ABD'de kritik devir-teslim

ABD'nin 46. başkanı Biden, bugün Kongre'de yüksek güvenlik altında yemin edecek. Biden'ın kabinesi de Senato tarafından onaylanacak. Törene katılmayacak olan Trump ise askeri bir üste özel veda partisi düzenleyecek.

ABD'de kritik devir-teslim

Başkent Washington’a dağılmış 25 bin Ulusal Muhafız ve FBI’ın aldığı yüksek güvenlik önlemleriyle bugün Kongre binası önünd yemin edecek olan 46. ABD Başkanı Joe Biden’ın kültürel ve ırksal olarak geniş çeşitliliğe sahip kabinesi de onay alacak. Biden’ın kabinesinin yüzde 50’si beyaz olmayan (siyahi, hispanik ve Amerikan yerlisi) isimlerden ve yine büyük bir kısmı da kadınlardan oluşuyor. Biden ile beraber yemin edecek olan yarı Hint yarı Jamaikalı Kamala Harris’le birlikte ilk aşamada Savunma Bakanlığı için Lloyd Austin (siyahi), İçişleri Bakanlığı için Deb Haalan (yerli) İç Güvenlik Bakanlığı için Alejandro Mayorkas (Latin) onay oturumları düzenlenecek.

ROL ÇALMAK İSTEDİ

Öte yandan yemin törenine katılmayacak olan Trump ise Bideı’ın yemininden 4 saat önce Maryland eyaletindeki Andrews Üssü’nde bir veda etkinliği düzenleyecek. Trump’ın destekçilerinden oluşacak ve yönetiminde görev alan isimlerden oluşan bir davetli grubu belirlendi. Trump’ın etkinliği görkemli bir askeri törene çevirmek istediği, ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) bu talebi reddettiği öğrenildi. 

12 MUHAFIZ AŞIRI SAĞCI ÇIKTI

ABD Ulusal Muhafızlar Komutanı Orgeneral Daniel Hakonson, Joe Biden’ın başkanlık yemin töreninde görevli 12 Ulusal Muhafız askerinin aşırı sağcı gruplarla ilişkili olduğunun tespit edildiğini açıkladı, “Yemin törenindeki görevlerinden aldık” dedi.

PELOSİ’NİN LAPTOPUNU RUSLARA SATACAKTI 

Trump destekçilerinin Kongre binasını bastığı sırada Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi’nin ofisinden çaldığı dizüstü bilgisayarı Rusya’nın dış istihbarat servisine satmayı planladığından şüphelenilen Riley June Williams, FBI tarafından tutuklandı. FBI’a ihbarda bulunan sevgilisi, Williams’ın bilgisayarı ya da bilgisayarın sabit diskini Rusya’daki bir arkadaşına satmayı amaçladığını ve bu kişinin de daha sonra cihazı Rus dış istihbaratı SVR’ye satmayı planladığını anlattı.

‘ÇİN, UYGURLARA KARŞI İNSANLIK SUÇU İŞLİYOR’

ABD’de Başkan Donald Trump’ın görev süresinin bitimine 24 saatten az bir süre kala Dışişleri Bakanı Mike Pompeo; Çin’in, Sincan Uygur Özerk Bölgesinde ‘soykırımı’ ve ‘insanlığa karşı suç’ işlediğini söyledi. Pompeo, “Mart 2017’den bu yana, Çin Komünist Partisinin yönetimi altındaki Çin yönetiminin Müslüman Uygur halkı başta olmak üzere Sincan’daki diğer etnik ve dini azınlıklara yönelik insanlığa karşı suç işlediği sonucuna vardım” dedi.

MELANIA DA GELENEĞİ BOZDU... VİDEOYLA VEDA MESAJI YAYINLADI 

Trump’ın eşi Melania Trump pazartesi günü Twitter’dan paylaştığı videoda veda konuşmasını yaptı. Trump videosunda askerleri ve ABD adalet sistemini övdü. Ayrıca her Amerikalıyı ‘nefretten çok aşkı seçmeye’ çağırdı. Video mesajı ile veda eden First Lady de Trump gibi ABD’nin 100 yıllık geleneğini çiğnedi. Veda öncesi eski ve yeni first lady birlikte Beyaz Saray’ı gezerlerdi.

QANON’CULAR İÇERİ SIZABİLİR

Biden’ın başkanlık yemin törenine saatler kala bir FBI istihbarat raporu, Trump destekçisi QAnon (derin devletin Trump’a komplo kurduğuna inanan akımı) takipçilerinin kendilerini Ulusal Muhafız askeri gibi göstererek törene gizlice katılabileceği konusunda uyardı. Öte yandan Virginia eyaletinde silahlanma hakkını savunan bir grup ile siyahilerin haklarını savunan ‘Black Panthers’ grubunun silahları ile düzenledikleri gösteri olaysız geçti. 

TRUMP ÇAĞIRDI PİŞMAN DEĞİLİZ

ABD Kongresi’ni basan grupta olmasının yanı sıra baskına özel jetiyle gittiği için gündem olan Tekaslı emlakçı Jenna Ryan, NBM News kanalına yaptığı açıklamada yine kendini ve destekçisi olduğu ABD Başkanı Donald Trump’ı savunarak, “Trump orada olmamızı istedi, tarihe tanıklık ettim. Hiç pişman değilim” dedi. 

LADY GAGA’DAN ULUSAL MARŞ

Tören ünlüler geçidine de sahne olacak. Tom Hanks’in sunacağı yemi töreninde Lady Gaga Amerikan Ulusal Marşı’nı söyleyecek. Ayrıca törende Jennifer Lopez’in de mini bir konser vereceği duyurulmuştu. 

Tüm Dünya haberleri için tıklayın