AB politikacıları Polonya'ya kızgın... 'Ateşle oynuyorsunuz'

Polonya Anayasa Mahkemesi aldığı kararla, Avrupa Birliğindeki politikacıların tepkisini çekti. Lüksemburg'un Dışişleri Bakanı Jean Asselborn 'Polonya'daki bu hükümetin ateşle oynadığını açıkça belirtmeliyiz' dedi.

AB politikacıları Polonya'ya kızgın... 'Ateşle oynuyorsunuz'

Aksam.com.tr

Çeviri: Hasan Selçuk Turan

Polonya Anayasa Mahkemesinin dün AB yasalarının bazı bölümlerinin Polonya anayasasıyla uyumlu olmadığını ifade eden kararı, Polonya'nın sonunda bloktan ayrılabileceğine dair yorumları artırdı. Lüksemburg'un Dışişleri Bakanı Jean Asselborn Polonya'nın "ateşle oynadığını" söyledi.

Aksam.com.tr'nin Reuters haber ajansından aktardığına göre, Avrupa'nın dört bir yanındaki politikacılar, Polonya Anayasa Mahkemesi'nin dün AB yasalarının bazı bölümlerinin Polonya anayasasıyla uyumlu olmadığını ve 27 ulustan oluşan AB'nin dayandığı yasal direği baltaladığı yönündeki kararından duydukları üzüntüyü dile getirdiler.

Reuters haberinde "Avrupa Birliği hukukunun üstünlüğüne meydan okuyan karar, AB'yi varoluşsal bir krize soktu." dendi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "derinden endişe duyduğunu" ve liderliğindeki AB yöneticisinin AB hukukunun önceliğini sağlamak için elinden gelen her şeyi yapacağını söyledi.

Lüksemburg'un Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, AB bakanlarının Lüksemburg'daki toplantısından önce konuyla ilgili, "Polonya'daki bu hükümetin ateşle oynadığını açıkça belirtmeliyiz. Avrupa'nın bütünleşmesi ve Avrupa'da bir arada yaşaması için Avrupa hukukunun önceliği şarttır. Bu ilke bozulursa, bildiğimiz Avrupa, Roma antlaşmalarıyla inşa edildiği şekliyle yok olacaktır." açıklaması yaptı.

Brüksel'deki yetkililer Perşembe günkü mahkeme kararının Varşova aleyhine sonuçlanması yıllar olmasa da aylar alacak bir dizi para cezasına ve davaya yol açabileceğini söyledi.

Tüm Dünya haberleri için tıklayın