Çin'den ABD'yi ayağa kaldıran hamle! Biden yönetim BAE'yi uyardı

Çin'in ABD'nin en yakın Ortadoğu müttefiklerinden biri olan Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki (BAE) bir limanda gizlice bir askeri tesis inşa ettiği ortaya çıktı.

Çin'den ABD'yi ayağa kaldıran hamle! Biden yönetim BAE'yi uyardı

Milliyet

Konuya yakın kaynaklara göre ABD istihbarat teşkilatları, bu bahar Çin'in ABD'nin en yakın Ortadoğu müttefiklerinden biri olan Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki (BAE) bir limanda gizlice bir askeri tesis inşa ettiğini öğrendi.

ABD'li Wall Street Journal'ın haberine göre, alarma geçen Biden yönetimi, BAE hükümetini ülkedeki Çin askeri varlığının iki ülke arasındaki ilişkileri tehdit edebileceği konusunda uyardı.

İstihbarat bulguları ve ABD'nin uyarıları, Emirlik'in başkenti Abu Dabi yakınlarında bulunan bir limandaki inşaat alanıyla ilgiliydi. Konuya yakın kaynaklar, ABD askeri güçlerine ev sahipliği yapan ve gelişmiş Amerikan jet avcı uçakları ve insansız hava araçları satın almak isteyen Emirlik hükümetinin, Çin'in faaliyetlerinin askeri niteliğinden habersiz göründüğünü söylediler.

Çin'in ABD'li yetkililerin BAE'de askeri bir dayanak noktası olacağına inandıkları şeyi inşa etme çabası ve Biden yönetiminin BAE'yi üssün inşa edilmesini durdurmaya ikna etmek için gösterdiği efor, yönetimin küresel olarak Pekin ile rekabet etmeye çalışırken karşılaştığı zorlukları yansıtıyor.

ABD'li yetkililerin yaptığı toplantı ve ziyaretlerin ardından inşaat kısa süre önce durduruldu.

Son yıllarda Çin, BAE ile ekonomik bağlarını güçlendirdi ve Pekin şu anda Körfez petrolünün en büyük tüketicisi olmasının yanı sıra en büyük ticaret ortaklarından biri haline geldi. Bu arada BAE, üst düzey Batılı yetkililerin uyardığı Çin'in Huawei Technologies Co.'nun telekom altyapısını, Çin casusluğuna karşı savunmasız bıraktığı konusunda uyardı. Pekin iddiayı yalanladı.

Yaklaşık bir yıl önce ABD'li yetkililere, Çin'in dev Cosco nakliye holdinginin inşa ettiği ve şu anda ticari bir konteyner terminali işlettiği Abu Dabi'nin yaklaşık 80 km kuzeyindeki Halife limanında, şüpheli Çin faaliyetine işaret eden istihbarat raporları gelmeye başladı.

İnsanlar, ilk bulguların yetersiz olduğunu söyledi ancak bu bahar, gizli uydu görüntüleri, ABD'li yetkililerin Çinlilerin limanda bir tür askeri tesis inşa ettiği sonucuna varmasına neden oldu. Konuya yakın kaynaklar, Biden yönetiminin alarma geçtiğini ve BAE'lileri inşaat sahasının askeri bir amacı olduğuna ve inşaatı durdurması gerektiğine ikna etmek için yoğun bir diplomatik çaba başlattığını söyledi.

Washington'daki BAE Büyükelçilik sözcüsü, "BAE hiçbir zaman bir Çin askeri üssüne veya herhangi bir karakoluna ev sahipliği yapmak için bir anlaşma, plan, görüşme veya niyeti olmadı" dedi.

Tüm Dünya haberleri için tıklayın