Donald Trump'tan yazar olan yeğenine ve NYT'ye 'komplo kurdular' davası

Donald Trump, yeğeni Mary Trump ve New York Times gazetesine 'ortak olarak kendisi hakkındaki birtakım belgeyi ifşa etmek' ile suçladı. Eyalet mahkemesinde dava açan eski başkan, karşı tarafın kendisine komplo kurduğunu iddia etti.

Donald Trump'tan yazar olan yeğenine ve NYT'ye 'komplo kurdular' davası

Aksam.com.tr

Çeviri: Hasan Selçuk Turan

ABD'nin önceki Başkanı Donald Trump, yeğeni olan yazar Mary Trump ve New York Times'a 2018 tarihli bir makale nedeniyle dava açtı.

Aksam.com.tr'nin BBC News'ten aktardığı habere göre, New York'ta açılan davada Mary Trump ve gazete muhabirleri, gizli belgeleri elde etmek için "sinsi bir komplo kurmakla" suçlanıyor.

56 yaşındaki yazarın, belgeleri ifşa etmesini engelleyen bir anlaşmayı ihlal ettiğini iddia eden eski Başkan, yeğeninin "Ailem Dünyanın En Tehlikeli Adamını Nasıl Yarattı" kitabındaki iddialarını sürekli reddetti ve yayınlanmasını engellemek için dava açtı ancak başarısız oldu.

Dün eyalet mahkemesinde açılan yeni bir davada Donald Trump, New York Times gazetecileri Susanne Craig, David Barstow ve Russell Buettner'ı, kendisine karşı bir "kişisel kan davasının" parçası olarak yeğeni Mary Trump ile temas kurmakla suçladı.

Eski Başkanın tarafı davada "New York Times'ta çalışan bir grup gazeteci, Donald J Trump'ın gizli vergi kayıtlarını elde etmek için yoğun bir mücadele içinde, durmaksızın yeğeni Mary'yi aradı ve kayıtları avukatlık bürosundan kaçırmaya ikna etti." dedi.

Mary Trump'ın kitabında, New York Times'a, Donald Trump'ın "1990'larda büyük ölçüde artan dolandırıcılık örnekleri de dahil olmak üzere şüpheli vergi planlarına ilişkin 14.000 kelimelik bir araştırma makalesinin bir parçasını oluşturmak için kullanılan vergi belgelerini nasıl sağladığını" anlatılıyor.

Davada adı geçen muhabirlerden Craig, Twitter adresinden iddialara yanıt olarak "Mary Trump'ın kapısını çaldım. Açtı. Sanırım buna gazetecilik diyorlar" şeklinde paylaşım yaptı.

New York Times sözcüsü Danielle Rhoades Ha ise, gazetenin Donald Trump'ın vergilerini konu etmesinin "kamu menfaatini geçersiz kılan bir konuda titiz bir habercilik yoluyla vatandaşları bilgilendirmeye yardımcı olduğunu" ve davanın "bağımsız haber kuruluşlarını susturma girişimi" olduğunu söyledi.

Başkan'ın 1981'de 42 yaşında hayatını kaybeden abisi Fred Trump Jr'ın kızı olan Mary Trump, davayla ilgili henüz yorum yapmadı.

Tüm Dünya haberleri için tıklayın