Cezayir İsrail'in Afrika Birliği'ne 'gözlemci üyeliğine' karşı kampanya başlattı

Cezayir, İsrail'i Afrika Birliği'nin gözlemci üyesi olarak entegre etme projesini reddetmek için bir kampanya başlattı. Özellikle Güney Afrika, Nijer, Tunus, Libya, Moritanya, Mısır, Komorlar ve Cibuti gibi birliğin güçlü ülkelerinden destek alınan kampanyada komisyon başkanı Moussa Faki'ye 'Birliğe saygısızlık' suçlamasında bulunuldu.

Cezayir İsrail'in Afrika Birliği'ne 'gözlemci üyeliğine' karşı kampanya başlattı

Aksam.com.tr

Cezayir, İsrail'i Afrika Birliği'nin gözlemci üyesi olarak entegre etme projesini reddetmek için bir kampanya başlattı. Birlik üyesi ülkelerle birlikte, komisyon başkanına yazdığı bir mektupta tek taraflı karar kınandı. Cezayir makamları özellikle Güney Afrika, Nijer, Tunus, Libya, Moritanya, Mısır, Komorlar ve Cibuti gibi birliğin güçlü ülkelerinden destek aldı.

Aksam.com.tr'nin Fransız medyası rfi'den aktardığı habere göre, 2017 yılında bu yana Afrika Birliği komisyon başkanlığı görevini yürüten Çadlı siyasetçi Moussa Faki Mahamat, önceden istişareler olmaksızın "Afrika Birliği'nin Filistin'e ilişkin açık ve net kararlar aldığını" belirtmekle suçlanıyor.

2 Ağustos'ta Komisyon Başkanı'na gönderilen mektupta Afrika Birliği Komisyonu'nu İsrail'i "tüm üye ülkelerle önceden istişarelerde bulunmadan" birliğin gözlemci üyesi olarak kabul etmekle suçlayan 14 ülke olduğu bildirildi.

Moussa Faki'ye birliğe saygısızlık suçlaması

Yedi Arap-Afrika ülkesi, Afrika Birliği'nin kurucu yasasının "öncülleri tarafından saygı duyulan" "amaç ve ilkelerine" saygı duymamasından da üzüntü duyarak, bunun çıkarlara hizmet etmediğine inandıklarını açıkladı.

Yedi ülke ayrıca Faki'nin Afrika Birliği'nin 2002, 2005 ve 2007 yıllarındaki Filistin halkının haklarına ilişkin kararlarını geçersiz kıldığını da düşünüyor.

İsrail, 2002 yılında Afrika Birliği'ne dönüştürülmeden önce Afrika Birliği Örgütü'nün (OAU) gözlemci üyesiydi.

Tüm Dünya haberleri için tıklayın