‘Aşılı‘ pasaport dönemi

Aşı pasaportu üç aya hazır. Şu ana kadar nüfusunun yüzde 5'ini aşılayabilen AB, seyahat imkanı sağlayacak ‘aşı pasaportu' için çalışma başlattı.

‘Aşılı‘ pasaport dönemi

Avrupa Birliği (AB), Kovid-19 aşısı olanların serbestçe seyahat etmesini sağlayabilecek 'aşı sertifikası' üzerinde çalışıyor. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, böyle bir belgenin ne için kullanılacağının "her ülkenin kendisinin alacağı siyasi bir karar" olduğunu belirtti. Von der Leyen, teknik çalışmalarda belgenin IBAN gibi bir kodla ne tür aşının yapıldığı, nerede yapıldığı gibi temel tıbbi bilgilerin bulunacağını, sistemin AB ülkeleri tarafından sağlık ve sınır sistemlerine entegre edilmesi gerektiğini söyledi. Von der Leyen, "Aşı sertifikası çalışmaları zaman alacak ve en azından 3 ay sürecek. O yüzden beklentiler çok erken ve çok yüksek değil" dedi. Von der Leyen, sertifikanın negatif test ve antikor sonucu gibi bilgileri de içereceğini belirtti.

AVRUPA ÜLKELERİ GEVŞEMEYE GİDİYOR

Avrupa'nın birçok ülkesi pazartesiden itibaren koronavirüs kısıtlamalarını gevşetmeye hazırlanıyor. Almanya: Berber ve kuaförler açılacak. İngiltere: Karantina 8 Mart'tan itibaren kademeli olarak kaldırılacak. Hollanda: Kreş ve ilkokullarda tam zamanlı yüz yüze eğitime başlanacak. Bulgaristan: Pazartesi restoranlar, 1 Nisan'da ise eğlence mekanları açılacak. Belçika: 1 Nisan'dan önce kısıtlamaları gevşetmeyi düşünmüyor.

Tüm Dünya haberleri için tıklayın