Süper Lig de sıra kadınların

Son yıllarda ülkemizde büyük bir ivme yakalayan kadın futbolunda yeni bir dönem başlıyor. Kadınlar Süper Ligi'nin kurulması ve lige yeni eklenen takımlar ile daha çetin mücadelelere tanık olacağız. Köklü kulüplerin de bu alana dahil olmasıyla kız çocukları sadece mahalle aralarında değil yeşil sahalarda kendilerine yer bularak hayallerini gerçekleştirebilecek. “Kadın gibi oynamak artık gerçekten çok güzel olacak.”

Süper Lig de sıra kadınların

MERVE YILMAZ ORUÇ / merve.oruc@aksam.com.tr

Futbol hemen hemen her kesimin sevdiği ve ilgiyle takip ettiği branşlardan biri... Her ne kadar sadece erkek futbolu bu ilgiyi görse de kadınlarda uzun zamandır bu oyunun bir parçası. Hatta bundan sonra daha farklı bir lig bizleri bekliyor olacak. Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu kararı ile Kadınlar Süper Ligi kurulmasına karar verildi. Buna göre 2020-2021 sezonunda Kadınlar 1. Liginde mücadele eden 16 takım ile lige katılım başvurusunda bulunan Altay, Atakaş Hatayspor, Çaykur Rizespor A.Ş., Fenerbahçe A.Ş., Galatasaray A.Ş. ve Trabzonspor A.Ş. takımları Kadınlar Süper Ligi'nde mücadele edecek. Daha çetin mücadelelere tanık olacağımız yeşil sahalarda top artık kadınlarda... Peki yeni katılan takımlar ile birlikte futbol da neler değişecek?

KIZ ÇOCUKLARININ HAYALLERİ GERÇEKLEŞECEK

Galatasaray A.Ş. Teknik direktör Nurcan Çelik

Türkiye' de 27 yıldır kadın futbol ligi oynanıyor. Fakat toplumun büyük bir kısmı bunu bilmiyordu. Büyük kulüplerinde lige girmesiyle beraber kadın futbolunun bilinirliği arttı. Tabii bununla birlikte bu branşa ilgi duyan kız çocuklarının taraftarı oldukları takımlara yönelerek hayallerini gerçeğe dönüştürme hikâyeleri de başlamış oldu. Futbol her ne kadar erkeklerin egemen olduğu bir spor branşı olarak bilinse de kadınların buradaki varlığı bu algıyı değiştirecektir. Futbol oyunu günden güne değişen ve gelişen bir oyun. Kadınlar da bu değişime katkı sağlayacak. Başta Galatasaray'ımız olmak üzere büyük takımların ligde yer alması kadın futbolunu geliştirerek seyir zevkini arttıracak. Dolayısıyla bu düşüncenin de zamanla ortadan kalkacağına inanıyorum. Başta Galatasaray ve diğer yeni katılan takımlar ile kadın futboluna ilginin artmasını, daha çok kız çocuğunun futbola yönelmesini sağlayacak. Bunun yanı sıra rekabetin artması kaliteyi yükseltecek ve bu durumda Milli Takımın başarısını olumlu yönde etkileyecek. Galatasaray Spor Kulübü her branşta olduğu gibi kadın futbolunda da hedefi şampiyonluktur. Kadro yapılanmasında da Galatasaray'a yakışır bir oyuncu grubu ile yola çıktık. Aramıza yeni katılacak ve katkı sağlayacak kızlarımız da olacak. Ek olarak bu yapılanma dezavantajlı kızlarımıza da umut olacak. Elbette uzun vadede tüm planlarımızı hayata geçireceğiz. Rekabetin olduğu her alanda hırs ve azim mutlaka oluyor. Oyun kuralları ve fair play çerçevesinde gerekli mücadeleyi göstereceğiz.

