Da Vinci'nin 14 akrabası bulundu

Leonardo Da Vinci'nin yaşayan 14 akrabası bulundu. Sanat tarihçisi, Da Vinci'nin hayattaki akrabalarının demircilik, pasta şefliği veya ofis çalışanı gibi mesleklerle uğraştığını, birinin sanatçı olduğunu söyledi.

Da Vinci'nin 14 akrabası bulundu

Araştırmacılar, Rönesans dönemine damga vuran İtalyan sanatçı Leonardo Da Vinci'nin yaşayan 14 erkek akrabasını bulduklarını söyledi.

Milliyet'in Independent Türkçe'den aktardığı habere göre, ressamlığın yanı sıra mimar, mühendis ve bilim insanı da olan Da Vinci, 1452'de Toskana'da dünyaya gelmiş, 1519'da yaşamını yitirmişti.

Bununla birlikte Da Vinci'nin soyağacını araştırmak zor. Zira başarılı sanatçının sadece babası Ser Piero Da Vinci hakkında bilgiler mevcut.

Oxford Üniversitesi'nde sanat tarihçisi olan Marin Kemp, annesi Caterina'nın Da Vinci'yi doğururken 15 yaşında bir yetim olduğunu öne sürüyor.

Da Vinci'nin cenazesi, Fransa'da d'Amboise Şatosu'ndaki Saint-Florent şapeline gömülmüştü. Ancak şato Fransız Devrimi'nde harabeye döndü.

The Guardian, Da Vinci'nin kemiklerinin çıkarılıp şatonun diğer şapeli Saint-Hubert'e gömüldüğünün varsayıldığını yazdı. Ancak bu kemiklerin gerçekten Da Vinci'ye ait olup olmadığı bir sır. Ayrıca Da Vinci'nin hiç evlenmediği ve çocuğu olmadığı biliniyor.

Bütün bunlar dahi ismin DNA'sını analiz etmeyi zorlaştırıyor.

Sanat tarihçileri Alessandro Vezzosi ve Agnese Saboto ise 10 yılı aşkın bir süredir Da Vinci'nin soyağacını belirlemeye çalışıyor.

İkili, sanatçının DNA'sını öğrenmenin "sıradışı yeteneklerinin" daha iyi anlaşılmasını sağlayabileceğini düşünüyor.

Araştırma ekibi, Da Vinci'nin babasını ve 22 üvey kardeşinden biri olan Domenico'nun soyunu takip etti. Çalışmada arşivlerdeki belgelerden de yararlanıldı.

Human Evolution adlı hakemli bilimsel dergide yayımlanan bulgular, Da Vinci'nin hayatta olan ve yaşları 1 ve 85 arasında değişen 14 erkek yakını olduğunu gösterdi.

Çizilen harita, Da Vinci'nin 1331'de doğan dedesi Michele'den başlayıp 690 yıl boyunca 21 kuşak ve 5 aile dalını içeriyor.

Vezzosi, babadan oğula geçen Y kromozomunu takip ettiklerini ve bunun yüzyıllar boyunca neredeyse hiç değişmediğini söyledi. Sanat tarihçisi, Da Vinci'nin hayattaki akrabalarının demircilik, pasta şefliği veya ofis çalışanı gibi mesleklerle uğraştığını, birinin sanatçı olduğunu söyledi.

Tüm Dünya haberleri için tıklayın