Belarus sınırında Atlantik hareketliliği... İngiltere ve NATO'dan peş peşe hamleler

İngiltere, Doğu Avrupa'daki sürece ilişkin askeri personelini, Polonya'nın Belarus sınırına destekle görevlendirirken bölgedeki hareketlilik sonucu NATO da, Belarus'u kınadı.

Belarus sınırında Atlantik hareketliliği... İngiltere ve NATO'dan peş peşe hamleler

AA

İngiliz Silahlı Kuvvetleri personelinden oluşan küçük bir ekibin, mühendislik desteği kapsamında Polonya'nın Belarus sınırını güçlendirmesi için görevlendirildiği bildirildi. NATO, Belarus'u göçü komşu ülkelere karşı araç olarak kullandığını söyleyerek kınadı.

AA'nın haberine göre, İngiltere Savunma Bakanlığı Basın Ofisi, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "İngiliz Silahlı Kuvvetleri personelinden oluşan küçük bir ekip, Belarus sınırında devam eden durumu ele almak için nasıl mühendislik desteği sağlayabileceğimizi araştırmak üzere Polonya hükümetiyle yapılan bir anlaşmanın ardından görevlendirildi." ifadesini kullandı.

Açıklamada, İngiltere ve Polonya'nın uzun tarihi dostluğa sahip NATO müttefiki iki ülke olduğunun altı çizildi.

Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak, İngiliz ordu mühendislerinin Belarus sınırda Polonyalı meslektaşlarıyla "keşif" görevine başladıklarını söyledi.

NATO BELARUS'U HEDEF ALDI

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko Avrupa'ya gitmek üzere Belarus'a gelen mültecileri ülkede tutmayacaklarını söylemiş ve "Polonya, Litvanya, Letonya, Ukrayna ile sınırlarımızı kapatacağımızı ve Afganistan, İran, Irak, Libya, Suriye, Tunus'tan gelen mülteciler için 'yerleşim yeri' haline geleceğimizi düşünenler yanılıyorlar. Biz, hiç kimseyi tutmayacağız. Onlar bize gelmiyorlar, aydınlanmış, sıcak, rahat Avrupa'ya gidiyorlar." demişti.

NATO, "Belarus tarafından suni olarak yaratılan düzensiz göçün" komşu ülkelere karşı araç olarak kullanılmasını kınadı.

NATO'dan yapılan açıklamada, "Kuzey Atlantik Konseyi, Belarus tarafından Polonya, Litvanya ve Letonya'ya siyasi amaçlarla yapılan hibrit saldırıların parçası olarak suni şekilde yaratılan düzensiz göçün araç olarak kullanılmasını güçlü şekilde kınamaktadır." ifadesi kullanıldı.

Bu tür eylemlerin savunmasız kişilerin hayatlarını tehlikeye attığı belirtilen açıklamada, NATO müttefiklerinin Polonya, Litvanya ve Letonya ile dayanışma içinde olduğu vurgulandı.

Açıklamada, "Belarus'un Polonya, Litvanya ve Letonya ile sınırlarında gerginliği artırma ve provokasyon yapma riskine karşı müteyakkız olacak, İttifak'ın güvenliğine etkilerini takip etmeyi sürdüreceğiz. NATO müttefikleri Belarus'a bu eylemlerini durdurması, insan hakları ve temel haklara saygı duyması, uluslararası hukuka uyması çağrısında bulunmaktadır." değerlendirmesinde bulunuldu.

Tüm Dünya haberleri için tıklayın