İran'dan G. Kore'ye çağrı: ABD'den bağımsız hareket edin!

İran Merkez Bankası Başkanı Abdunnasır Himmeti, yaklaşık iki yıldır bloke edilen İran'a ait döviz rezervlerine ilişkin Güney Kore yönetimine çağrıda bulunarak, ABD'den bağımsız hareket etmeleri gerektiğini savundu.

İran'dan G. Kore'ye çağrı: ABD'den bağımsız hareket edin!

AA

İran Merkez Bankası Başkanı Abdunnasır Himmeti, Güney Kore yönetiminin, bloke edilen İran'a ait döviz rezervlerine ilişkin ABD'den bağımsız hareket etmesi gerektiğini söyledi.

AA'nın İran resmi haber ajansı IRNA'ya dayandırdığı haberinde Merkez Bankası Başkanı Himmeti, İran'ın, Basra Körfezi'nde Güney Kore bandıralı bir petrol tankerine el koymasının ardından müzakerelerde bulunmak üzere başkent Tahran'a gelen Güney Kore Dışişleri Bakan Yardımcısı Çe Cong-Kong başkanlığındaki heyet ile görüştü.

İran ile Güney Kore'nin zor zamanlarda birbirinin yanında olması gereken önemli ticaret ortakları olduğunu belirten Himmeti, "Tahran, bu dönemde Seul'ün, ABD hükümetinin emirlerini dikkate almadan, bağımsız bir şekilde karar vermesini bekliyor." ifadelerini kullandı.

Güney Kore bankalarının ABD yaptırımları nedeniyle yıllardır İran'a ait mali kaynakları bloke ettiğini kaydeden Himmeti, bu sorunun iki ülke arasındaki en önemli çıkmaz olduğunu söyledi.

Himmeti, son yıllardaki tüm çabalara rağmen bu ülkedeki hiçbir döviz rezervine ulaşamadıklarını belirterek, "İran halkının 7 milyar dolarlık doğal hakkı, Güney Kore bankalarında iki yıldan uzun süredir bloke durumda. İran ile Güney Kore ilişkilerinin önünde engel oluşturan bu sorunun en yakın zamanda çözüleceğini ve bu görüşmelerin asli hedefinin de bankacılık sorununu çözmek olduğunu umuyoruz." dedi.

Güney Kore heyeti, İran'ın 4 Ocak'ta Basra Körfezi'nde alıkoyduğu petrol tankeriyle ilgili Tahran'a gitse de İranlı yetkililer olayın siyasi yönünün olmadığını, tankerin çevre kirliliği nedeniyle alıkonulduğunu savunarak, görüşmelerde Güney Kore'de bloke edilen mali varlıklar konusunu ön plana çıkarıyor.

İran, Güney Kore ve çeşitli ülkelerde bulunan mali varlığını, ABD yaptırımları nedeniyle bloke edilmesinden dolayı kullanamıyor.

Tüm Dünya haberleri için tıklayın