Fransa Türkiye sayesinde elçilik açtı

Fransızlar Türkiye sayesinde Libya'da. Libya'da Kaddafi sonrası darbeci Hafter'i destekleyerek çatışmaları körükleyen Fransa, Türkiye sayesinde bölgede oluşan barış ortamından faydalanarak 7 yıl sonra büyükelçiliğini tekrar açtı.

Fransa Türkiye sayesinde elçilik açtı

2011 yılında Devlet Başkanı Kaddafi'nin öldürülmesinin ardından ikiye ayrılarak iç karışıklıklara ve çatışmalara mahkum olan Libya, Türkiye'nin desteğiyle BM nezdinde aylar süren görüşmelerin ardından taraflar arasında uzlaşı sağlanmasıyla istikrara kavuştu. 10 yıllık süreçte gayriresmi olarak darbeci general Halife Hafter'in savunduğu Tobruk hükümetini destekleyen ve bölgeye paralı askerlerle silahların gönderilmesine ön ayak olan Fransa, Trablus'ta 7 yıl önce kapanan Libya Büyükelçiliği'ni önceki gün yeniden açtı. Büyükelçiliğin Twitter hesabından yapılan paylaşımda, "Fransız Büyükelçiliği 29 Mart 2021 günü yeniden açıldı. Görev başına!" ifadeleri kullanıldı. Paylaşımda, Fransız Büyükelçi Béatrice Le Fraper du Hellen ve diğer elçilik yetkililerinin fotoğraflarına yer verildi.

PARİS'TEN SÜRMÜŞTÜ

Trablus'taki Fransız Büyükelçiliği Temmuz 2014'te kapılarını kapatmış, vatandaşlarını tahliye ettikten sonra çalışmalarına Paris'ten devam etmişti. Elysee Sarayı'nda geçen hafta Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el Menfi'yi kabul eden Macron, "Libya'da istikrar ve barış sağlanmazsa, Orta ve Doğu Akdeniz, Sahel bölgesi ve Afrika'da barış olmaz" demişti. 2017'de Trablus Büyükelçiliğini yeniden açan ilk ülkeler eski sömürgeci İtalya ve Türkiye olurken, artık Mısır, Yunanistan ve Malta'nın da Fransa'nın izinden gitmesi bekleniyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, geçen hafta yeni Libya liderliğini ağırlarken Trablus Büyükelçiliği' tekrar açılacağını duyurmuştu.

Tüm Dünya haberleri için tıklayın