nin öldürülmesine ilişkin açıklamasında şunları kaydetti:

"Filistinliler, askerlerimize yoğun, vahşice ve ayrım gözetmeksizin ateş açtı. Filistinlilerin aksine, İsrail ordusu askerleri profesyonel ve seçici ateş açıyor. Şu aşamada gazetecinin hangi kurşunla öldürüldüğünü tespit etmemiz mümkün değil. Gerçeği öğrenmek için özel bir ekip kurduk ve en kısa zamanda gerçekleri ortaya çıkaracak ve tam olarak kamuoyuyla paylaşacağız."

AB, AL JAZEERA MUHABİRİNİN ÖLDÜRÜLMESİNİ KINADI, SORUŞTURMA İSTEDİ

Avrupa Birliği (AB), Al Jazeera televizyonunun muhabiri Şirin Ebu Akile'nin işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin kentinde öldürülmesini kınadı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in ofisinden yapılan açıklamada, Filistinli deneyimli gazetecinin öldürülmesi kuvvetle kınandı ve acilen soruşturma açılması çağrısı yapıldı.

Açıklamada, "Kapsamlı ve bağımsız bir soruşturma, en kısa sürede olayın aydınlatılması için gereklidir ve sorumlular adalet karşısına çıkarılmalıdır. Gazetecilerin görevlerini yaparken hedef alınması kabul edilemez. Çatışma durumlarını haberleştiren gazetecilerin güvenliği ve korunması her zaman garanti altına alınmalıdır." ifadeleri yer aldı.

HOLLANDA VE ESTONYA'DAN, AL JAZEERA MUHABİRİNİN ÖLÜMÜNE İLİŞKİN SORUŞTURMA ÇAĞRISI

Hollanda ve Estonya Dışişleri Bakanlıkları, Al Jazeera televizyonu muhabiri Şirin Ebu Akile'nin, işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin kentinde görevi sırasında öldürülmesine tepki göstererek, olayın soruşturulması çağrısı yaptı.

Hollanda Dışişleri Bakanı Wopke Hoekstra, Twitter'dan, Al Jazeera televizyon kanalının kadın muhabirinin İsrail askerleri tarafından açılan ateş sonucu hayatını kaybetmesiyle ilgili "Olay ve koşulları soruşturulmalı" paylaşımında bulundu.

Hoesktra, "Al Jazeera muhabiri Şirin Ebu Akile'nin Batı Şeria'daki trajik ölümü şoke etti. Basın özgürlüğü ve gazetecilerin güvenliği özgür ve demokratik bir toplumun ayrılmaz unsurudur." ifadelerine yer verdi.

Hollanda Dışişleri Bakanlığı İnsan Hakları Büyükelçisi Bahia Tahzib-Lie ve Hollanda'nın İsrail Büyükelçiliği hesapları Hoekstra'nın paylaşımını retweet etti.

ESTONYA'DAN, AL JAZEERA MUHABİRİNİN ÖLDÜRÜLMESİ OLAYIYLA İLGİLİ İŞ BİRLİĞİ ÇAĞRISI

Estonya Dışişleri Bakanlığı, Al Jazeera'nin deneyimli kadın muhabiri Şirin Ebu Akile'nin öldürülmesi olayının ardındaki gerçeğin bulunması için iş birliği çağrısında bulundu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Gazetecilerin güvenliği ve basın özgürlüğü kesinlikle çok önemlidir. Al Jazeera muhabiri Şirin Ebu Akile'nin vefatından dolayı ailesine başsağlığı dileriz. Bu trajik olayın ardındaki gerçeği bulmak için tüm tarafları iş birliğine çağırıyoruz." ifadesine yer verildi.

İTALYA'DAKİ YABANCI BASIN DERNEĞİ'NDEN AKİLE'NİN ÖLÜMÜNE TEPKİ

İtalya'da merkezi başkent Roma'da olan Yabancı Basın Derneği (Stampa Estera) de Twitter hesabından Al Jazeera muhabiri Şirin Ebu Akile'nin İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu hayatını kaybetmesine ilişkin paylaşımda bulundu.

Paylaşımda, "Meslektaşımız Şirin Ebu Akile'nin trajik ölümüyle şoke olduk. Mesleğimizi çoğu zaman cesaretle, dünyanın her köşesinde tehlikeye meydan okuyarak, maalesef bazen de canlarımızla ödeyerek yapıyoruz." değerlendirmesinde bulunuldu

Tüm Dünya haberleri için tıklayın