HAYALLERİMİN PEŞİNDEN GİTTİM

Futbolcu İsmigül Yalçıner

Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi Öğretmenliği ve Antrenörlük Eğitimi bölümleri mezunuyum. 27 yaşındayım. Galatasaray Kadın Futbol Takımı kaptanıyım. Orta saha mevkiinde oynuyorum. Futbola küçük yaşlarda başladı. Mahallede ve okulda erkek çocuklarıyla sabahtan akşama kadar futbol oynuyordum. Oynayabileceğim bir kadın futbol takımı bulamadığım için 12 yaşındayken yerel kulübün erkek takımının altyapısında antrenmanlara çıktım. 14 yaşında Zeytinburnuspor Kadın Futbol Takımı'nda ilk olarak lisansım çıktı. 12 yıldır lisanslı olarak futbol oynuyorum. Bu sezon Galatasaray Kadın Futbol Takımı'na transfer oldum. Ailem ve yakın çevrem her zaman büyük destekçim oldu. Ancak tabii ki dışarıdan çok fazla sayıda eleştiri aldım. Futbol, erkeklerin egemen olduğu, kadınlar için gelecek vaat etmeyen, desteklenmeyen, meslek olarak yapmanın mümkün olmadığı bir spor branşıydı. Futbolcu olduğumu söylediğimde çoğu zaman şaşkınlıkla karşılandım. Ancak ben küçükken kurduğum hayallerin peşinden gittim. Kadın futbolu dünyada ciddi bir gelişim ve profesyonelleşme süreci yaşıyor. Galatasaray gibi büyük kulüplerin kadın futbol şubesi açmasının ülkemizde de bu süreci hızlandıracağını düşünüyorum. Şu anda takım olarak çalışmalarımız sürüyor. Antrenmanlarımız yoğun geçiyor. Fiziksel, teknik, taktik ve mental olarak en üst düzeyde olmak için planlı ve çok sıkı çalışıyoruz. Hedefimiz ligde şampiyon olup, ülkemizi Şampiyonlar Ligi'nde temsil etmek. Antrenmanlara bu bilinç ve motivasyonla çıkıyoruz. Takım olarak büyük ölçüde birbirimize alıştık. Ligde güçlü rakiplerimize karşı şampiyonluk mücadelesi vereceğiz. Bu anlamda Galatasaray taraftarının desteği bizler için önemli. Bizleri asla yalnız bırakmayacaklarını da biliyoruz. Çünkü hepimiz aynı armamın sevdalısıyız.

ERKEK EGEMEN ALGISI YIKILACAK

Teknik direktör Serpil Yeniad

Kadın futboluna yeni eklenen takımlar ile yeni bir dönem başlayacak. Bu durum futbol izleyen, oynayan kesimi ve istihdamı arttıracağını düşünüyorum. Erkeklerin hâkim olduğu bir spor dalının aslında kadınlar tarafından da oynanacağının çok büyük bir ispatı olacak. Maçların naklen yayınlanması izlenebilirliği arttıracağından sponsor ve reklam gelirlerinin artmasına ayrıca branşa olan desteği de daha üst yerlere taşıyacağı kanaatindeyim. Toplumda kadına bakış açısı da değişecek. Ayrıca spora olan ilgi artacak aynı zamanda kadın erkek ayırımı algısını azalacak. Böylece kadınların sosyal yaşamda aktif rol alarak aile ilişkilerini olumlu yönde etkileyecek. Erkek işi olarak anılan ve erkeklerin hâkim olduğu birçok sektörde kadınların başarılı olduğunu görüyoruz. Futbol da bunlardan biri... Bu nedenle erkek sporu mantığının aşılması gerektiği kanaatindeyim. Ülkemizdeki kadın futbolcu havuzları ne kadar geniş olursa milli takımımız içinde faydası bir o kadar çok olacaktır. Ülkemizde yeteneği keşfedilmeyen o kadar sporcu var ki şuan için süper lige alınan kulüpler 2. ve 3. Lig oyuncularına yöneldi. Bu da birçok kızımız için keşfedilmeleri açısından bir fırsat olacak. Biz Hatayspor olarak mütevazi ve çoğunluğu gençlerden oluşan bir takım oluşturduk. Kadın sporcular bu alanda bastırılmaya çalışıldığı için daha hırslı ve daha agresif bir performans sergileyecek. Lig de kıran kırana mücadeleler izleyeceğiz. Hatayspor olarak ilk etapta hedefimiz ligde kalıcı olmak, yetişecek kadın futbolcuları Kadın Milli Takımlarına transfer etmek, altyapımızı sağlam tutarak bölgenin yetenekli kızlarından futbolcu yetiştiren bir fabrikaya çevirmek, kadın dayanışmasına katkıda bulunmak, sporun kadın üzerindeki olumlu etkilerini gösterme. Elbette kendime koyduğum hedeflerim de var; öncelikle yıldız takım ve A takımımda şampiyonluk yaşamak, milli takımlarda görev almak, ülkemizde ilk olma özelliğini taşıyacak olan Hatayspor Kadın Akademisi'ni kurmak, bölgenin yetenekli kadın sporcularını buraya getirmek ve şehrimizin tanıtımına ayrıca katkı sunacak olan yapıyı oluşturmak istiyorum.

AİLEM VE BEN ELEŞTİRİLERE MARUZ KALDIK

Futbolcu Serpil Teke

Yozgat Bozok Üniversitesi Antrenörlük Bölümü mezunuyum. 1996 doğumluyum. Forvet oyuncusuyum. Babam futbolcuydu. Babamın neredeyse tüm idmanlarına katılırdım. Onları izlerken futbola karşı bir ilgim olduğunu fark ettim ve artık sadece babamın idmanını izlemekle kalmayıp onların antrenmanlarına dâhil olmaya başladım. Futbola olan tutkum gün geçtikçe çoğaldı. Yaşadığım şehrin olanaklarından dolayı hayalini kurduğum futbola 2013 yılında Hatay Sümerspor adı altında başladım. "Kadının futbol da ne işi var, kadın futboldan ne anlar" gibi eleştiriler aldım. Hatta sadece ben değil ailem de aynı eleştirilere maruz kaldı. Fakat ailem bu eleştirileri dikkate almayarak yanımda olmaya devam etti. Bu günlere gelebildiysem ailemin desteği sayesinde. Şimdi sezon için hazırlıklara başladık. Antrenmanlarımız verimli bir şekilde devam ediyor. Takımın birbirine adaptasyon süreci yapılan antrenman aktiviteler sayesinde hızlı bir şekilde ilerliyor. Medeniyetler şehri Hatay'ımın güzel insanları her daim sporun sporcunun destekçisi oldu eminim ki bizim takımın bu sürecinde de bize tam destek verecektir. Onların da destekleriyle Hatay'ımıza başarılar getireceğiz.

