Dolandırıcı Rumlar AB'yi bıktırdı

Başsavcılık yolsuzluktan dert yandı! AB'nin en büyük dolandırıcısı Rumlar. Avrupa Birliği'nin en yetkili soruşturma kurumu Başsavcılık Ofisi, birlik içinde en çok dolandırıcılık ve yolsuzluk davalarına Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nde rastlandığını belirterek şikayetçi oldu.

Dolandırıcı Rumlar AB'yi bıktırdı

HABER MERKEZİ

Avrupa Birliği bünyesindeki bütçe delinmesi ve dolandırıcılık gibi konularda tek hakim kurum olan Avrupa Birliği Başsavcılık Ofisi'nin (EPPO) başındaki isim Laura Codruta Kövesi, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nden şikayetçi olduklarını dile getirdi. Açıklamada Birlik üyesi ülkeler arasında en çok dolandırıcılık davasının GKRK'nde olduğu, bunun büyük bir iş yükü oluşturduğu ifade edilerek "ülkede tam zamanlı savcılara ihtiyacımız var" ifadesine yer verildi. AB haberleri veren euobserver haber sitesinin "Kıbrıs: AB yeni Başsavcılık ofisi için ağır iş yükü" başlıklı haberinde dava sayısının giderek arttığına da vurgu yapan Kövesi'ye göre Avrupa'daki davaların neredeyse yüzde 10'luk kısmı GKRY'de gerçekleşiyor.

BİRLİK BÜTÇESİNİ DELİYORLAR

Kövesi, bölgedeki davaların doğrudan EPPO'nun ana görev alanı olan AB bütçesinin delinmesi ve dolandırıcılıkla ilgili olduğunu ifade etti. Rum Kesimi'ndeki dolandırıcılık olaylarının özellikle Avrupa Birliği'nin pandemi döneminde Parlamento'ndan geçirdiği 1.85 trilyon euroluk yardım paketinin açıklanmasının ardından arttığına da vurgu yapıldı.

Kövesi açıklamasında 3 bin davaya öncelik verdiklerini ve her yıl 2 bin yeni davanın mahkemeye geleceğini de tahmin ettiklerini söyledi.

ALTIN PASAPORT YASAKLANDI

Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis, geçen hafta GKRY'de kanunsuz kişilerin para karşılığında Rum pasaportu alarak AB vatandaşı olmasını sağlayan "Altın Pasaport" olarak bilinen uygulama hakkında başlatılan soruşturmada ifade vermişti.

ADAY SAVCI DA GÖSTERMEDİLER

EPPO, 1 Mart tarihinde yeni bir yapılanmaya giderek üye ülkelerden kamu savcıları talep ediyor. EPPO'nun yeni yapılanma dahilinde en az 140 kamu savcısının görev alması bekleniyor. Habere göre EPPO'da görev alması için ulusal kamu savcısı adayı göstermeyen ülkeler arasında yine Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin yer alması dikkat çekti.

Tüm Dünya haberleri için tıklayın