Trençkot ile sonbahar stilleri

Havalar serinlemeye başladığında evden çıkarken üzerimize aldığımız, unutursak ciddi anlamda eksikliğini hissettiğimiz trençkotlar hayatımıza nasıl girdi? Klasik trençkotlar nasıl bir değişim ve dönüşüm geçirdi?

Trençkot ile sonbahar stilleri

ÜMİT TEMURÇİN / umittemurcin@gmail.com

Sonbahar havalarının tadını çıkardığımız şu günlerde doğa ile flörtleşip, konforlu ve şık parçalarla yapılan kombinlerin belki de en star parçası trençkot diyebiliriz. Klasik, ekoseli gibi formlarına alıştığımız trençkotlar, bu sezon hiç olmadığı kadar farklı karakterler içine girerek bize yepyeni stil performansları sergiliyor.

ZAMAN TÜNELİNDEN BİLGİ VAR

Birinci Dünya Savaşından, günümüze kadar gelen trençkotlar, İngiliz askerlerinin savaşta ıslanmamaları ve rahat hareket etmeleri için Thomas Burberry'nin gabardin kumaştan ürettiği trençkot dokunuşuyla başlamış. Trench; "siper" ve coat; "ceket" kelimelerinin birleşmesinden türemesi de işte tam bu nedenledir. Tasarımcılar, o günlerden günümüze kadar gelen sonbahar – kış geçişi için vazgeçilmez trençkotların güçlü ve sofistike duruşuna sadık kalarak tasarladıkları yeni versiyonlarla karşımızda. Bu durumun moda dünyasına yeni bir soluk ve enerji getireceği aşikâr.

KLASİKTEN VAZGEÇMEYENLERE

Trençkot denildiğinde ilk akla gelen tabii ki nude renkte olanlar. Günümüzde beyaz yakalıların en fazla tercih ettiği ürünler arasında olan tam bir klasik parçadır. Baskın maskülen tavrına rağmen hem kadın hem de erkekler için olmazsa olmaz dediğimiz ürünlerden biridir. Eğer sezonda dış giyim için kurtarıcı arıyorsanız, ağır paltolara geçmeden önce bir çok kombininizi destekleyecek olan lacivert yahut bej bir klasik trençkot seçip dolabınızda ona yer verebilirsiniz.

OVERSIZE YANİ GENİŞ KALIPLAR ÇOK KULLANIŞLI

Son zamanların en popüler trendlerinden biri olan oversize yeni sezonda kazaklardan, bomber'lardan sonra trençkotları da çemberi içine aldı. Birçok dev markada çekici ve farklı örneklerini rahatça bulabileceğiniz oversize trençkotlar, klasiklerin dışına çıkmayı sevenler için güzel tercih! Rahatlık felsefesini esas alan bu trendi kombinlemek de oldukça kolay.

Askeri geçmişin izleri ile hafızalarımızda karakteristik yer edinen trençkotlar, modanın değişken ve tüketici tavrına adapte olmakta zorlanmadı. Kadınlar, renkli ve enerjik tavrına çok kısa zamanda alışıp, özellikle sokak stilleri ile fark yaratmayı başardılar. Bu adaptasyonun en büyük destekçileri şüphesiz moda editörleri ve blog yazarlarıdır. Benim en sevdiğim trençkot renkleri ise sarı, turuncu ve pudra olanlar.

ÖN PLANA ÇIKAN DETAYLAR

Gardırobumuzdaki en uzun ömürlü ürünlerin başında gelen deri parçalar, trençkot'un popülaritesinden yararlanmaya çalışan en güçlü rakip diyebilir. Bu nedenle deri modelleri trençkot kalıpları ile karşımızda. Fikrimi söylemem gerekirse bu güç birliğini oldukça başarılı buldum. Sezon alışverişim sırasında kahverengi deri bir trençkot ile karşılaşırsam kesenin ağzını rahatlıkla açabilirim.

Farklı parçaları bir araya getirip kendinize has bir stil yaratanlardan iseniz, trençkot bunun için muazzam bir parça olabilir. Spor ürünler, oversize çantalar ve trençkot ile yapılan kombinler buna örnek olabilir. Yine de bu tarzları denerken dergi çekimlerinden fikir almakta fayda var. Uzun boylu kadınlar, bu tarz kombinlerde rahatlıkla spor ayakkabı tercih edebilirler fakat kısa boylu iseniz bu hataya düşmemenizi öneririm. Özellikle ünlü simaların objektiflere takıldığı karelerde bu tür kombinleri sıkça görmek mümkün.

ERKEKLERDE OLMAZSA OLMAZ

Yazıma başlarken bu ürünün tarihini ve ne amaçla üretildiğini anlatmıştım. Askeri geçmişi ve sonrasında moda tasarımcıların dokunuşları ile gündelik hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelen trençkot, hemen her erkeğin gardırobunda yer aldı.

Erkek takım elbiselerinin dış giyimde en yakın arkadaşı iken artık bağımsızlığını ilan etti. Özellikle haftaiçi iş hayatındaki klasik tavrından uzaklaşıp haftasonu gezmelerinde daha genç ve konforlu bir rol almaya başladı.

Uzun yıllardır birçok filmde ana karakterler üzerinde ikonikleşen trençkotu "Singing in the rain" filminin karelerinden de hatırlarsınız. Gene Kelly, Donald O'connor gibi değerli oyuncuları da bu örnekle anmış olalım.

  • trençkot
  • sonbahar stilleri
  • sonbahar kombini
Tüm Cumartesi haberleri için tıklayın