Biden, Trump'ın bozduklarını onaracak! İlk işi Müslüman yasağını kaldırmak

Çarşamba günü ABD Başkanı olarak yemin edecek olan Joe Biden ilk iş olarak bir düzine kararname imzalayarak Müslümanlara uygulanan seyahat yasağını kaldıracak ve ABD'yi Paris İklim Anlaşması'na döndürecek.

Biden, Trump'ın bozduklarını onaracak! İlk işi Müslüman yasağını kaldırmak

HABER MERKEZİ

20 Ocak’ta Washington’daki ABD Kongre binasında düzenlenecek törenle yemin ederek başkanlık görevine başlayacak olan Joe Biden, ilk iş olarak bir düzine kararname imzalayarak selefi Trump’ın aldığı bazı tartışmalı kararlardan geri adım atacak. 6 Ocak’taki Kongre baskınının ardından binlerce Ulusal Muhafız’ın koruduğu Washigton’da yemin edecek olan Biden’ın yeni Beyaz Saray personel şefi Ron Klain, bunların “acilen ele alınması gereken dört kriz” olarak koronavirüs pandemisi, iklim değişikliği, ekonomi ve ırkçılık olacağını belirtti. Bu çerçevede Biden, ABD’yi Trump’ın çekildiği Paris İklim Anlaşması’na geri döndürecek başkanlık kararnamesini imzalayacak. Buna ek olarak Trump’ın nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan bazı ülke vatandaşlarının ABD’ye girişini yasaklayan hamlesini bertaraf edecek bir kararname imzalayacak.

HEPSİ TELAFİ EDİLECEK

Biden’ın ilk görev gününde atacağı adımlardan bir diğeri de, federal binalarda ve eyaletler arası yolculuklarda maske takma zorunluluğu getirmek. Klain, “Biden, görev süresinin ilk 10 gününde kararlı bir şekilde harekete geçecek, acil ve geri döndürülemez zararları önleyecek ve Amerika’nın dünyadaki konumunu eski haline döndürecek” dedi. Öte yandan İsrail’in Kanal 12 televizyonu, Biden’ın ekibinin Washington’un 2015’te imzalanan nükleer anlaşmaya dönmesi için İran ile müzakerelere başladığını belirtti. 

Trump’ın 20’den fazla ülkeye uyguladığı yasaklar geçtiğimiz yıllarda sürekli protesto edilmişti.

YEMİN ÖNCESİ KUŞ UÇURTULMUYOR 

ABD’de 50 eyalet ve başkent Washington, Biden’ın yemin töreni öncesi yapılabilecek olası silahlı eylemlere karşı alarma geçti. Washington’a sevk edilen Ulusal Muhafız sayısı 25 bine kadar çıkarıldı. Kongre’nin etrafına iki metre yüksekliğinde sabit çelik bariyer yerleştirilirken, Washington’daki birçok cadde ve sokakta asker ve polis araçları konuşlandırıldı. Michigan, Virginia, Wisconsin ve Pennsylvania gibi en az 10 eyalette de Ulusal Muhafızlar göreve çağrıldı. Çoğu eyalette meclis binaları etrafında çit ve barikatlar kurulurken bu bölgeler halkın erişimine tamamen kapatıldı. 

KONGRE’NİN ÖNÜNDE CEPHANEYLE YAKALANDI

Kongre polisi, Kongre binası etrafındaki güvenlik kontrol noktasında bir şüpheliyi gözaltına aldı. Polise gösterdiği akreditasyon kartının sahte olduğu anlaşılan kişinin aracında ise dolu bir tabancanın yanı sıra 509 merminin olduğu ortaya çıktı. Öte yandan 6 Ocak Kongre baskınına karışan emekli hava kuvvetleri subayı Yarbay Larry Rendall Brock Jrun yargılanması devam ederken, Başsavcı Yardımcısı Jay Weimer, Brock Jrun olaylar sırasında rehine almak niyetinde olduğunu söyledi.

YPG’Lİ ‘BUMERANG’ PANDEMİYİ BEKLEMİŞ

ABD’de Florida Eyalet Senatosu’na silahlı saldırı için sosyal medyada örgütlenmeye giden ve bir dönem terör örgütü PKK/YPG saflarında çarpışan ABD’li Daniel Baker hakkında yeni detaylar ortaya çıkıyor. Cuma günü sosyal medya paylaşımlarını takip eden FBI’ın baskınıyla Tallahasse kentinde yaşadığı eve yapılan baskınla yakalanan Baker’ın ev sahibine de sağlık çalışanı olduğu yalanını söylediği anlaşıldı. Tallahassee Democrat Gazetesi’nde yayınlanan habere göre ev sahibi Baker’ın örnek bir kiracı olduğunu, politik şiddet eğilimleri hakkında hiçbir şey anlatmadığını da söyledi. Haberde Baker’ın ev sahibine deniz aşırı bölgede gönüllü görev yaptığını ancak koronavirüs dolayısıyla geri gelmek zorunda kaldığını, pandemi sonrası Suriye’ye döneceğini açıkladığı da belirtildi. ABD’nin arka çıktığı YPG’ye destek olmak için Baker’in ABD’de eğitim alan Türk pilotlarına saldırı düzenlemeyi planladığı da ortaya çıkmıştı.

Tüm Dünya haberleri için tıklayın