ABD'nin başlattığı kriz zirveye çıktı... 29 savaş uçağı ve 6 gemi Ada çevresinde!

ABD'nin bölgede başlattığı kriz zirveye çıktı. Çin'e ait 29 savaş uçağı ve 6 geminin Tayvan çevresinde görüldüğü belirtildi.

ABD'nin başlattığı kriz zirveye çıktı...  29 savaş uçağı ve 6 gemi Ada çevresinde!

AA/TRT Haber

Tayvan Savunma Bakanlığı, dün, gün içinde Çin'e ait 29 savaş uçağı ve 6 savaş gemisinin Ada çevresinde görüldüğünü bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Ada çevresinde görülen uçaklardan 13'ünün, Tayvan Boğazı'nda tarafların etki alanlarını sınırladığı kabul edilen hava ve deniz hattının doğusuna ve Tayvan'ın hava savunma tanımlama bölgesinin (ADIZ) güneybatı bölümüne uçtuğu belirtildi.

Açıklamada, hava ve deniz araçlarının, elektronik takip araçları, devriye uçakları, gemiler ve yer füze sistemleriyle izlendiği belirtildi.

"İKİ ÜLKE KAZARA ÇATIŞABİLİR"

TRT Haber'e konuşan USIP Çin Uzmanı Andrew Scobell, "ABD ile Çin savaş istemeseler de kazara çatışma olasılığı var. Tayvan, ABD-Çin ilişkilerinde hep en çekişmeli konu oldu. Neden şimdi ekstra hassas? Çünkü Tayvan, ABD ile Çin arasında artan küresel güç mücadelesinin sıfır noktası. Çin'e 150 kilometre mesafedeki Tayvan civarında gerginlik tüm ülkeler için kaygı sebebi. Gerginlik teknolojide küresel tedarik zincirini etkiler. Dolayısıyla bütün ülkeler ABD ile Çin'in birer yetişkin insan gibi davranmasını umuyor." diyor.

"TAYVAN, ÇİN KOMÜNİST PARTİSİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ"

Pekin'in son yayımladığı Beyaz Kitabını değerlendiren Scobell, "Tayvan, Çin Komünist Partisi için çok önemli. Tayvan'ı Çin'in parçası olarak görüyor. Son yayımlanan Beyaz Kitap, Çin'in Tayvan'ı anakaraya dahil etme konusundaki hassasiyetini gösteriyor" dedi.

"ÇİN, RUSYA'NIN AKSİNE KAPSAMLI BİR HAREKAT PEŞİNDE DEĞİL"

Ukrayna'yı işgal eden Rusya'nın aksine Çin'in, kapsamlı bir askeri harekat peşinde olmadığı görüşünü savunan Scobell, "Çin-Rusya, Şi-Putin ve Tayvan-Ukrayna arasında farklılıklar var. Putin devasa askeri güç kullanmaya meyilli ama Şi daha küçük, kademeli artan güç yanlısı. Dolayısıyla Tayvan'a büyük askeri operasyon yerine, kademeli artan askeri eylemler ve başka adımlar görebiliriz" ifadelerini kullandı.

"ABD İLE ÇİN SAVAŞ İSTEMESELER DE KAZARA ÇATIŞMA OLASILIĞI VAR"

ABD ile Çin ordularının Pasifik'te birbirine yakın oluşu ise kaygıları artırıyor. Çin Uzmanı Andrew Scobell, "İyi haber; iki ülke de savaş istemiyor. Kötü haber iki ordunun bölgede birbirine yakınlığını düşünürsek; deniz, denizaltı ya da havada kazara çatışma mümkün. İletişim kanalları açık olsa da genellikle kullanılmıyor. ABD telefonu kaldırıp Çinli muhatabıyla görüşmeye çalıştığında cevap alamadığı oluyor" dedi.

Çin ve Tayvan geriliminde beklenen gelişme! Yeni kararı duyurdular

Savaş uçakları ve gemiler bölgeye girdi: Çin, adayı işgale hazırlanıyor

Bölgede gerilimi tırmandıran karşı hamle! Çin ordusu durmuyor... Savaş çanları çalıyor

Dünya diken üstünde! Küresel kriz kapıda: Alternatifi yok

Çin dediğini yaptı... ABD'ye Tayvan misillemesi

  • tayvan çin son dakika
  • çin savaş uçakları tayvanda
  • tayvan savunma bakanlığı
Tüm Dünya haberleri için tıklayın