Hong Konglulara İngiliz vatandaşlığının önü açıldı

İngiltere'den Çin'i kışkırtacak bir hamle geldi. İngiliz hükümet, Çin'in yeni güvenlik yasasına tepki olarak eski sömürgesi olan Hong Kong sakinlerine İngiliz vatandaşlığını verecek yolu açtı.

Hong Konglulara İngiliz vatandaşlığının önü açıldı

AA

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Avam Kamarasındaki konuşmasında Çin'in Hong Kong'a uygulayacağı güvenlik yasasının Çin-İngiltere Ortak Deklarasyonuna aykırı olduğunu dile getirdi.

Johnson yasanın Hong Kong'un özerkliğini ihlal ettiğinin altını çizerek, "Çin'in bu yolda devam etmesi halinde İngiliz Denizaşırı Toprakları vatandaşlığı statüsüne sahip olanlara, İngiltere'de yaşama ve çalışma, sonrasında da vatandaşlık başvurusu yapma imkanı veren yeni bir yol açacağımızı söylemiştik ve şimdi tam olarak bunu yapacağız." ifadelerini kullandı.

1997 öncesinde doğan yaklaşık 3 milyon Hong Konglu vize kısıtlaması olmaksızın İngiltere'de 5 yıl yaşam ve çalışma hakkına sahip olacak. Süreyi dolduran Hong Konglular İngiliz vatandaşlığına başvuru yapabilecek.

Uluslararası tepkilere rağmen Çin Parlamentosunun 30 Haziran'da kabul ettiği yasa, Çin merkezi hükümetini yıkma, isyana teşvik, vatana ihanet, terör ile ulusal güvenliği tehlikeye atan fiil ve etkinliklerin yasaklanmasını içeriyor. Yasanın yürürlüğe girmesi için Hong Kong yerel meclisinin onayı gerekmiyor.

Tüm Dünya haberleri için tıklayın