FUTBOL SAYGINLIĞINI KADINLARLA KAZANACAK

Teknik Direktör Cenk Decdel

Kadın futbolu, özellikle Avrupa'da çok popüler bir branş. Ülkemizde ise 90'lı yıllarda önemli bir ivme kazandıysa da sonrasında kulüplerin odaklanmasının değişmesiyle birlikte hedeflenen çıkışı yakalayamadı. UEFA ve Türkiye Futbol Federasyonu, Kadın futbolunu son dönemde yeniden popüler yapmayı merkezine alarak önemli bir çalışma başlattı. Bunun yansıması olarak marka değeri yüksek Süper Lig kulüpleri başta olmak üzere çok sayıda kulüp kadın futboluna ağırlık verdi. Bu noktaya gelebilmek gerçekten çok önemliydi. Ülkemizde futbolun aradığı heyecan, taraftar ve marka değerine ulaşmada kadın futbolu büyük katkı sağlayacaktır. Sponsorların ve naklen yayınların da devreye girmesiyle futbol pastası büyüyecek, daha fazla sayıda kadın spor yapacak. Kadın voleybolunda bunu başaran bir ülke, kadın futbolunda da hedeflerine kavuşacaktır.Ülkemizde futbolun daha da güzelleşmesi, tribünlerden kaçan taraftarın yeniden maçlara gelmesi, futbolun daha saygın bir konuma yükselebilmesi için sahada ve saha kenarında kadınlara ihtiyacımız var. Oyunu değiştirecek güç, kadınlarda. Bizim kültürümüzde "kadın gibi oynamak" ve "Kız gibi davranmak" gibi ifadeler var. Bunlar yıllar içerisinde o kadar çok kullanılmış ki, artık kalıp haline gelmiş. Artık yeni bir şey söylemenin zamanı geldi. Kadın gibi oynamak artık gerçekten çok güzel olacak. Futbolu, sadece erkeklerin sporu olarak görenleri maçlarımıza bekleriz. Genç ve dinamik bir takım oluşturduk. Kadın futboluna, uzun vadeli ve sürdürülebilir bir proje gözüyle bakıyoruz. Bu sezon en önemli adımımızı attık. Altay armasının bulunduğu her yerde olduğu gibi tarihimize, köklü geçmişimize ve kulübümüzün saygın yapısına uygun bir şekilde mücadele edeceğiz. 18 yaş ortalamamız ile lige enerji katacak güce sahibiz. Biz, her zaman daha iyisini başarmak için sahaya çıkacağız. Türkiye, özellikle son dönemde kadın futbolunda önemli bir ivme, önemli bir hareketlenme kazandı. Necla Kırağası'nın A Milli Takım'ın başına gelmesiyle birlikte sadece A takım değil, tüm yaş grupları, bu enerjinin içerisine girdi. Bu, her gün daha fazla sayıda kız çocuğun futbolla tanışması, kadın futbol okullarının sayısının artması, yetenek havuzunun genişlemesi, keşiflerin artması, daha kaliteli ekiplerin kurulması, daha başarılı sonuçların alınması ve bu sonuçların sürdürülebilir hale gelmesi demek.

BAŞARININ SIRRI AİLE ORTAMI OLUŞTURMAK

Futbolcu Beste Altınelmalı

Küçük yaşlardan bu yana futbol oynuyorum. En büyük desteği ailemden aldım. Arkadaş çevrem de her zaman yanımda oldu. Kadınların futbol oynamasıyla ilgili ön yargılar var, farkındayız. Ancak biz ön yargıları yıkmak için bu yolculuğa başladık. Önceleri, mahalle arasında erkeklerle oynadık. 12 yaşına geldiğimde Bucaspor Kadın Futbol Takımı'nın alt yapısına başladım. Sonrasında Konak Belediyespor, Karşıyaka Besemspor ve Turgutluspor'da görev yaptım. Şu anda ise Büyük Altay'dayım. 25 yaşındayım ve sağ kanat oyuncusuyum. Yoğun bir sezon öncesi dönemi geçiriyoruz. Çok yeni bir ekibiz ancak iyi bir aileyiz. Takım sporlarındaki başarının en önemli sırrı, aile ortamıdır. Bunu biliyor ve daha iyisi olmak için çalışıyoruz. Büyük Altay, Türkiye'nin en vefalı taraftar grubuna sahip. Bize de çok büyük enerji veriyorlar. Liglerin başlamasıyla birlikte bunun daha da artacağına inanıyoruz.

  • kadınlar süper lig
  • futbolcu
  • teknik direktör
Tüm Cumartesi haberleri için tıklayın